Română | Italiano
AcasăŞtiri201222 Decembrie: Concert în parohia din Udine
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11571.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11571.jpg

Ştiri

Concert în parohia din Udine

Concert în parohia din Udine

Duminică 16 decembrie 2012, la ora 20.30, în biserica San Cristoforo s-a deschis una dintre primele manifestari pregătitoare pentru Crăciun, cu sunete şi cântări sacre legate de marea tradiţie borocă şi clasică. Si-au arătat măiestria artiştii Lucia Premerl, sopran şi violonistă, Manuel Tomadin la orgă şi Massimo Favento la violoncel. Dintre autorii germani în program amintim pe Pachelbel, Bach, Haydn, Mozart şi Schubert şi dintre italieni pe Vivaldi, Corelli, Stradella, Albinoni, Prisco şi Puccini. Pe parcursul întregii săptămâni (16-22 decembrie) în biserica a găzduit o frumoasă expoziţie de icoane bizantine realizate de către iconografa Iulia Tarciniu Balan după tradiţia ortodoxă bizantină, iar icoanele pe sticlă sunt opera artistei Anamaria Bizim, după minunata tradiţia populară românească ortodoxă.
Lucia Premerl, muzicistă profund legată de emoţia artei, se propune publicului cu un profil artistic creativ, ductil şi polivalent. Violonistă de mulţi ani în Orchestra regională FVG Mitteleuropa orchestra, dezvoltă în paralel carierei sale de violonistă aceea de sopran liric, câştigând concursuri şi debutând în roluri principale în opere precum Le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Tosca.
Manuel Tomadin, pianist, organist şi clavicembalist, se dedică în mod constant la aprofundarea problematicilor cu privire la practiva executivă a muzicii renascimentale şi baroce şi cu ajutorul studiului tratatelor şi instrumentelor epocii şi desfăşoară o intensă activitate concertistică, atât solist cât şi în şi însoţitor în Italia şi în Europa.
Massimo Favento, violoncelist şi licenţiat în bibliografie muzicală, desfăşoară de mai mulţi ani o intensă activitate de cercetare muzicologică publicând monografii, articole şi ediţii critice şi coordonează activităţile ansamblului de cameră Lumen Harmonicum pe care l-a fondat şi cu care încă din anul 1995 prezintă publicului numeroase proiecte de valorizare a muzicii.
Organizat de către Parohia românească greco/catolică ÎNVIEREA DOMNULUI din Udine la Biserica San Cristoforo împreună cu părintele Ioan Mărginean-Cociş, prin acest Concert se dorea reapropierea cetăţenilor din Udine de biserica San Cristoforo, loc de întâlnire şi meditaţie, unde în curând se vor organiza şi alte amnifestări interesante.
Următorul eveniment va avea loc sâmbătă 22 decembrie la ora 17.30 în sala “San Cristoforo” şi cuprinde o Conferinţă – dezbatere pe tema “fricii” cu o abordare psihologică prezentată de către dr. Laura Pomicino de la Spitalul Burlo Garofolo di Trieste şi dr. Valentina Moroni. Avem onoarea să/l primim în mijlocul nostru pe mons. Nicolino Borgo, o voce foarte cunoscută în Friuli, pentru a asculta câte ceva de la dânsul cu privire la raportul dintre credinţă şi frică şi pentru a deschide un dialog asupra unor aspecte culturale şi religioase asupra temei tratate. Prof. Daniele Lovo, preda IRC (Învăţământ Religie Catolică) şi colaboratol la Universitatea de Studii din Udine, licenţiat în sociologie. Domnia sa ne va ajuta să aprofundăm aspectele sociologice ale fricii şi multiplele sale efecte.
Conferinţa-dezbatere va fi moderată de către doamna preoteasă prof. Cristina Mărginean-Cociş, învăţătoare, mediator lingvistic şi cultural, fostă colaboratoare a Universităţii din Udine, la Secţia de Limbă si Literatură Română, cu doamna profesoara universitară de vie memorie Teresa Ferro.
Românii care trăiesc în Friuli – Venezia Giulia şi vin la Biserica San Cristoforo, dupa mulţi ani de integrare, sunt mulţumiţi să intre în dialog din ce în ce mai mult cu oamenii care-i primesc ca şi cetăţeni europeni pe de o parte şi pe de altă parte ca şi credincioşi ce-şi trăiesc propria credinţă în cadrul Bisericii Catolice după mottoul post-conciliar “unitate în diversitate”, unitate de credinţă în diversitate de tradiţie şi rit liturgic.
În ajunul Praznicului Naşterii Domnului, ne regăsim la Arhiepiscopul din Udine, mons. Andrea Bruno Mazzocato cu toţi cei care doresc să primească binecuvântarea arhierească. Suntem bucuroşi să-l colindam în al treilea an consecutiv pe PS Sa Arhiepiscopul Andrea Bruno dăruindu-i din suflete colindul tipic românesc în răsunetul frumoaselor coridoare ale Palatului Patriarhal (n.r. nume ce face trimitere la Patriarhatul de Aquileia).
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.