Română | Italiano
AcasăŞtiri201217 Mai: Pelerinajul credincioşilor din Parohia Roma Nord, Euclide, cu Opera Romană de ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11647.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11647.jpg

Ştiri

Pelerinajul credincioşilor din Parohia Roma Nord, Euclide, cu Opera Romană de Pelerinaje

In luna ianuarie Oficiul "Migrantes" Roma impreuna cu ORP au oferit comunitatilor straine din Roma, o vizita ghidata gratuita cu autocarul.Parintele Serafim a participat impreuna cu o suta de persoane.In aceasta duminica erau si alte grupuri de persoane straine de origine africana, spaniola, mexicana, filipina, poloneza.Au primit esarfe,sacose din material, sepci promotionale de la ORP.
Plecarea a avut loc in jurul pranzului, din fata Altarului Patriei din Piazza Venezia, numit si victorian care a fost construit in cinstea regelui Vittorio Emanuele ll in 1885.Am vizitat Carcera Sf. Ap.Petru si Pavel;aceasta apartinea Forului Imperial.aici persoanele considerate periculoase erau tinute sub control.In acest fel si Sf.Ap.Petru si Pavel au fost considerati periculosi.Carcera are doua incaperi suprapuse si sapate(grote) in spatele de la Campidoglio.Cum se coboara in carcera se poate observa o scobitura in zid.Traditia spune ca Sf.Petru a fost izbit cu capul in zid si a ramas urma; in grota de jos au fost inlantuiti Sf. Ap. Petru si Pavel;se poate observa o coloana de fier si doua verigi.In mijlocul grotei se poate vedea o fantanita cu apa miraculoasa.Neavand apa in acel loc,Sf Petru a dat cu mana in stanca si a iesit apa care nu a secat pana astazi.Sf Petru a reusit sa-i converteasca la credinta chiar si pe paznicii inchisorii.
Dupa aceasta vizita urmeaza Forul Imperial,construit in inima orasului in decursul unui secol si jumatate.a fost secole intregi centrul politic,religios si economic dar care nu a avut un caracter unitar.
Piazza Venetia costruita in timpul lui Mussolini.La inceputul acesteia observam Columna lui Traian in partea stanga, construita de acesta, in anul 113,in urma razboiului purtat cu Dacia.reprezenta o inovatie si totodata vin descrise scenele razboiului dupa legenda a ajuns si badea Cartan pe jos din Transilvania pana la Roma,in 1877 a luptat pentru independenta romanilor din Transilvania.Acesta a dorit sa vada cu ochii sai Columna lui Traian.
.Pe bulevardul Forului Roman se pot observa statuile cu imperatori.In partea dreapta se poate vedea Palatinul, una dintre cele sapte coline, situat intre Verbano si Forul Roman.Este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber si poate fi vizitat in timpul zilei.Potrivit mitologiei romane,Palatinul a fost locul unde Remus si Romulus au fost gasiti de catre lupoaica si alaptati,pentru a-i tine in viata.Revenind pe bulevardul Forului Roman si continuind,inainte de Coloseu, se poate observa Harta Lumii, costruita i.H.,tot aici se poate observa si cucerirea Daciei de catre Traian.
Ajunsi la piata Coloseului observam colosul lui Nerone in anul 64.
Colosseo, numit si Amfiteatrul Flavio(dinastia flavia),a fost inaltat de Imp. Vespasian.Arena are o inaltime de cca 50 m si inauntrul acesteia se tineau spectacole cu gladiatori si diferite manifestatii cu caracter vanatoresc,evocari din anumite batalii,drame inspirate din mitologia clasica.A fost inclus in Patrimoniul Umanitatii de UNESCO in 1980.In zilele noastre este unul dintre cele mai vizitate atractii turistice.
Langa Colosseo se afla Arcul lui Constantin cel Mare;este un arc triunfal cu trei arcade.acesta a fost inaltat in cinstea Imparatului Constantin l dupa lupta purtata la Ponte Milvio cu Massenzio, in anul 315.in epoca constantiniana nu a fost evidenziata simpatia acestuia pentru crestinatate,dat fiind ca potrivit traditiei,in timpul luptei a aparut crucea.Pe cei patru stalpi se pot vedea sculptati patru persoane imbracati in haine de daci.
Mergem mai departe in Via Labicana,una dintre cele mai vechi strazi romane.Pe partea dreapta se afla Basilica San Clemente, construita in stil baroc;a fost inaltata in primii ani din sec al xll-lea si dedicata al lll-lea papa, Papei Clemente l.Constructia este pe trei navate cu trei nivele, se poate observa curtea interiora a acesteia unde este situat un mitreo pagano,i.e.n.peste acest mitreo,casa in care s-a nascut San Clemente a fost transformata in biserica in secolul Iv cu numele de Basilica Inferioara si in secolul al xll-lea a fost construita Basilica Superioara.
Ne indreptam catre Piazza San Giovanni in Laterano unde putem observa Obeliscul, cel mai inalt din Roma(32metri inaltime si cel mai inalt din lume ),adus din Egipt pe vremea lui Constantin cel Mare.Pe obelisc este scris in latina: Constantin cel Mare a fost botezat de Papa Silvestru;in partea stanga a pietei se vede cladirea cu Scala Santa compusa din 28 de trepte, potrivit traditiei a fost adusa din Tara Sfanta de catre Imparateasa Elena.Scara a fost urcata de Iisus pentru a ajunge la aula unde a fost judecat de catre Pontiu Pilat inainte de a fi rastignit pe cruce.
Catedrala San Giovanni in Laterano dedicata Sf.Giovanni Battista si Sf.Giovanni Evangelista.
Se pot vedea cele cincisprezece statui dedicate sfintilor si doctorilor Bisericii;este compusa din cinci navate interioare.de-a lungul navatei centrale se observa douasprezece statui cu apostoli.deasupra lor rame ovale cu profeti.Inauntrul Catedralei se pot observa operele lui Michelangelo,Valadier si alti artisti.a fost restaurata in numeroase randuri.Este considerata Catedrala Episcopiei Romei cu Episcopul Papei Benedict al xvl-lea si mama tuturor bisericilor din lume.
Chiostro-una dintre operele importante, inconjurat de numeroase coloane mai mici di marmura.apartine fam. Vassalletto,renumiti marmurari romani de la inceputul secolului al-xlll-lea.este cel mai mare chiostru din Roma,fiecare latura avand 36m.jos in chiostru erau multe pietre sculptate cu inscriptii crestine facute in timpul bisericii.se crede ca Imparatul Constantin Brancoveanu s-a inspirat in operele lui, din arhitectura chiostrului. Pelerinajul s-a incheiat dupa-masa cu celebrarea slujbei religioase in rit latin la care au participat capelanii grupurilor de straini. Impresionant a fost in timpul acestui pelerinaj modul in care a fost organizat pelerinajul, explicatiile date de catre ghid.Oamenii din grupul nostru de crestini au fost placuti, totodata au fost multumiti de organizarea preotului Serafim. In biserica doua persoane din grupul nostru au citit la slujba lecturile.
Grangor Valentina

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.