Română | Italiano
AcasăŞtiri201226 Noiembrie: Întâlnirea episcopilor europeni de rit oriental
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova » Titlu: 10906.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova

Titlu: 10906.jpg

Ştiri

Întâlnirea episcopilor europeni de rit oriental

Întâlnirea episcopilor europeni de rit oriental

În ce mod să se valorizeze contribuţia Bisericilor catolice de rit oriental în Europa, în dialogul ecumenic. Aceste biserici însoţesc un număr tot mai mare de credincioşi imigranţi proveniţi din Europa de Sud-Est. Spunem toate acestea, conştienţi de faptul că „există în continuare o anumită ignoranţă a Bisericii Catolice”, despre tradiţiile liturgice, teologice şi culturale ale bisericii orientale catolice. Despre acestea au vorbit aproximativ cei 60 de participanţi, formaţi din episcopi şi experţi, care au participat, din 22 până în 25 noiembrie, la reuniunea anuală a episcopilor catolici orientali din Europa.
Reuniunea a avut loc în acest an la Zagreb-Krizevci (Croaţia), la invitaţia episcopului de Krizevci, Mons. Nikola Kekic, sub auspiciile Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE).
S-a ales Croaţia ca loc de întâlnire – se citeşte într-o declaraţie lansată astăzi de către CCEE şi preluată de agenţia Sir – pentru că în acest se sărbătoresc 400 de ani de unirea Bisericii Greco-Catolice croate cu Scaunul apostolic al Romei, cunoscută sub numele de unirea de la Marča.
Într-un mesaj adresat participanţilor, Cardinalul Péter Erdő, preşedintele Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), şi-a exprimat dorinţa ca tradiţiile Bisericilor catolice de rit răsăritean „să fie mai cunoscute şi mai iubite de către credincioşii şi clerul din toată lumea”.
În timpul întâlnirii, episcopii au discutat rolul pe care Bisericile orientale pot juca „în dialogul ecumenic, în special cu Bisericile Ortodoxe”; de asemenea, s-a discutat despre faptul „cum se explicitează astăzi în Europa grija pastorală a episcopilor de rit latin, care primesc în diecezele lor comunităţi tot mai mari de credincioşi de rit răsăritean”. „Contribuţia specifică la noua evanghelizare a Bisericilor Orientale – se citeşte în declaraţia emisă de către CCEE – trece înainte de toate prin „fidelitatea”, la un model de evanghelizare, „caracterizat prin vestirea Evangheliei hrănită şi caracterizează de o puternică spiritualitate”. „Acesteia se adaugă mărturia, martiriul multor episcopi, preoţi şi credincioşi laici, care astăzi apare ca un dar în faţa crizei antropologice care face de multe ori omul modern incapabil de se a justifica pe sine şi orientarea existenţei sale”.
Sâmbăta trecută, participanţii l-au întâlnit într-o audienţă privată pe Preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic.
Reuniunea din 2013 va avea loc în Slovacia, la Kosice, care anul viitor va fi Capitala Europeană a Culturii, din 17 până în 20 octombrie, cu ocazia a 1150 ani de misiunea Sfinţilor Chiril şi Metodiu, în această ţară şi la invitaţia mons. Milan Chautur, Episcop de Kosice. (R.P.)
www.radiovaticana.org

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.