Română | Italiano
AcasăŞtiri201222 Mai: Sărbătoarea popoarelor la Roma
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11583.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11583.jpg

Ştiri

Sărbătoarea popoarelor la Roma

Sărbătoarea popoarelor la Roma

Duminică 20 mai a avut loc a XXI-a ediţie a Sărbatorii Poporelor (Festa dei Popoli), o manifestaţie anuală organizată de Famiglia Scalabriniani în colaborare cu Caritas şi Ufficio Migrantes della Diocesi di Roma. Evenimentul s-a desfaşurat ca în fiecare an în Piaţa San Giovanni in Laterano. Scopul manifestaţiei este acele de a aduce la un loc toate comunităţile emigrante din Roma pentru a sărbatori împreună Unitatea Bisericii, în diversitate, culturi, valori etnice şi mai ales capacitatea de a vieţui împreună în interiorul acestei cetăţi; sloganul de anul acesta a fost l'ospitalita: una festa di popoli.
Programul a început la ora nouă cu deschiderea standurilor de prezentare a ţărilor participante unde comunităţile au expus obiecte reprezentative penru cultura şi tradiţia fiecăreia în parte. Standul României a prezentat o colecţie de costume populare, ţesături tradiţionale şi alte obiecte de artizanat care au avut un succes deosebit la public, şi nu numai în rândurile românilor. Printre alte grupuri româneşti care au participat în mod organizat la eveniment am putut sa îi indentificăm pe cei din parohia San Vitale din via Nazionale, parohia din Piazza delle Coppelle, Panteon, şi de asemenea parohia Roma nord – Euclide, San Valentino al Villaggio Olimpico, Flaminia însoţiţi de părintele Serafim Vescan. La amiază s-a oficiat Santa Messa prezidată de monsignor Guerino Di Tora, vescovo ausiliare per la Diocesi di Romae e segretario della Conferenza Episcopale Lazile, în catedrala San Giovanni (madre de tutte le chiese), ceremonie la care au participat membri ai diferitelor etnii ce convieţuiesc in Roma. La ora prânzului vizitatorii au fos tinvitaţi să încerce bucate tradiţionale oferite de reprezentanţii fiecărei naţiuni prezente. Românii au oferit porţii de sarmale şi placinte care s-au epuizat în scurt timp. După masă comunitatea noastră au ciocnit cantat Hristos a Înviat. Evenimentul principal – un spectacol folcloric – a început la ora 15, în cadrul căruia fiecare comunitate a susţinut câte doua numere de muzică şi dans; anul acesta comunitaea română a fost privilegiată, artiştii noştri susţinând cinci numere – două cântece şi trei dansuri - acompaniate de public cu trei hore care au ocupat o buna parte din piaţă. Programul s-a încheiat cu cu o loterie ce a avut ca premii aparate electronice.
Între oficialii care au luat parte la Sărbătoarea Popoarelor de anul acesta s-a remarcat primarul Gianni Alemanno care a ţinut să transmită un mesaj tuturor emigranţilor din Roma. ''La Festa dei Popoli este o sărbătoare foarte importantă chiar şi în aceaste zile triste, aceste ore dramatice a naţiunii noastre, deoarece în acest oraş comunitatea emigranţilor constituie o parte importantă, o parte esenţială. Fără ea Roma ar fi mai tristă, mai săracă.'' Aşa şi-a început discursul primarul însoţit pe scenă de un grup de copii din europa de est; ''trebuie ca Roma să se dezvolte împreună cu toate comunităţile etnice pe care le găzduieşte''. ''Aceste spectacole minunate precum Sărbătoarea Popoarelor sunt expresia respectului reciproc dintrentre identitatea romană şi identitatea emigranţilor''. ''Mândri de rădăcinile noastre, de propria identitate şi spiritul nostru creştin, putem privi către viitor cu speranţă. Acesta este mesajul care vine de la Roma: vă îmbrăţişăm cu toţii, simţiti-vă pe de-antregul cetăţeni ai Romei!'' aşa şi-a încheiat cuvântarea edilul roman. După discurs oficialul italian a vizitat fiecare stand prezent în piaţă.f
Alexandru Ababei

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.