Română | Italiano
AcasăŞtiri201316 Ianuarie: Ziua emigratului şi a refugiatului în Catedrala din Mantova
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord » Titlu: 11654.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord

Titlu: 11654.jpg

Ştiri

Ziua emigratului şi a refugiatului în Catedrala din Mantova

Ziua emigratului şi a refugiatului în Catedrala din Mantova

Apelul episcopului Roberto Busti, Episcop de Mantova – Între lucrătorii mai bine plătiţi, cei din fotbal, străinii sunt 271 dintr-un total de 554! Dar ei sunt bogaţi, copiii noştri desigur îi invidiază, dar nu sunt o problemă, poate pentru vre un insolent ignorant pe arenele stadioanelor”.
Ieri, în cadrul predicii din Catedrală, Episcopul Roberto Busti i-a invitat cu putere pe creştini ca sa vadă mai degrabă oportunităţile fenomenului imigraţiei, decât riscurile, chiar în acele ore în care în lumea întreagă se celebra Ziua emigratului si a refugiatului. Şi în Dieceza de Mantova sutele de emigranţii creştini din provincia de Mantova, de diferite naţionalităţii, dintre care ganezi, filipinezi, brazilieni, români şi ucrainieni, au fost primiţi cu drag.
Conform preceptelor creştine, “recunoscând în om chipul Creatorului sau cel al unui frate, al unei surori cărora nu este posibil să nu le întinzi o mână de ajutor cu încredere”. Povestea este aceeaşi: îşi lasă propia ţară, familia şi prietenii din cauza unor condiţii economice precare, a războaielor şi a dezordinii sociale. O decizie dificilă, lipsită de siguranţă, luată cu îndrăzneala izvorâtă din disperarea sufletească.
În cadrul liturghiei s-a amintit că fiecare emigrant este o persoană umană şi ca atare are drepturi fundamentale inelienabile. Episcopul crede ca trebuie solicitat aportul tuturor pentru ca fiecare să fie responsabil de bunăstarea celuilalt, pentru a construi relaţii bazate pe respect şi solidaritate.
Fiecare comunitate a fost părtaşă la sfânta Liturghie, preamărind pe Dumnezeu prin cântecele din tradiţia proprie fiecărei ţări, câţiva purtau costume populare, frumos cusute şi brodate de mână, ce se folosesc în zi de sărbătoare. În duminica sărbătorii Botezului lui Iisus – care a mers înaintea lui Ioan Botezătorul pentru a primi “un botez de pocăinţă” - Episcopul Busti a subliniat aportul fundamental pe care femeile românce îngrijitoare de bătrâni - “badanti” – îl dau fiind alături de bătrânii noştrii, spunea episcopul, deoarece “în fiecare an, 90.000 de persoane în vârstă îşi pierd autonomia”. Deasemenea munca indispensabilă a lucrătorilor care se angajază la muncile mauale de jos, “de noi refuzate, dar totuşi demne şi serioase”. Amintim puţin şi imigraţia clandestină în spatele căreia se ascunde de multe ori exploatarea femeilor şi a copiilor.
Episcopul, la începutul slujbei, a dat citire mesajului Sfîntului Părinte papa Benedict al XVI-lea, pregătit cu ocazia Zilei mondiale a emigrantului, în care se aminteşte că “Biserica păşeşte împreună cu toată omenirea, împărtăşind bucurii, speranţe, neplăceri şi suferinţe ale oamenilor de azi, ale săracilor şi mai ales a celor care suferă”.
Sentimente împărtăşite, acum ca şi atunci de către ucenicii lui Hristos, pentru că “nu este nimic mai autentic uman care să nu-şi găsească ecou în sufletul lor”.
          
Traducere în lb. română: pr. Ioan Mărginean-Cociş
Graziella Scavazza - Gazzetta di Mantova

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.