Română | Italiano
AcasăŞtiri201321 Aprilie: Prezentare de carte la în Parohia greco-catolică din Venezia-Mestre
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11629.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11629.jpg

Ştiri

Prezentare de carte la în Parohia greco-catolică din Venezia-Mestre

Prezentare de carte la în Parohia greco-catolică din Venezia-Mestre

Luni 15 aprilie in sala Laurentianum a Catedralei din Mestre am participat la prezentarea traducerii in italiană a cărţii preasfintitului Ioan Ploscaru "Lanţuri şi teroare". Prezentarea a fost făcută de către Preasfinţitul Alexandru Messian, actualul Episcopul de Lugoj şi părintele Vasile Barbolovici, protopopul greco-catolic de Triveneto, organizatorul evenimentului.
La aceasta prezentarea au participat, de asemenea, si Mons. Fausto Bonini, protopopul de Mestre, care ne-a găzduit pentru acest eveniment, Mons. Mario Ronzini, reprezentantul Patriarhului Veneţia, Francesco, prof. univ. Roberto Giraldo, directorul Institutului de Studii Ecumeinice "San Bernardino" din Veneţia.
Întâlnirea a început cu un moment muzical, prof. Ana Traistari a canta la flaut două piese din repertoriul compozitorul român Dumitrescu.
Parintele Barbolovici a prezentat o scurta biografie a Preasfinţitului Mesian, pentru a ne ajuta să înţelegem ce înseamnă să fii preot şi apoi episcop greco-catolic în timpul regimului comunist din România şi legătura sa cu Preasfinţitul Ploscaru.
Preasfinţitul Mesian a prezentat nasterea Bisericii greco-catolice române, în jurul anului 1700 când se realizează unirea religioasă a majorităţii românilor din Transilvania cu Biserica Romei, şi a remarcat contribuţia pe care Biserica Română Unită a avut la dezvoltarea culturală pentru mai mult de trei secole. Începând din 1948 are loc persecuţia Bisericii unite vinovata de spionaj şi trădare, motivul pentru care nasc o serie de evenimente negative, care au culminat cu arestarea tuturor episcopilor greco-catolici români in 27-28 octombrie 1948 şi suspendarea Biserica prin Decretul Lege 358 din 01 decembrie 1948.
Biserica nu poate rămâne fără ierarhie, chiar daca era in clandestinitate, astfel încât vicarii generali ia locul episcopilor încarceraţi. Ca urmare in 30 noiembrie 1948, Ioan Ploscaru a fost hirotonit episcop de catre Nunţiu Apostolic din Bucureşti. După numai un an, în 1949 a fost arestat şi a început pelerinajul său în diferite închisori din România până in 03 septembrie 1964 cand a fost eliberat.
Cartea "Lanţuri şi teroare" este structurată in două părţi: prima parte povesteste ce sa întâmplat din decembrie 1948 pana in 1964, când episcopii au fost arestaţi, judecaţi şi presiunile morale şi fizice aplicate credincioşilor greco-catolici pentru ai convinge să adere la Biserica Ortodoxă Română, practic, este prezentat timpul petrecut în închisorile comuniste, iar in a doua parte a cartii se vorbeste despre biserica ascunsa în catacombe, despre ceea ce s-a intamplat după eliberarea sa din închisoare în 1964 pana la Revoluţiei Române din decembrie 1989.
De asemenea, Preasfinţitul Mesian, ne-a povestit unele aspecte din viaţa sa şi a Preasfinţitului Ploscaru să ne ajute să înţelegem mai bine ce înseamnă să fii un credincios greco-catolic în perioada comunistă, când biserica a fost forţat să traiasca în exil.
Dupa prezentarea Preasfinţitul Mesian, a urmat o lungă serie de întrebări din partea curiosului publicul participant interesat sa afle cum a reuşit aceasta biserica să supravieţuiască timp de 40 de ani, fără o structură oficială. Episcopul Mesian a subliniat faptul că Biserica Romano-Catolică a sprijinit şi găzduit credincioşii greco-catolici în bisericile lor, în special in oraşele mari, în timp ce preoţii greco-catolice clandestini celebrau Sfanta Liturghie la ei acasa impreuna cu un grup restrans de credincioşi, care de multe ori faceau parte rudele apropiate.
Acesta a fost întrebat, de asemenea, care este situaţia actuală în care se află Biserica greco-catolică românească şi dacă încă mai exista o discriminarea de partea statului român. Preasfinţia Sa a subliniat că una dintre cele mai mati probleme cu care se confruntă în prezent BRU este lipsa locurilor de cult, deoarece numai in una dintre cele cinci eparhii greco-catolic române a avut loc restituirea in integrum a locasurilor de cult confiscate in 1948, în timp ce în cealalte eparhii a trebuit să construiască bisericii sau liturghia este celebrata în case. Un ajutor material important pentru construirea de noi biserici a fost oferite de catre CEI.
Diversi partecipanti au exprimat gratitudinea pentru această întâlnire şi pentru prezentarea unei teme puţin cunoscuta în Italia.
Breazu Ioana Augusta

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.