Română | Italiano
AcasăŞtiri20129 Septembrie: Întâlnirea preoţilor din Europa la Venezia
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11609.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11609.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor din Europa la Venezia

Întâlnirea preoţilor din Europa la Venezia

În perioada 3-6 septembrie a.c., a avut loc la Veneţia Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din diaspora europeană.
Întrunirea a avut loc în primitorul Convent franciscan “San Francesco della Vigna”, în cadrul căruia funcţionează Institutul de Studii Ecumenice “S. Bernardino”.
Ea îi urmează celei de la Bologna din anul 2009 şi celei de la Paris din 2010.
Întâlnirea, propusă de PS Sa episcop Virgil Bercea - responsabil al comunităţilor parohiale din diaspora în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică - a fost organizată de către preoţii Protopopiatului „Triveneto”, în frunte cu Pr. Vasile Alexandru Barbolovici.
Programul s-a concentrat în zilele de 4 şi 5 septembrie şi a cuprins teme pastorale, istorice, ecumenice şi juridice, precum şi momente de confruntare între preoţii parohi din Europa asupra situaţiilor concrete din activitatea pastoral-liturgică. Întrunirea a cuprins şi momente liturgice, între care amintim celebrarea zilnică a Sfintei Liturghii, precum şi a Vecerniei şi a Acatistului.
Preoţii din diaspora au sosit la Veneţia din ţările în care se află mai mulţi dintre conaţionalii noştri, între care îi amintim pe cei din: Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Irlanda, Anglia şi Belgia.
Marţi dimineaţa, 4 septembrie, programul zilei a început cu Sf. Liturghie în limba română în impunătoarea biserică a mănăstirii franciscane “S. Francesco della Vigna”, în cadrul căreia au fost acordate câteva onorificenţe preoţilor care s-au distins prin activitatea pastoral-misionară şi culturală în aceşti ultimi ani.
Brâul roşu a fost acordat prin decret de către PS. Sa Episcop Dr. Virgil Bercea
-          Pr. Vasile Alexandru Barbolovici, protopop de Triveneto
-          Pr. Marinel Mureşan, protopop de Emilia Romagna.
Crucea pectorală (sau titlul de stavrofor – purtător de cruce) a fost acordată următorilor preoţi:
-          pr. Orghici Vasile, Irlanda;
-          pr. Mărginean-Cociş Ioan, Italia;
-          pr. Popa Robert, Italia;
-          pr. dr. Salanschi Raimondo Rudolf, Italia;
-          pr. Crişan Cristian Dumitru, Franţa;
-          pr. Chereşi Filip Ionel, Belgia;
-          pr. Vereş Daniel, Italia;
-          pr. Marian Liviu Gheorghe, Italia.
Prima conferinţă a zilei a fost cea a d-lui prof. univ. dr. Riccardo Burigana, cu titlul: „Participarea şi contribuţia reprezentanţilor Bisericii Române Unite cu Roma la Conciliul Vatican al II-lea”.
Cea de a doua conferinţă a zilei a fost a d-lui prof. univ. dr. Roberto Giraldo, cu titlul: „Contribuţia Bisericilor Catolice Orientale la dialogul ecumenic internaţional dintre Biserica Romano-Catolică şi Bisericile Ortodoxe” (Conţinutul conferinţelor va fi publicat în curând sub formă de articol în revista „Studii Ecumenice”).
Cea de a treia conferinţă, din ziua de miercuri 5 septembrie, mult aşteptată şi dorită de către organizatorii întâlnirii, a fost a Em. Sale Card. Francesco Coccopalmerio, care a tratat tema: „Instituirea ecleziastică a comunităţilor de credincioşi orientali pe teritoriul canonic latin. Perspective de drept canonic”.
