Română | Italiano
AcasăŞtiri201321 Aprilie: Întâlnirea protopopială a preoţilor români uniţi la Milano. Sesiunea de ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11634.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11634.jpg

Ştiri

Întâlnirea protopopială a preoţilor români uniţi la Milano. Sesiunea de primavară 2013

Întâlnirea protopopială a preoţilor români uniţi la Milano. Sesiunea de primavară 2013

Sâmbătă 20 aprilie 2013 a avut loc la Milano Întâlnirea protopopială de primăvară a preoţilor români uniţi din Triveneto şi Lombardia.
Pr. protopop Vasile Barbolovici a mulţumit în numele tuturor preoţilor, părintelui Robert Romulus Popa, parohul Comunităţii Române Unite "Sf. Nicolae" din Milano, care funcţionează în cadrul Bisericii “San Nicolao” din capitala lombardă, gazda întâlnirii protopopiale.
Întâlnirea a avut unele momente principale, dintre care amintim vizita la moaştele Sf. Ambrozie în cripta bisericii, sub altar, unde sunt aşezate şi moastele sfinţilor Gervazie şi Protasie. Aici s-a făcut rugăciunea de dimineaţă cântată după tradiţia orientală a ritului bizantin şi troprarul Sf. Ambrozie al Milanului pe grasul IV în frumoasa limbă română.
A urmat apoi o primire călduroasă din partea Pr. Robert alaturi de doamna preoteasă în sala de la parter unde am fost invitaţi să servim micul dejun. Într-o altă sala frumos amenajată la etajul I s-a dat curs întâlnirii protopopiale. De fiecare data şi la fiecare întâlnire un invitat de seamă prezintă o temă de natură teologică care face parte din pregătirea permanentă a preoţilor. La Milano am avut bucuria să avem în mijlocul nostru mai multe persoane cu diferite roluri în cadrul diecezei ambroziene, care ne-au împărtăşit din experienţa lor de viaţă. Primul a fost don Giancarlo Quadri, un preot cu o vastă experienţă pastorală în strainătate - patru ani în Anglia - şi pentru mai mulţi ani misionar în Africa, trimis la vremea respectivă de către Card. Martini. Din moment ce "emigraţia perturbă persoana care emigrează" - a spus Don Giancarlo - este vitală importanţa Cuvântului lui Dumnezeu în viaţa emigranţilor, subliniind strânsa legătura cu doi poli semnificativi: primul este respectul faţă de identitatea culturală a fiecăruia şi al doilea este ajutorul acordat la integrarea emigrantului în ţesutul social, cu alte cuvinte prezenţa “unităţii în diversitate” în acel loc.
La ora 11.00 a ajuns în mijlocul nostru S.E. Mons. Mario Delpin, Vicarul General al Arhidiecezei de Milano şi fost Rector al Seminarului teologic ambrozian. Preasfinţitul Mario ne-a vorbit de realitatea spirituală şi pastorală a Arhidiecezei ambroziene, apoi ne-a prezentat o temă din cadrul teologiei spirituale: "Un discurs creştin despre comunitatea creştină", lăsând loc la urmă pentru întrebări şi dialog deschis cu toţi cei prezenţi. Schema principală a prelegerii a fost: interpretarea timpului; misiunea creştinilor; trei cuvinte creştine (chemarea, nepotrivirea, mandatul misionar) iar ultimul punct abordat fiind întruparea. Întrebările de la sfărşitul prelegerii teologice, au atins aspecte legate de caracteristicile tipice clerului Bisericilor orientale, respectarea diversităţii, păstrarea tradiţiilor, prezenţa preotului cu familia, implicaţii spirituale şi pastorale ale acestor prezenţe în Italia, perspecvite de viitor.
Întâlnirea a continuat cu prânzul pregătit cu generozitate de către câţiva membrii ai comunităţii româneşti şi italieneşti sub atenta îndrumare a doamnei preotese, gazda de seamă.
Întâlnirea protopopială de la Milano a continua şi după amiază cu dezbaterea celelalte puncte de pe ordinea de zi, diferite discuţii legate de activitatea pastorală si organizativă. S-a stabilit ca întâlnirea din toamnă 2013 să fie organizată în cadrul Parohiei din Crema.
Mulţumim tuturor şi pe această cale pentru buna reuşită a întâlnirii protopopiale, pentru disponibilitatea persoanelor voluntare şi pentru resursele puse la dispoziţie cu generozitate din partea organizatorilor.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.