Română | Italiano
AcasăŞtiri201227 Octombrie: PF Sviatoslav despre Biserica Greco-Catolică din Ucraina şi provocările ei
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11613.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11613.jpg

Ştiri

PF Sviatoslav despre Biserica Greco-Catolică din Ucraina şi provocările ei

PF Sviatoslav despre Biserica Greco-Catolică din Ucraina şi provocările ei

25.10.2012, Roma (Catholica) - Capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, PF Sviatoslav Şevciuk remarca recent, la o conferinţă de presă susţinută în Roma, unde se află pentru Sinodul Episcopilor, că deşi în Ucraina există multe comunităţi catolice, iar numărul de greco-catolici se ridică la aproximativ 10%, există încă aproximativ 40% de conaţionali care nu se consideră membri ai vreunei comunităţi religioase. Prin urmare, necesitatea unei noi evanghelizări este clară, precum şi necesitatea evanghelizării în sânul Bisericii, la doar douăzeci de ani de la ieşirea din clandestinitate.
Ca principale mijloace pentru noua evanghelizare, capabile să răspundă provocărilor timpurilor noastre, Preafericitul Sviatoslav a numit familia şi parohia, accentuând încă o dată ceea ce a spus în timpul intervenţiei sale la Sinod. O contribuţie semnificativă în noua evanghelizare, în contextul social din Ucraina, a mai susţinut liderul ucrainean, o oferă doctrina socială a Bisericii. “Chiar daca mulţi oameni nu se consideră parte a Bisericii, aceştia ascultă totuşi de glasul ei, pentru că vorbeşte despre lucruri concrete legate de viaţa comunitară. Aceasta ne aduce respect inclusiv din partea protestanţilor, ortodocşilor şi evreilor”, a spus el. Ierarhul a descris şi interesul exprimat de tinerii musulmani pentru credinţa creştină. Aspectul care este cel mai atractiv pentru ei este “bucuria creştină, ce rezultă din descoperirea că Dumnezeu nu este un tiran care cere ascultare, ci un Tată.” Acest lucru, potrivit lui, este “semnul puternic al lui Cristos Înviat”.
Jurnaliştii au atins problema clerului căsătorit care, potrivit Preafericirii Sale, îi reprezintă pe peste 90% dintre preoţii ucraineni. El a menţionat că această veche tradiţie a Bisericii Răsăritene este recunoscută de exemplu de fraţii de rit latin din Statele Unite şi din Canada, care şi-au exprimat înţelegerea şi sprijinul lor pentru preoţii greco-catolici căsătoriţi din aceste teritorii. Cu toate acestea, în special în Italia, prezenţa preoţilor căsătoriţi este încă “dureros de acceptat”, până acolo încât Conferinţa Episcopilor Italieni a respins propunerea de a li se permite preoţilor greco-catolici ucraineni să vină în Italia pentru a oferi îngrijire pastorală celor care au emigrat acolo. “Păstorii italieni nu înţeleg încă dinamismul Bisericii Răsăritene”, a declarat Preafericitul Sviatoslav, adăugând că situaţia devine mai complicată de prezenţa unui număr mare de credincioşi care nu dispun de asistenţă pastorală. Cu toate acestea, a remarcat el, “ne recunoaştem responsabilitatea de a respecta sentimentele” Episcopilor locali, deoarece atunci când “respectul reciproc este punctul de plecare, există întotdeauna posibilitatea unui dialog”. De asemenea, conform declaraţiei lui, tocmai prin susţinerea Conferinţelor Episcopale “prezenţa noastră este posibilă în Italia sau în Spania”.
De asemenea, a criticat oarecum conceptul propus în aceste ţări de “capele etnice”, incluzându-l între aspectele sociale şi culturale care întăresc ameninţarea de asimilare. “Aşteptăm momentul în care Biserica locală va conştientiza că prezenţa ucrainenilor este un punct forte pentru noua evanghelizare şi că putem trăi pe deplin, practicând tradiţiile noastre”, a remarcat Preafericitul Sviatoslav, împărtăşind mărturia multor Episcopi despre influenţa pe care prezenţa migranţilor ucraineni o are asupra societăţii locale secularizate. “Este suficient să amintim femeile îngrijitoare, care îi conduc pe cei în vârstă la biserică sau îi învaţă pe copii să se roage.” O altă întrebare a privit dialogul ecumenic, în special relaţia cu Patriarhia Moscovei. Primatul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene descris experienţa activităţii Consiliului Bisericilor şi Organizaţiilor religioase ucrainene, vorbind despre adevărate şcolile de construirea păcii. Referindu-se la relaţia cu Biserica Ortodoxă Rusă, el a menţionat că “reconcilierea între Biserica Greco-Catolică Ucraineană şi Biserica Ortodoxă Rusă este inevitabilă. Îmi asum rolului de purtător de cuvânt al acestei reconcilieri, deoarece fără ea nu putem merge mai departe şi, prin urmare, nu ne vom descuraja niciodată şi vom fi întotdeauna gata să întindem mâna noastră”.
http://www.catholica.ro

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.