Română | Italiano
AcasăŞtiri201225 August: Pelerinajul parohiei Euclide-Flaminia, Roma Nord, la Sanctuarul de la Mentorella
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza » Titlu: 11602.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza

Titlu: 11602.jpg

Ştiri

Pelerinajul parohiei Euclide-Flaminia, Roma Nord, la Sanctuarul de la Mentorella

Pelerinajul parohiei Euclide-Flaminia, Roma Nord, la Sanctuarul de la Mentorella

Parohia din Euclide-Flaminia, Roma Nord, împreună cu părintele Serafim Vescan Iulian a organizat un mic pelerinaj de rugăciune la Sanctuarul de la Mentorella.
În data de 22.07.2012, după Sfânta Liturghie, celebrată în cadrul parohiei noastre, în jurul orei 13, părintele cu un grup de 50 de credincioşi au luat drumul sanctuarului.
Sanctuarul de la Mentorella este situat în provincia de Lazio în apropierea localităţii Capranica Prenestina la o altitudine de 1220 metri. Este unul dintre cele mai vechi sanctuare din Italia şi Europa, bazele construcţiei lui fiind puse chiar de împăratul Constantin in sec IV.
Odată ajunşi, mai întâi am fost să ne închinăm la peştera San Benedetto da Norcia unde am aprins lumânări şi ne-am rugat. Se spune ca acesta a trăit pentru doi ani în acea grotă naturală care se află la numai la câţiva paşi de biserica care găzduieşte astăzi statuia din lemn Madonna delle Grazie e del Bambino.
Mai târziu am urcat şi la Scala Santa în genunchi cu rugăciune, până la capela San Eustachio. Legende spune că, Placido, general roman sub comanda lui Traian, în timpul unei vânători pe acel munte, a avut o viziune cu chipul Domnului Isus care se găsea pe o cruce luminoasă între coarnele cerbului ce urma să îl vâneze. Şocat de acea apariţie, s-a întors acasă şi a povestit şotiei viziunea sa dar şi visul pe care l-a avut în timpul nopţii în care i-a apărut un om care îi spunea într-una că el şi familia lui trebuie să se convertească la creştinism şi să se boteze. A doua zi Placido şi familia lui au mers la episcop şi au fost botezaţi. El a fost numit Eustachio, soţia a primit numele Teopista, iar cei doi copii ai lor Theopistos si Agapito (în calendarul creştin Greco – Catolic, Ortodox, sunt pomeniţi in data de 20 septembrie). La câteva zile după botez a izbucnit o epidemie in care toţi slujitorii si animalele lui au murit. El cu şotia si copii au plecat către Egipt dar se pare că de aceştia din urmă s-au pierdut în timpul călătoriei. A trăit pentru 15 ani într-un sat izolat până când Traian, care era în război cu barbarii, gândindu-se că Placido l-ar putea ajuta în luptă, a trimis după el câţiva oameni să îl găsească. Aşa că s-a întors să lupte pentru suveranul său, iar după numeroase victorii şi-a regăsit întâmplător familia. Bucuros, cu ei a mers la Roma pentru a sărbătorii triumful, dar revenirea a fost fatală pentru el deoarece Traian fusese înlocuit de Adriano. Când acesta din urmă a aflat că Placido s-a convertit la creştinism şi refuza să se închine zeilor păgâni, a poruncit să fie aruncaţi în cuşca cu lei drept hrană pentru aceştia. Aici a avut loc o minune şi anume leii nu s-au repezit să îi mănânce ci s-au îndepărtat de ei. Supărat şi şocat în acelaşi timp, Adriano, a poruncit să fie închişi într-o statuie de bronz în forma de taur care a fost pusa pe foc. Placido-Eustachio şi familia lui, aşa şi-au găsit sfârşitul dar corpurile lor fără suflet erau ca şi intacte, neatinse de căldura focului.
Printre atâtea locuri minunate şi pline de credinţă am vizitat şi clopotniţa unde papa Benedict al XVI-lea a tras clopotele.
Acest sanctuar era foarte îndrăgit de papa Ioan Paul al II-lea unde acesta venea de foarte multe ori pentru a se ruga în linişte şi pace.
La întoarcere am făcut şi un mic popas la Tivoli, fostul Tibur antic, regiune plină de văi cascade şi grote naturale, preferată acum 2000 de ani de împăraţii şi aristocraţia romană pentru case şi vile de vacanţă.
Două vile remarcabile sunt de văzut în Tivoli: Villa d'Este cu spectaculoasele ei „gradini” şi Villa Adriana, un complex alcătuit din locuinţe, bazine, statui, lagună artificială şi plajă, coridoare acoperite, insula privata cu Teatro Maritimo, cel mai mare şi mai costisitor palat din imperiul roman cu suprafaţa tot atât de mare ca şi centrul Romei, construită de Adrian în secolul al II-lea.
Cum timpul era scurt, ne-am oprit de această dată la prima. Villa d'Este cu cele 100 Fontane. Aceasta nu aparţine în totalitate antichităţii. Cardinalul Ippolto d'Este a decis renovarea palatului guvernatorului şi amenajarea unei impresionante „gradini” de inspiraţie antică, în a doua jumătate a secolului al XVI -lea. Un ansamblu de grote şi statui, terase, fântâni şi jocuri de apă printre care şi “100 Fontane” la care ne-am îndreptat mai mult atenţia. Jeturi de apă ţâşnesc din dragon, vulturi, personaje mitologice sau ţevi subţiri, o cascadă artificială se revărsă despletită peste un bazin oval, căderi de apă în trepte mărginite de coloane albe lichide (Fântâna lui Neptun), pulberi de stropi fac curcubeie, totul susura, foşneşte iar orga pneumo-hidraulică (mecanism acţionat numai de apă şi aer) cânta în fiecare zi la ora 18:30 timp de 7-8 minute un cântec gregorian.
Cum timpul a trecut atât de repede şi ora era deja târzie am hotărât să luăm drumul spre Roma, cu amintirea unei alte zi minunate oferită de părintele Serafim Vescan Iulian.
Viorel Emanuel Deliu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.