Română | Italiano
AcasăŞtiri20124 Decembrie: Parohia din Bolzano în sărbătoare de Ziua Naţională a României în Val ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11575.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11575.jpg

Ştiri

Parohia din Bolzano în sărbătoare de Ziua Naţională a României în Val Durna

Parohia din Bolzano în sărbătoare de Ziua Naţională a României în Val Durna

Duminică 2 decembrie, Comunitatea românească din Bolzano, însufleţită de neobositul părinte Marius Vişovan, a trăit o zi specială, în care au fost puse împreună aspecte naţionale, religioase, artistice şi recreative.
La începutul lunii decembrie se sărbătoreşte Ziua Naţională a României, în amintirea formării României Mari, la 1 decembrie 1918. În această zi s-a încheiat un lung proces de unitate naţională, ajungând la unirea celor trei regiuni istorice Transilvania, Banatul, Basarabia şi Bucovina (a căror reprezentanţi au sigilat acordul pe Câmpia libertăţii din Alba Iulia chiar în acea zi) cu România. O sărbătoare deosebită care a ajuns să fie cunoscută şi în ţară şi în cadrul diferitelor comunităţi româneşti din toată lumea.
Apropierea de sărbătoarea Sf. Nicolae (6 decembrie), sfânt venerat cu mare devoţiune în cadrul bisericilor orientale, a oferit ocazia de a-l aminti pe marele Ierarh din Mira Lichiei, a cărui cult a avut o mare răspândire şi în Occident şi s-a amestecat cu alte legende mitice din sfera nordică (Santa Klaus). Tocmai pentru a aminti şi această sărbătoare religioasă, românii din Bolzano au ales să celebreze Sf. Liturghie duminicală prin organizarea unui mic pelerinaj prin împrejurimi, pentru a oferi participanţilor posibilitatea de a descoperi o zonă foarte frumoasă din zona în care trăiesc.
Cele 15 maşini în care au intrat cei aproximativ 60 de participanţi au ajuns la minunata biserică a Sf. Nicolae pe malul râului Valbruna, aproape de Sorentino. Parohul, don Robert Honnofer, a primit “pelerinii” cu multă simpatie şi a concelebrat la Sf. Liturghie orientală în rit bizantin, a Sf. Ioan Gură-de-Aur, cu părintele Marius. Neobişnuitul rit a suscitat curiozitate şi nu puţină mirare în sufletele puţinilor locuitori ai satului prezenţi la sfânta slujbă, plăcut impresionaţi de frumuseţea veşmintelor liturgice, de norii de tămâie, de profunzimea simbolurilor şi de solemnitatea gesturilor şi de colinde, dar şi de icoanele impunătoare purtate în procesiune de către credincioşi, acestea fiind aşezate de obicei pe iconostas, structură atât de iubită în cadrul liturgiei orientale.
La sfârşitul Sf. Liturghii, în cardul căreia au fost comemoraţi şi numeroşii eroi căzuţi pentru patrie, doamna profesoară Hotea Pami a luat cuvântul pentru a descrie evenimentul care a dus la constituirea României moderne şi pentru a sublinia semnificaţia Zilei Naţionale. S-a ajuns apoi la momentul mult aşteptat de împărţire a darurilor pentru copii, din partea lui Moş Niculaş.
Programul zilei a continuat cu prânzul organizat pe bază de mâncăruri tipice sudtiroleze la “Trattoria del Parroco” din centrul micului sat.
Stratul subţire de zăpadă ce acoperea valea i-a îmbucurat şi mai mult pe excursionişti, care au încheiat ziua cu o vizită cultural-artistică la Biserica “S. Nicolò”. Preşedinta Consiliului pastoral, doamna Thekia, a ilustrat în mod detaliat splendidul cicul de picturi, dintre cele mai preţioae şi complete din provincia de Bolzano, care decorează pereţii bisericii. Sunt mărturiile unei credinţe străvechi, picturile datează din secolul al XIV-lea şi sunt o operă de inspiraţie după marele artist Giotto, executate de aşa-numita “Scuola di Bolzano”, a cărei lucrări sunt prezente şi în multe alte biserici din Alto-Adige. Pe lângă episoade din cadrul Evangheliilor şi reprezentări ale Apostolilor şi ale Evangheliştilor, picturile ilustrează legenda Sf. Nicolae cu numeroasele minuni făcute de către sfânt şi spectaculoasele episoade din viaţa sa.
Prin aceste câteva rânduri, Comunitatea română din Bolzano mulţumeşte tuturor persoanelor care au participat la acest eveniment, îndeosebi lui don Roberto Anhof pentru vizita făcută în valea Valbruna şi pentru frumoasa descriere a bisericii Sf. Nicolae, ce i-a încântat pe credincioşi.
          
Traducerea în lb. română: pr. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.