Română | Italiano
AcasăŞtiri201227 Mai: La o săptămâna după cutremur
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11614.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11614.jpg

Ştiri

La o săptămâna după cutremur

La o săptămâna după cutremur

Una dintre persoanele implicate în mod direct şi constant în gestionarea situaţiei din urma cutremurului avut loc pe 20 mai, anul curent în zona Emilia Romagna, preotul greco-catolic, Meseşan Andrei Vasile, paroh în Ostiglia.
L-am contactat pentru a ne prezenta un prim plan al situaţiei, la o săptămâna după petrecerea dezastrului!
Părinte Andrei, ştiu că sunteţi foarte prins în ultimele zile, dar sunteţi cel mai în măsură, ca reprezentant al comunităţii româneşti să ne prezentaţi o situaţie reală a ceea ce se întâmplă la faţa locului!Aş vrea să va întreb dacă se cunoaşte numărul românilor care au avut de suferit de pe urma cutremurului de duminică şi care este starea lor de spirit?
Până la acest moment nu cunoaştem, exact, numărul românilor afectaţi în urma cutremurului, cu toate că am rugat autorităţile să ne transmită datele finale; e posibil ca nici ei să nu aibă un bilanţ final cu persoanele afectate.
Lumea e speriată, tulburată după cele întâmplate. Sunt oameni care au plecat pe la rudenii, prieteni , sunt aceia care au rămas pe loc, dormind prin maşini şi pe unde au reuşit şi sunt cei care au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul autorităţilor care au promis să facă tot posibilul pentru ca fiecare persoană să primească un loc intr-un cort. Cu toate acestea, mai sunt români lipsiţi de siguranţa unui acoperiş.
Fiind in mijlocul oamenilor, aţi sesizat vreo diferenţă de tratament din partea autorităţilor, faţă de italieni şi celelalte etnii prezente în zonă sau nu există aşa ceva?
Vorbind cu oamenii, dar cunosc, personal, cazuri în care familii cu copii,atât români cât şi moldoveni sau chiar femei însărcinate, n-au fost trecuţi pe lista prioritară, pentru simplul motiv că sunt comunitari, cerându-li-se în mod constant să se întoarcă în ţara lor!
Din ceea ce cunoaşteţi, autorităţile româneşti, Consulatul din Bologna spre exemplu,a trimis vreun delegat să ia contact cu oamenii să se intereseze de starea lor?
Primii care s-au interesat au fost ziariştii, au sunat să întrebe ce şi cum!
Din lumea politicului, până la ora actuală, singurul, Deputatul Wiliam Brânză, care m-a contactat şi care a venit la faţa locului, a vorbit cu autorităţile italiene, s-a întâlnit cu românii, făcând, chiar, o donaţie de 1000 de euro pentru necesităţile oamenilor.
Domnia sa a manifestat un dezacord total faţă de atitudinea Consulatului din Bologna care, până la acea dată, nu trimisese vreun delegat, pentru a se interesa de soarta oamenilor. Vineri , 25 mai ,după 5 zile de aşteptări,deşi au fost contactaţi imediat după producerea cutremurului, la faţa locului s-a prezentat un reprezentant al Consulatului.
Părinte, în prezent,cum trăiesc oamenii?
Oamenii sunt cuprinşi de frică, mai ales că se mai percep şocuri. Din fericire pentru noi,sunt de mică intensitate. Noi am reuşit să achiziţionăm nişte corturi, dar şi acestea trebuie sa urmeze nişte criterii pentru a putea fi montate. Se cere acces la duş,la toaletă, nu se pot monta oricum şi oriunde!
Se simte lipsa siguranţei, lipsa unui acoperiş deasupra capului dar sunt şi necesităţi de natură alimentară.
Mi se pare o situaţie paradoxală,oamenii nu au unde sa-şi plece capul iar tu, autoritate, nu-i laşi să-şi pună cortul pentru că zona nu are acces la o baie? Ce faci cu oamenii,îi laşi sub cerul liber?Înţeleg anumite măsuri de igiena publică dar asta mi se pare exagerată!
Din păcate, aşa e, dar nu putem face nimic!
Am înţeles că sunteţi implicaţi in colectarea de alimente,cum procedaţi?
În ce ne priveşte ca şi Biserică Greco Catolică, am discutat deja cu cele doua protopopiate, de Emilia Romagna şi de Veneto, aici preoţii noştri au început colectarea de alimente şi de bani, urmând ca într-un timp cât mai scurt să fie trimise spre zona calamitată!
Înţeleg că sunteţi greco-catolic, dar din câte ştiţi, Biserica Ortodoxă care este mult mai puternică, atât ca număr cât şi ca potenţial, a intervenit in vreun fel?
Sincer, nu cunosc! Ştiu că există comunităţi mari la Modena, Ferarra, eu personal sunt în relaţii foarte bune cu preotul ortodox de la Mirandola cu care colaborez pe această temă!Noi nu facem diferenţe între catolici sau ortodocşi, fiecare beneficiază de acelaşi tratament, suntem aici pentru toţi cei care au nevoie!
În cazul în care, oameni cu suflet mare,ar vrea să vă contacteze pentru a da o mână de ajutor, cum o pot face?
Pentru toţi care doresc să cunoască situaţia sau doresc să dea o mâna de ajutor, o pot face, sunându-mă la numărul: +39 328 403 6001
Părinte,la final, un gând pentru românii afectaţi de pe urma cutremurului!
Să nu dispere, să nu-şi piardă speranţa în bunătatea lui Dumnezeu!Să stea împreună,chiar dacă trec prin neajunsuri să fie solidari în problemele celorlalţi care se găsesc în aceeaşi situaţie şi le garantez că făcând aşa, vom depăşi orice lipsuri,necazuri chiar şi cutremure! Doamne ajută!
Mulţumesc părinte, Doamne ajută!
          
Conţinutul articolului aparţine exclusiv autorului, prin urmare nu ne asumăm nici o responsabilitate asupra conţinutului sau a corectitudinii acestuia.
Vasile Şimon

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.