Prezenţa Em. Sale Card. Francesco Coccopalmerio la Întâlnirea europeană de la Veneţia a fost un semn de speranţă şi de mare bucurie pentru încercarea de a soluţiona complexitatea reglementării canonice a noilor situaţii pastoral-misionare ce s-au creat din punct de vedere canonic, pastoral şi civil odată cu prezenţa credincioşilor de altă tradiţie într-un teritoriu latin. Existenţa celor două drepturi canonice, fiecare cu particularităţile sale, importanţa şi specificitatea fiecărei Biserici sui iuris, noile situaţii şi cazuri la nivel pastoral ce au apărut odată cu emigrarea persoanelor dintr-o tară într-alta, sunt toate aspecte care trebuie să fie temeinic analizate şi prezentate forurilor superioare pentru a-şi găsi soluţionarea.
Există, de asemenea, şi prezenţa preoţilor „uxoraţi”, cei care au ales căsătoria/familia ca statut de viaţă înainte de hirotonire, precum este tradiţia străveche, neîntreruptă în cadrul Biserici orientale de rit bizantin din România. Prezenţa în număr mai mare a acestor preoţi pe teritoriul Bisericii Romano-Catolice, unde există numai preoţi celibatari, este o noutate, dar care din punctul de vedere al documentelor Conciliului Vatican al II-lea şi a Dreptului canonic oriental (CCEO), trebuie cunoscută şi respectată, ca fiind o caracteristică tipică unei alte biserici sui iuris, din cadrul bisericilor care alcătuiesc marea Biserică Catolică. Amintim aici faptul că în Italia există deja de mai bine de cinci secole tradiţia italo-albaneză a credincioşilor de rit oriental bizantin.
Prin tema expusă, Em. Sa Card. Francesco Coccopalmerio a încercat să ofere preoţilor din Europa o perspectivă a dreptului canonic şi o soluţionare a acestor noutăţi canonice şi pastorale între diferitele biserici sui iuris, îndeosebi între cea romano-catolică şi Biserica Orientală Catolică română de rit bizantin. Pentru desfăşurarea asistenţei pastoral-misionare şi pentru buna organizare a comunităţilor parohiale din Europa, este nevoie de un cadru juridic adecvat noilor situaţii.
Organizatorii întâlnirii au dorit încă de la bun început ca Întâlnirea europeană a preoţilor, pe lângă formarea teologică şi spirituală, să cuprindă şi o bogată parte culturală oferită de frumuseţile Veneţiei şi insulele pline de artă şi istorie, precum insula Murano cu faimoasa sticlă ce-i poartă numele. Aici s-a putut vedea pe viu meşteşugul şi arta creării unui vas de Murano sau a unei bijuterii. La Bazilica Sfântul Marco din „Piazza” cu acelaşi nume, oaspeţii au fost ghidaţi şi introduşi în misterele mozaicurilor de către mons. Antonio Meneguolo, care a prezentat pe scurt istoricul bazilicii, a icoanelor aurite şi a icoanelor reprezentate prin faimoasele mozaicuri din Veneţia.
Nou-înscăunatul Patriarh al Veneţiei, Prea Fericirea Sa Mons. Francesco Moraglia, a primit în audienţă pe preoţii români greco-catolici pentru un salut cordial. P.S. Episcop Virgil Bercea i-a oferit în dar cartea cu centenarul naşterii Card. Alexandru Todea şi l-a salutat din partea Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Prea Fericirea Sa Lucian.
După Sf. Liturghie din ziua de joi 6 septembrie, toţi participanţii s-au întors la misiunile lor din diferitele tări europene, co dorinţa de a continua spiritul de frăţietate, comuniune şi colaborare pe care le-au trăit împreună la Veneţia în această perioadă.
Mulţumim Fraţilor franciscani care ne-au primit cu multă caldură si disponibilitate în mănăstirea „San Francesco della Vigna”, unde-şi are sediul şi Institutul de Studii Ecumenice „S. Bernardino”. Multumim binefăcătorilor prietenilor şi persoanelor care sunt aproape de Biserica Greco-Catolică din România şi din străinătate precum şi Prea Sfinţitului Părinte Virgil care ne-a îndrumat cu multă mărinimie şi pricepere în aceste zile.
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.