Română | Italiano
AcasăŞtiri201327 Ianuarie: Sărbătoarea diecezană a emigranţilor de diferite naţionalităţi în ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Centenarul Marii Uniri a Romaniei (1918 – 2018) în Friuli la Udine » Titlu: 10986.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Centenarul Marii Uniri a Romaniei (1918 – 2018) în Friuli la Udine

Titlu: 10986.jpg

Ştiri

Sărbătoarea diecezană a emigranţilor de diferite naţionalităţi în deplină comuniune în Biserica Catolică

Sărbătoarea diecezană a emigranţilor de diferite naţionalităţi în deplină comuniune în Biserica Catolică

Duminică 27 ianuarie 2013 în Catedrala din Udine, Arhiepiscopul mons. Andrea Bruno alături de credincioşii emigranţi catolici de diferite naţionalităţi, tradiţii şi rituri, a ajuns să-şi poată duce la indeplinire dorinţa de a realiza o Sărbătoarea specifică pentru Migrantes cu tema “Mai multe limbi, o singură credinţă”.
Parohia românească ÎNVIEREA DOMNULUI de la Biserica San Cristoforo din Udine, a participat la Sfânta Liturghie arhierească conform tradiţiei latine şi dupa ritul roman, dând citire Apostolului (a II-a Lectura), unei rugăciuni la momentul rugaciunilor credinciosilor şi au pregătit cântul final ‘’Voi merge într-o zi’’ cu refrenul în limba italiană.
La sfânta slujbă a slujit prin concelebrare părintele paroh Ioan Mărginean-Cociş însoţit de un grup de colaboratori care au fost parte activă la Sfanta Liturghie şi la intonarea cântărilor mai sus menţionate.
Imediat după Sf. Liturghie toţii credincioşii de diferite naţionalităţi au format un corteu în frunte cu Arhiepiscopul, preoţii diferitelor comunităţi şi autorităţile civile din oraş, dar şi cele ale altor ţări care au o reprezentanţă diplomatică în zonă, precum este cazul ţarii noastre România, prin Consulatul general de la Trieste. A fost prezent domnul Consul general prof. Cosmin Dumitrescu. Cu toţii ne-am îndreptat spre sala San Luigi Scrosoppi unde s-a desfăşurat un program cultural-artistic şi de scurtă prezentare a fiecărui popor dintre cele prezente în Arhidieceza de Udine. Dintre aceste popoare amintim pe cele mai bine reprezentate: românii, albanezii, ganezii, nigerienii, eritreenii, polonezii, ucraineenii, filipinezii, dar şi alte persoane de alte naţionalităţi care se află la Udine în număr mic, au participat, fără să aibă o comunitate organizată sau un preot pentru asistenţa spirituală.
Toţi credincioşii de diferite naţionalităţi au fost invitaţi la Sf. Liturghie în catedrală, cu o scrisoare din partea Episcopului locului mons. Andrea Bruno, uniţi fiind de aceeaşi credinţă şi în deplină comuniune cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea.
Ajunşi la Sala Scrosoppi, însufleţiţi de culorile şi cântecele vioaie ale africanilor pe străzile oraşului Udine, sărbătoarea a continuat cu momente artistice şi culturale, încheindu-se cu prânzul cald oferit de S.E. mons. Andrea Bruno.
Prima Sărbătoare diecezană a credincioşilor emigranţi catolici la Udine a fost o mare bucurie, nu numai prin numărul mare al celor care al luat parte, peste 400 de persoane, ci şi pentru bogăţia pe care ş-au dăruit-o unii altora, trăind împreună pentru o duminică puterea credinţei şi “ unitatea în diversitate”.
Mulţumim Excelenţei sale Părintelui Andrea Bruno, Arhiepiscop de Udine, Comisiei Migrantes, organizatorilor şi tuturor persoanelor de bunavoinţa care ş-au dat aportul pentru ca aceasta sărbătoare să iasă bine.
Ca români, ne-am bucurat sa-l avem în mijlocul nostru pe domnul consul general prof. Cosmin Dumitrescu, care a prezentat pe scurt tara noastră România şi a transmis gazdelor salutul oficial al autorităţilor din România, mulţumind Preasfinţitului Arhiepiscop pentru sensibilitatea şi ajutorul manifestate faţă de cetăţenii români din Friuli Venezia Giulia.
p. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.