Română | Italiano
AcasăŞtiri201226 Octombrie: Biserica „tânără” in Romania de la clandestinitate la renaştere
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona » Titlu: 11651.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona

Titlu: 11651.jpg

Ştiri

Biserica „tânără” in Romania de la clandestinitate la renaştere

Biserica „tânără” in Romania de la clandestinitate la renaştere

La conferinţă a luat parte şi Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare şi responsabil al Comunităţilor parohiale greco-catolice din Europa.
Ierarhul a ajuns la Mantova direct de la una dintre întâlnirile Sinodului Episcopilor şi, referitor la calea anevoioasă şi întortocheată pe care uneori credinţa este constrânsă să o parcurgă, înainte de a se realiza pe deplin, a povestit şi a mărturisit durerea (şi riscul) prin care treceau cei care în tara sa România doreau să fie catolici: “Pentru mai bine de patruzeci de ani, la noi, comunismul a interzis profesarea oricărei credinţe şi participarea la biserică. Mai mult: bisericile au fost toate distruse. Eu cu familia mea, când eram copil, ascultam Sfânta Liturghie în casă, datorită postului de radio de la Vatican “Radio Vatican”: însă pe ascuns! Numai dacă ne-ar fi descoperit cineva, ar fi fost mare necaz. Am studiat teologia pentru a deveni preot, în clandestinătate; şi oficial aveam o meserie: pentru câţiva ani am fost angajat la un institut de cercetare. Chiar şi în ziua în care am fost hirononit, totul s-a petrecut în clandestinitate. S-a ţinut totul într-o seară, într-o casă particulară şi în ziua următoare m-am dus la lucru... Începând cu anii ’90 şi noi am cunoscut libertatea, însă este o libertate cu suferinţă, ambiguă, deoarece nu ştim nici cum să ne folosim de ea.
Eu, - a continuat P.S. Virgil – spun mereu că voi sunteţi într-o perioadă de criză economică şi financiară, noi în schimb o trăim! Nici acum nu este uşor de trăit în România. Politicienii dau naştere mereu la scandaluri, nivelul de corupţie este foarte ridicat, dezvoltarea este lentă, înaintează şchiopătând şi cu persective slabe şi neclare.
Cu toate acestea, în ultimii ani, chiar dacă este minoritară, Biserica Greco-Catolică a revenit la viaţă şi este mai activă decăt oricând. Dieceza mea are aproximativ 90.000 de credincioşi, dispune de un număr compact de 200 de preoţi, sunt 50 de seminarişti şi desigur este semnificativ faptul că nu lipsesc tinerii care-şi dau disponibilitatea pentru diferitele angajamente... Vârsta medie a preoţilor este de 37 de ani, între ei, eu sunt cel mai în vârstă. De altfel este normal, preoţii cei mai bătrâni au suferit mult în perioada întunecată a dictaturii şi majoritatea s-au întors la casa Tatălui. Tinerii sunt singura resursă”!
Nu este o situaţia uşoară. – a concluzionat P.S. Bercea – însă ne punem toată încrederea în generaţia tânără. Dealtfel, am trimis mulţi preoţi tineri în străinătate unde s-au stabilit mulţi emigranţi români. Misiunea preoţilor este aceea de le oferi asistenţă, astfel încât să se simtă oricum acasă, deoarece oriunde s-ar găsi, dacă sunt în Biserică, sunt ca şi la casa proprie. Aproximativ 5 milione de români trăiesc în prezent în Occident. Dintre aceştia, a cincea parte, adică un milion, s-au aşezat în Italia. Legătura cu tara voastră este solidă şi rezistentă. În optica “misiunii lui Hristos” comuniunea Bisericilor noastre s-a arătat fără îndoială de mare importanţă. Am dat, şi mai ales am primit mult. Mulţumită unei simile colaborări, s-au cules roade însemnate. Nu putem face altceva decât să fim foarte recunoscători faţă de Dieceza mantovană!”.
          
Vineri, 26 octombrie La Cittadella MANTOVA
          
Parohia Românească Unită cu Roma “Naşterea Maicii Domnului” mulţumeşte P.S. Sale Ep. Virgil Bercea pentru disponibilitatea de a fi mereu în mijlocul nostru pentru a ne confirma în credinţa în Hristos cel Înviat!
Aş vrea să mulţumesc mult corului din Ostiglia, preoţilor misionari: Coroian Aron din Mirandola şi Petrovan Dumitru din Villafranca pentru participarea la Rugăciunea de priveghere misionară din Catedrală!
Mulţumim responsabilului nostru pentru mass-media, domnului Zamfirache Liviu pentru serviciul său!
          
Pentru a vizualiza interviul apăsaţi:
Padre Andrei Meseşan

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.