Română | Italiano
AcasăŞtiri201230 Octombrie: Sfântul Maslu în Parohia din Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11715.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11715.jpg

Ştiri

Sfântul Maslu în Parohia din Vicenza

Sfântul Maslu în Parohia din Vicenza

Duminică, 28 octombrie 2012, în biserica parohială din oraşul Vicenza a avut loc celebrarea Sfintei Taine a Maslului. Această Sfântă Taină s-a săvârşit pentru prima oară în parohia din Vicenza, iar la celebrarea ei au participat, în afara părintelui paroh Raimondo Salanschi, şapte preoţi din parohiile învecinate.
Datorită faptului că Maslul se celebrează de către un număr impar de preoţi (de obicei: trei, cinci sau şapte), enoriaşii au avut şi posibilitatea să-şi mărturisească păcatele în timpul slujbei, întrucât un preot a rămas pe tot parcursul sfintei slujbe la dispoziţia credincioşilor pentru Sfânta Spovadă.
Sfântul Maslu se întemeiază pe învăţătura Sfântului Apostol Iacov care spune: „Este cineva în suferinţă? Să se roage... Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea făcută cu credinţă îl mântui pe cel bolnav şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui” (Iac 5,13-15). Prin urmare, Maslul este o taină care se celebrează atât pentru vindecarea bolilor trupeşti cât şi cele sufleteşti.
Materia principală a Tainei Sf. Maslu este uleiul (untdelemnul), care, prin rugăciunile şi binecuvântarea preoţilor, primeşte darul dumnezeiesc al Sfântului Duh. Ca exemplu dacă la slujba Sfeştaniei se sfinţeşte apa ca materie principală a slujbei respective, la Taina Sfântului Maslu, invocarea Sfântului Duh se face pentru sfinţirea uleiului.
Chiar dacă unii credincioşi, din păstrarea unor obiceiuri locale, aduc la Taina Sfântului Maslu făină, pâine sau alte alimente, principala materie peste care se coboară harul Sfântului Duh este uleiul.
Din rugăciunile rostite în cadrul slujbei reiese clar şi întrebuinţarea corectă a acestui ulei sfinţit: „ca şi cei ce se vor unge cu untdelemnul acesta al înnoirii... întocmeşte-l spre tămăduirea celor care se ung din el...”, adică pentru vindecare.
Numeroşii enoriaşi, veniţi pentru a se bucura de binefacerile acestei Sfinte Taine, au avut ocazia de a fi întăriţi spiritual şi de cuvântul de învăţătură ţinut de Preacucernicul Părinte Andrei Meseşan, responsabil al comunităţilor din Ostiglia, Mantova şi Mirandola.
La sfârşitul slujbei credincioşii, conform tipicului bisericesc, au fost unşi cu untdelemn sfinţit de către cei şapte preoţi împreună-slujitori.
După celebrare, clericii, însoţiţi de familiile lor, au participat la o agapă frăţească, organizată de familiile Caraba şi Pătrăuş, în Sala amenajată pentru persoanele care lucrează în oraşul Vicenza şi în împrejurimi ca „asistente la persoană”.
În timpul cinei s-a discutat despre folosul spiritual al Sfântului Maslu în rândul credincioşilor şi mai ales despre întărirea legăturilor de frăţietate între parohii şi mai ales de necesitatea celebrării acestei Sfinte Taine în mai multe comunităţi. S-a stabilit, apoi, şi un program de slujbe la nivel de protopopiat, astfel încât, fiecare parohie să se bucure de prezenţa şi rugăciunea unui astfel de sobor de preoţi.
Monica Salanschi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.