Română | Italiano
AcasăŞtiri20123 Iunie: Biserica românească este vie datorită martirilor
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza » Titlu: 11603.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza

Titlu: 11603.jpg

Ştiri

Biserica românească este vie datorită martirilor

Biserica românească este vie datorită martirilor

Astăzi este episcop de Oradea, România. Dar drumul lui religios a fost presărat de multe suferinţe. Statul comunist nu accepta prezenţa preoţilor, şi el, din pricina această, a trebuit să studieze ani de zile pe ascuns; chiar şi fără ştirea părinţilor. În sfârşit, când regimul comunist s-a prăbuşit, a putut să urce la Altar pentru a celebra, spre bucuria mamei sale. Monseniorul Virgil Bercea, eparh de Oradea, este episcop al Bisericii Catolice de rit bizantin: în aceste zile este în Pontirolo Nuovo ca să însoţească pe conaţionalii lui la Întâlnirea din Milano.
Monseniorul Bercea este o figură cunoscută în Pontirolo, pentru că, deja în trecut, a fost musafir aici, în orăşelul care aparţine diecezei de Milano, iar parohul locului, părintele Enrico Marelli a fost ridicat la treapta de "protoprezbiter" pentru Biserica de rit bizantin.
Chiar Monseniorul Virgil Bercea l-a numit pe don Enrcio pentru a-i "mulţumi pentru ajutorul pe care comunitatea parohială din Pontirolo dă de ani de zile diecezei noastre". O dieceză, cea din Oradea, care a suferit mult sub regimul comunist. "A fost o Biserică martirizată în ultima jumătate al veacului trecut din cauză că a vrut să rămână unită cu sf. Părinte - explică episcopul”. Toţi ar fi putut să rămână liberi, dacă ar fi renunţat la credinţa lor. Dar, începând cu episcopii şi preoţii, până şi enoriaşii au preferat să moară, decât să renunţe la credinţă lor.
Papa Ioan Paul al II-lea spunea că "-isme"le, secolului trecut au fost zidite pe nisip şi, de fapt, toate au căzut. Toţi au promis raiul pe pământ, în timp ce au provocat suferinţă şi moarte: în timpul regimului nu a existat nici o familie în România, care să nu fi avut cel puţin o persoană în temniţă. Unora dintre ei li s-au pierdut urmele. Nu i-au tratat ca oameni, nici ca animale. I-au bătut până la sânge şi mulţi au murit din pricina foamei şi din cauza frigului. Astăzi, la douăzeci de ani de la căderea dictaturii, vă pot spune că a fost un dezastru”.
Monseniorul Bercea continuă: "Astăzi ne confruntăm cu dificultatea de a ne recupera din acea perioadă, dar mulţumim Domnului că regimul a căzut şi că trăim într-o perioadă de libertate.
Suntem o comunitate care este foarte vie şi activă, cu toate că suntem o minoritate religioasă, majoritatea fiind ortodoxă. Prin suferinţa şi moartea martirilor noştri astăzi suntem în stare să aducem valorile pe care Domnul şi Evanghelia ni le propun”.
În cea ce priveşte criza economică, preasfinţitul a spus că "se simt simte şi în România, şi că ea este mai pronunţată decât în Italia.
Trăim cel mai mare flux migratori din istorie, cu 5 milioane din 22 de români care lucrează şi locuiesc în Europa, trimiţând ajutoare celor de acasă. Ca Biserică, încercăm să-i ajutăm cei mai săraci.
Nu este, prin urmare, o fugă, ci o dorinţă de a-i ajuta pe cei care au rămas acasă. Cu toate consecinţele care derivă din aceasta. Adesea, au plecat părinţii şi copiii au rămas acasă, sau cupluri care s-au împărţit. Aceasta este latura negativă, pleacă şi inteligenţele, căci în străinătate găsesc lucru mai uşor.
          
Traducere în lb. română: prof. Giuseppe Munarini
Fabio Conti, L'eco di Bergamo

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.