Română | Italiano
AcasăŞtiri201328 Ianuarie: Liturghia popoarelor cu ocazia Zilei „Migrantes” pontificată de Patriarhul ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10857.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10857.jpg

Ştiri

Liturghia popoarelor cu ocazia Zilei „Migrantes” pontificată de Patriarhul Francesco Moraglia

Liturghia popoarelor cu ocazia Zilei „Migrantes” pontificată de Patriarhul Francesco Moraglia

Duminică 13 ianuarie 2013, cu ocazia zilei Migrantes, la a 99 ediţie, în Bazilica Sfântului Marcu din Veneţia Patriarhul mons. Francesco Moraglia a slujit la ora 17.30 „Liturghia popoarelor - La Messa dei Popoli”. La sfanta Liturghie au participat toate comunităţile catolice din oraş, de diferite rituri: cele de rit bizantin românească şi ucraineană şi cea filipineză de rit roman.
Comunitatea noastră parohială participă pentru prima dată în bazilica Sfântul Marcu, de aceea credincioşii erau foarte emoţionaţi şi totodată fericiţi pentru că puteau să se prezente „oficial” ca şi comunitate într-un loc atât de important.
Fiecare comunitate trebuia să pregătească o lectură din Sfânta Scriptură, un cântec şi o rugăciune la momentul rugăciunii pentru credincioşi. "Nu aceasta a fost prima dată când am fost la Sfânta Liturghie în Bazilică, dar era pentru prima dată când am fost să reprezint România, ba mai mult chiar Biserica noastră Greco-catolică". Cu acest prilej m-am hotărât să îmbrac portul popular primit în dar de la bunica mea, cel cu care dânsa se îmbrăca pentru a merge la biserică în Aiud la marile sărbători. Auzind, în interiorul minunatei bazilici unde se află mozaicurile aurite, citirea lecturilor in limba ucraineană şi română, Evanghelia în italiană şi engleză, rugăciunea credincioşilor în italiană, ucraineană, română, filipineză, engleză şi franceză, ne-a făcut să trăim apartenenţa la biserica noastră catolică „universală”, din care şi noi suntem o mică parte.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul ne-a oferit o gustare şi ne-a dat prilejul să stăm puţin alături de dânsul pentru o mai bună cunoaştere a altor comunităţi prezente la sfânta slujbă.
Îi mulţumim şi monsegnorului Dino Pistolato, directorul Caritasului veneţian şi al Biroului Migrantes din cadrul patriarhatului, care a organizat şi coordonat întreaga slujbă.
Ioana Augusta Breazu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.