Română | Italiano
AcasăŞtiri201216 Octombrie: Pelerinajul credincioşilor din Parohiile din Vicenza, Padova şi Mestre la ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11615.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11615.jpg

Ştiri

Pelerinajul credincioşilor din Parohiile din Vicenza, Padova şi Mestre la Medjugorje

Pelerinajul credincioşilor din Parohiile din Vicenza, Padova şi Mestre la Medjugorje

Zile de neuitat au fost cele petrecute de credincioşii parohiilor din Vicenza, Padova şi Venezia-Mestre în pelerinajul de la Medjugorje, un oraş în partea vestică a Bosniei-Herţegovina, aproape de frontiera cu Croaţia (numele oraşului înseamnă „între munţi” şi desemnează aşezarea geografică a localităţii).
Locul, devenit celebru din anul 1981- când Fecioara Maria se arăta pe colina Crnica, pe locul numit Podbrdo, la şase tineri: Ivanka Ivankovic, Mirjana Dragicevic, Vicka Ivankovic, Ivan Dragicevic, Ivan Ivankovic e Milka Pavlovic -, a ajuns dintr-un sat unul dintre principalele locuri de pelerinaj pentru credincioşii din întreaga lume.
La Medjugorje vin deopotrivă catolici, dar şi ortodocşi sau protestanţi. Milioane de pelerini asistă anual la slujbe oficiate în mai multe limbi, vizitează Colina Apariţiilor (Podbrdo), urcă pe Muntele Crucii (Krizevac) sau frecventează diferite comunităţi religioase.
Grupului organizator de la Vicenza, pe parcurs, s-au alăturat enoriaşi din comunităţile româneşti din Padova şi Venezia-Mestre.
Pe durata călătoriei credincioşii s-au rugat împreună, au vizionat filme despre Medjugorje, au reprodus cântece religioase.
În dimineaţa zilei următoare sosirii, grupul, însoţit de ghida Daniela, s-a întâlnit şi s-a rugat împreună cu vizionara Vicka Ivankovic, a asistat la Sf. Liturghie, iar pe urmă a participat la întâlnirea cu sora Kornelija.
După prânz a urmat recitarea Rozarului pe Podbrdo, locul unde au văzut-o în primele zile vizionarii pe Maica Domnului. Colina, formată din bolovani ascuţiţi, este şlefuită zilnic de sute, chiar mii de pelerini. Printre ei se află persoane de diferite naţionalităţi şi vârste. Cei mai puternici îi ajută pe cei mai slabi. Persoane în vârstă, unele cu handicap, altele cu semipareze, mânaţi de credinţă, au acelaşi scop: să urce la Statuia Maicii Domnului.
De-a lungul traseului de pe colină se găsesc basoreliefuri întruchipând misterele de bucurie şi de durere, lucrări ale sculptorului prof. Carmelo Puzzolo din Florenţa, iar odată ajunşi „sus” se zăreşte Statuia Reginei Păcii, înălţată şi sfinţită la 8 septembrie 2001.
La coborârea de pe Colina Apariţiilor grupul a poposit la poalele colinei şi s-a rugat la “Crucea Albastră”, unde începând din 4 iulie 1982, se adună un grup de rugăciune.
După această etapă pelerinii români au coborât la Biserica parohială, unde până la cină au avut posibilitatea de a-şi curăţa sufletele prin Sf. Spovadă. Era foarte impresionant faptul că sute de oameni erau la coadă pentru a se spovedi, dar totul era extrem de bine organizat.
A urmat Sfânta „Liturghie internaţională” iar seara de la orele 21,00 Adoraţia euharistică.
În dimineaţa zilei de duminică grupul s-a „îmbarcat” în autocar pentru a se reîntoarce în Italia. Pe drum s-a celebrat Sf. Liturghie în limba română în Biserica Sv Iosip (Sf. Iosif) din Lički Osik, în apropiere de Gospic, iar apoi s-a luat prânzul în aceeaşi localitate.
Foarte interesante au fost mărturiile personale ale credincioşilor făcute la întoarcere în autocar. La început timizi, apoi încurajaţi unul de celălalt şi-au exprimat opiniile personale în privinţa pelerinajului. S-a subliniat necesitatea „creşterii” credinţei prin mai multă rugăciune, participare la Sfintele Liturghii, ajutorarea celor mai slabi, etc.
Pentru mulţi, prezenţi pentru prima oară la Medjugorje, pelerinajul a reprezentat o experienţă unică, aceştia întorcându-se la casele lor mai liniştiţi şi mai împăcaţi cu ei înşişi.
Prof. Munarini Giuseppe

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.