Română | Italiano
AcasăŞtiri201212 Iunie: Jurnal al evenimentelor provocat de cutremurul din Emilia-Romagna 2012
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11670.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11670.jpg

Ştiri

Jurnal al evenimentelor provocat de cutremurul din Emilia-Romagna 2012

Duminică 20 .05.12 a început calvarul pentru cei aflaţi în zona: Mirandola, San Felice, Masa Finaleze, Ostiglia …
La ora 04:04 minute am simţit pentru prima data fiorii morţii datorită cutremurului de 5.9 chiar dacă ne aflam la 25km de Mirandola. Agitaţia şi frica s-a instaurat imediat în Ostiglia iar somnul nu mai putea continua.
Am deschis televizorul să aflăm despre acest eveniment. Mirarea ne-a fost că foarte multe zone învecinate au fost afectate mult mai grav decât Ostiglia unde locuim noi.
În acele momente gândul mi s-a îndreptat spre credincioşii parohiei noastre din Mirandola şi către aceia care locuiesc în vecinătate.
Am început să-i sun pentru a-i întreba cum sunt şi care sunt nevoile lor imediate.
Lumea era în strada disperată, în lacrimi, fără ca cineva din comunitate să fie rănit.
În jurul orei 08:00 am primit un telefon din partea preotului ortodox Morar Simion din Mirandola care mi-a relatat situaţia tragică din zonă şi faptul că bisericuţa “Madonnina” unde celebram alternativ era într-o situaţie foarte gravă.
Părintele Protopop de Emilia-Romagna Marinel Mureşan s-a interesat de soarta credincioşilor noştri fiind prezent în nenumărate rânduri în mijlocul comunităţii noastre.
Domnul Andi Rădiu un jurnalist de la Gazeta Românească s-a prezentat în teritoriu pentru a face un tablou al situaţiei.
Telefonul a început să-mi sune din partea credincioşilor afectaţi de cutremur dar şi din partea posturilor de televiziune şi a ziarelor din Rom ânia.
Cutremurele nu se opreau şi situaţia era din ce în ce mai disperată. Protecţia civilă alături de autorităţile competente încercau să facă faţă nevoilor în urma cutremurului dar mulţi din conaţionalii nostri (după patru zile) mai dormeau afară în maşini sau pe la prieteni.
Domnul deputat Wiliam Brinza mi-a cerut să-l conduc în zonele afectate pentru a vorbi cu rom ânii.
Vizita a avut loc joi 24.05. 12 în cadrul căreia s-a întâlnit cu Preşedintele Consiliului Avv. Andrea Veturi din Mirandola care i-a promis că totul se va rezolva în cel mai scurt timp. La ora 17:00 a avut loc înt âlnirea cu comunitatea română în cadrul căreia s-au căutat soluţii practice în asemenea situaţie.
Marea problemă la acea dată era lipsa unui acoperiş deasupra capului care nu putea fi rezolvată dec ât de instituţiile italiene locale. Domnul deputat Wiliam a promis comunităţii ca va comunica guvernului situaţia încerc ând să obţină ajutoare pentru cei afectaţi iar ca gest personal a donat suma de 1.000€ pentru nevoile imediate.
Au aparut oferte de ajutorare şi din alte părţi cu mar fi:
● Călin Cincu, responsabil al Sindicatului Federimmigrati care a propus transport gratuit tuturor persoanelor afectate care doresc sa se întoarcă în ţară. Primul transport a avut loc în data de 29.05.2012 plătitorul fiind domnul Liviu Lipot din Bologna.
● Consulatul din Bologna a oferit documente gratuite persoanelor care nu au mai reuşit sa-si recupereze documentele.
● S-a iniţiat o colecta în bani şi ajutoare alimentare din partea celor doua Protopopiate Greco-Catolice din Emilia-Romagna şi Triveneto.
Toate aceste ajutoare au fost şi sunt în continuare gestionate de Parohia Română Unită “Naşterea Maicii Domnului” din Ostiglia împreună cu consiliul parohial.
S-a format un Comitet de Criza constituit din persoane generoase şi asociaţii româneşti oferind ajutorul lor tuturor celor afectaţi prin organele abilitate de la “PROTECŢIA CIVILĂ”.
Duminică 27.05.12 şi s sâmbătă 02.06.12 consiliul parohial din Ostiglia a distribuit ajutoare alimentare familiilor lovite de cutremur de naţionalitate română sau moldovenească fără a face diferenţe confesionale.
Oamenii ne-au mulţumit cu lacrimi în ochi dar şi cu o ruşine în ceea ce priveşte situaţia lor “de a cere”!
În data de 02.06.12 situaţia era încă tensionată deoarece cutremurul nu se oprise iar spaima şi teroarea a afectat psihicul oamenilor. Din fericire conaţionalii noştri au plecat în proporţie de 90% ori în ţară, ori pe la prieteni în diferite zone ale Italiei. Mulţi dintre ei for valuta bine momentul întoarcerii deoarece au pierdut casa şi locul de muncă.
Doresc să mulţumesc pe această cale instituţiilor: Primăriei din Mirandola şi Consulatului din Bologna pentru ajutorul acordat comunităţii româneşti.
Mulţumirile mele se îndreaptă spre toţi acei donatori privaţi sau persoane fizice care au sprijinit acţiunea de ajutorare a fraţilor noştri aflaţi în nevoi.
Mulţumesc credincioşilor din cele doua protopopiate pentru ajutor şi rugăciunile lor!
Dumnezeu să vă răsplătească tuturor cu viaţa cea veşnică!
          
P. Andrei Meseşan

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.