Română | Italiano
AcasăŞtiri20129 Octombrie: Card. Lucian Mureşan: "Fiat voluntas tua" şi în faţa ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 11001.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 11001.jpg

Ştiri

Card. Lucian Mureşan: "Fiat voluntas tua" şi în faţa distincţiilor, dar Biserica Greco-Catolică încă nu este repusă în drepturi

Card. Lucian Mureşan: "Fiat voluntas tua" şi în faţa distincţiilor, dar Biserica Greco-Catolică încă nu este repusă în drepturi

"Începând de astăzi, în biserica Sf. Atanaziu din Roma mă pot considera întrucâtva acasă": a spus luni seară PF Părinte cardinal Lucian Mureşan, arhiepiscop major al arhieparhiei greco-catolice de Făgăraş şi Alba-Iulia, la ceremonia de luare în posesie a titlului bisericii Sfântul Atanaziu din Roma. La încheierea ritului sacru, cardinalul Mureşan a primit însemnele Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de cavaler pentru contribuţia adusă adevărului, libertăţii şi dialogului.
Alături de numeroşi credincioşi, studenţi teologi din Cetatea Eternă şi preoţi din Italia, au luat parte card. Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, arhiepiscopul major de Kiev-Halici, Beatitudinea Sa Sviatoslav Şevciuk, episcopul Petru Gherghel, reprezentând episcopatul romano-catolic din România la Sinodul Episcopilor, mons. Claudiu Pop, episcop de Curie la Mitropolia Blajului, mons. Alexandru Mesian, al eparhiei greco-catolice de Lugoj, mons. Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea Mare a Românilor, participant, de asemenea, la Sinodul Episcopilor despre noua evanghelizare, rectorii Colegiului Grec şi al Colegiului Pio Romeno, reprezentanţi ai ambasadelor României la Vatican şi Roma.
La vecernia de luni, în biserica Sf. Atanaziu din centrul istoric al Romei, PF Părinte cardinal Lucian a spus că din această zi, începe să se simtă într-un fel acasă şi aici. "Mă cuprind emoţiile", a spus Eminenţa Sa, "când mă gândesc câte nume ilustre s-au perindat pe-aici în decursul timpului". Cardinalul român a mulţumit Sfântului Scaun şi, în special, Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, pentru demnitatea acordată: "Deoarece deviza episcopală aleasă de mine este 'Fiat voluntas tua!' (Facă-se voia ta), primesc astăzi şi-am primit dintotdeauna din mâinile Domnului şi cele bune şi cele mai puţin bune, ştiind că toate conlucrează spre bine celor iubitori de Dumnezeu. Prin mine, a continuat cardinalul, Biserica Greco-Catolică Română se învredniceşte de preţuirea Bisericii Romei, şi în particular, a Sfântului Părinte Papa Benedict XVI. Nu este pentru mine bucurie mai mare decât aceasta, după teroarea comunistă de care am suferit în România pentru a păstra intactă comuniunea cu Urmaşul lui Petru, conştienţi fiind că astfel rămânem credincioşi Mântuitorului. Purpura mă învestmintează şi, odată cu mine, întreaga Biserică Greco-Catolică, ca o veşnică amintire a mărturiei de credinţă".
După cum s-a spus, la încheierea ritului sacru, ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban a înmânat PF Părinte cardinal Lucian însemnele Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de cavaler. La rândul său, cardinalul a spus că înalta preţuire a statului român nu este doar pentru persoana sa dar şi pentru "întreaga turmă mică din România". "Distincţia acordată", a continuat, "este o recunoaştere a poziţiei clare, ferme, de neclintit, adoptată dintotdeauna de Biserica noastră în favoarea adevărului şi a credinţei, şi, deci, în slujba ţării. (...) Nu pot decât să tresar de bucurie pentru că numele României s-a auzit în atâtea limbi în toată lumea la anunţul creării de cardinal al Bisericii".
(ins - "Întru mulţi ani")
La momentul convivial care a urmat, mons. Anton Lucaci a cerut Eminenţei Sale Lucian Mureşan un scurt comentariu:
(ins – Interviu card. Lucian)
De adăugat că marţi, 9 octombrie, în cadrul unei ceremonii festive la Colegiul Pontifical «Pio Romeno», ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun a înmânat cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, însemnele Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce. Potrivit decretului nr. 316 din 20 martie 2012, semnat de Preşedintele României, Traian Băsescu, distincţia se acordă card. Sandri "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun şi sprijinul acordat comunităţilor româneşti".
În acelaşi timp, Colegiului Pio Romeno, leagănul roman al atâtor preoţi greco-catolici români, i-a fost înmânat Ordinul "Meritul Cultural" în grad de comandor. Distincţia a fost înmânată rectorului colegiului pontifical, pr. Gabriel Buboi - potrivit decretului (nr. 318 din 20 martie 2012) semnat de preşedintele României - "cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la deschiderea Colegiului Pontifical «Pio Romeno», în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită în formarea viitorilor preoţi pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pentru promovarea istoriei şi culturii româneşti".
(ins - "Întru mulţi ani!")
AD - Radio Vatican

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.