Română | Italiano
AcasăŞtiri201317 Martie: Arhiepiscopul Filippo Iannone, vicegerente al Romei, în vizită pastorală în ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11561.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11561.jpg

Ştiri

Arhiepiscopul Filippo Iannone, vicegerente al Romei, în vizită pastorală în Parohia Roma Nord - Euclide

Arhiepiscopul Filippo Iannone, vicegerente al Romei, în vizită pastorală în Parohia Roma Nord - Euclide

Sosirea mult aşteptatei primăveri a constituit din nou prilej de sărbătoare în parohia Flaminia-Euclide, Roma Nord. Într-adevăr, în frumoasa zi de duminică, 10 martie 2013, când soarele ne alinta cu razele lui încă timide, iar pomii ce înmugureau ne încântau privirea, sărbătoarea a fost dublă, deoarece, alături de minunata ocazie a Zilei Internaţionale a Femeii, parohia noastră a fost onorată de prezenţa arhiepiscopului Filippo IANNONE, o. carm., vicegerente al Romei.
Aşa cum ne aşteptam, credincioşii au fost prezenţi în număr mare, îmbrăcaţi, bineînţeles, în haine de sărbătoare. În plus, după cum ne-au obişnuit la fiecare ocazie mai importantă şi mai ales acum, când sărbătorite erau chiar ele, credincioasele au îmbrăcat cu mândrie şi bucurie splendidul port popular românesc, spre mai marea admiraţie a tuturor, apropiindu-ne astfel cu gândul şi cu sufletul de tărişoara noastră dragă.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de către părintele paroh Serafim VESCAN Iulian şi concelebrată de către părintele Vasile GORZO. De asemenea, aşa cum am menţionat mai sus, am fost onoraţi de prezenţa Excelenţei sale Arhiepiscopul Filippo IANNONE, vicegerente al Romei, care cu mare plăcere a dat curs invitaţiei părintelui Serafim, dar şi de prezenţa Mons. Pierpaolo Felicolo, director al Biroului Migrantes din Roma. Salutară a fost de asemenea şi prezenţa câtorva studenţi seminarişti de la PIO Romeno, printre care îl amintim pe Andrei ROMAN, nelipsitul dirijor al corului.
Înaintea începerii celebrării propriu-zise, părintele paroh Serafim a luat cuvântul pentru a saluta prezenţa pentru întâia oară în comunitatea noastră a arhiepiscopului Filippo IANNONE, dar şi a celorlaţi aflaţi de faţă. Dată fiind prezenţa persoanelor de rit romano catolic, părintele Serafim a dat tuturor şi o sumară explicaţie în limba italiană referitoare la diferenţa de mai bine de o lună de zile din acest an între datele Paştelor în cele două calendare: romano-catolic şi, respectiv, greco-catolic. Părintele a mintit că deşi catolici, toţi cei de rit oriental se aliniază cu ortodocşii în privinţa datei Paştelor, motiv pentru care, în această perioadă, lecturile din cele două rituri catolice nu mai coincid. Catolicii de rit latin de află deja spre sfârşitul postului mare, data Paştelor lor fiind 31 martie, în timp ce catolicii de rit bizantin intră în perioada postului abia în 18 martie, urmând ca Paştele să fie sărbătorit tocmai la data de 5 mai 2013. Spre deosebire de acest an însă, acum doi ani, dar şi în cel viitor, datele Paştelor coincid.
Astfel, catolicii de rit bizantin se află practic în acest moment în perioada de pregătire pentru intrarea în Postul Mare, Postul Sfintelor Paşti, care cuprinde patru duminici. Această duminică este cea de-a treia, şi anume Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, urmând ca prima duminică din post să fie cea de la data de 24 martie 2013.
Predica a fost cuvântată de către arhiepiscopul Filippo IANNONE, care a început prin a saluta comunitatea noastră şi pe preoţii prezenţi la liturghie, exprimându-şi, în acelaşi timp, bucuria de-a se afla în mijlocul nostru. Referindu-se apoi la capitolul care s-a citit din Evanghelia lui Matei, a ţinut să atragă atenţia tuturor asupra învăţăturii care reiese din aceasta, şi anume că drumul pe care noi îl parcurgem în această viaţă pământească se îndreaptă către viaţa eternă. Însă, pentru ca la sfârşitul acestei vieţi să putem auzi cuvintele mângâietoare ale Domnului care ne invită să ne ocupăm locul pe care Dumnezeu ni l-a pregătit în Împărăţia Sa, trebuie ca întreaga noastră existenţă să se concretizeze în îndeplinirea primului şi a celui mai important comandament, acela de a-L iubi pe Tatăl mai presus de orice altceva, lucru care, după cum bine ştim cu toţii, îl realizăm iubindu-l pe aproapele nostru, pe cel nevoiaş, pe cel abandonat şi pe cel suferind, pentru că în fiecare dintre aceştia se află de fapt Părintele Ceresc.
La sfârşitul Liturghiei, părintele Serafim a oferit Arhiepiscopului Filippo IANNONE o icoană întruchipând-o pe Maica Domnului cu pruncul Isus în braţe, iar acesta, la rândul său a împărţit tuturor credincioşilor câte o cruciuliţă, în timp ce ceilalţi preoţi au miruit şi au dat spre cinstire Sfânta Cruce.
După terminarea celebrării Sfintei Liturghii, întreaga comunitate, împreună cu Arhiepiscopul vicegerente al Romei, s-au îndreptat către sala de spectacole din parohia San Valentino, unde li s-a alăturat părintele paroh, don Maurizio MODUGNO, şi don Stefano, colaboratorul său. Programul cultural-artistic a început cu rugăciunea şi binecuvântarea Arhiepiscopului Filippo Iannone şi a continuat cu o serie de poezii şi cântece pregătite de cei mai mici, dar şi de cei mai mari români atât de dincoace cât şi de dincolo de Prut. Copiii, fetiţe şi băieţei, au recitat poezii dedicate mamelor şi le-au oferit acestora şi flori cu ocazia sărbătoririi zilei lor. Doamnele şi domnişoarele apoi, îmbrăcate în frumoasele lor costume nazionale, au recitat şi au cântat atât în limba română cât şi în limba italiană. Au fost amintite mamele în viaţă aflate aici sau în România, dar şi cele care, după cum foarte sugestiv s-a exprimat una dintre credincioase, ne privesc acum din ceruri.
Un salut şi o urare cu această ocazie le-a făcut şi domnul Laviniu ENII, secretar I la departamentul de politici culturale din cadrul Ambasadei României în Italia. Domnia sa l-a salutat, l-a felicitat şi i-a mulţumit părintelui paroh Serafim pentru întreaga organizare a acestei zile de sărbătoare, dar a aplaudat în acelaşi timp şi pe toţi cei care au participat la spectacol. Programul s-a încheiat cu câteva cântece şi dansuri populare, după care toţi cei prezenţi s-au prins într-un elan de mare bucurie într-o frumoasă horă românească.
Bineînţeles, deoarece şi trupul, nu numai sufletul îşi cere partea sa, programul zilei s-a încheiat cu o bogată agapă.
Dorina NEGOIESCU - Angela BĂBUŞAN

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.