Română | Italiano
AcasăŞtiri20138 Mai: Pasti 2013 Udine: Parohia Udine Învierea Domnului, "Piazza/Chiesa San ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11680.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11680.jpg

Ştiri

Pasti 2013 Udine: Parohia Udine Învierea Domnului, "Piazza/Chiesa San Cristoforo"

Pasti 2013 Udine: Parohia Udine Învierea Domnului, "Piazza/Chiesa San Cristoforo"

Învierea Domnului, redobândirea bucuriei de a trăi sub acţiunea spiritului (Galateni 5,22).
La Udine, capitala zonei Friuli, românii au venit pentru a fi mai aproape de România, dobândind totodată un trai mai bun, din punct de vedere material. Mulţi l-au aflat pe Dumnezeu chiar aici unde mai puţin se aşteptau. Alţii nu s-au gândit deloc la nevoile sufleteşti ale celui care îşi lasă propria ţară, locurile natale sau toate cele dragi unde trăia şi mai ales importanţa relaţiilor interpersonale.
Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului sau Sfintele Paşti, este un moment de har care răscoleşte sufletul românului în general.
La Paşti fiecare işi propune să fie mai bun şi mai aproape de Dumnezeu pe parcursul anului, dorind să dea atenţie vieţii spirituale, care în agitaţia vieţii moderne este încătuşată şi blocată de către indiferenţă, prin stres şi lipsa unei rânduieli sănătoase.
Necazul, boala, nevoia urgentă ne aduc imediat aminte că nu suntem făuritorii propriei vieţi. Troparul Învierii “Hristos a înviat din morţi…” îi aduce şi pe românii din Friuli în starea de bucurie pascală.
Cuvântul lui Dumnezeu în special, apoi Lumina, tămâia, Crucea, agheazma, mirul, icoanele şi limbajul liturgic prind contur în viaţa noastră. Ne lasăm atraşi în sfera Dumnezeului iubirii şi dorim din tot sufletul să devenim mai buni, mai răbdători, mai religioşi, mai harnici, mai sfinţi, mai aproape unii de alţii...
Toate acestea se realizează prin fidelitate şi constanţă, puţin câte puţin, dar în fiecare zi (rugăciunea), în fiecare săptămână (Sf. Liturghie), în fiecare an (marile Sărbători: cele 12 Praznice împărăteşti).
Învierea Domnului este punctul de plecare şi punctul de sosire al credinţei noastre.
IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului îşi concentrează Pastorala de Paşti pe bucuria ca “roadă a Spiritului Sfânt” (Gal 5,22).
Continuă IPS Nicolae: “Învierea Domnului nostru Iisus Hristos dărâmă barierele dintre oameni şi creează o stare de nepieritoare comuniune sufletească, prin împăcare şi iertare: „Paştile, cu bucurie unul pe altul să ne îmbrăţişăm… Că astăzi, din mormânt ca dintr-o cămară strălucind Hristos, pe femei de bucurie le-a umplut zicând: vestiţi Apostolilor!””.
Cuvintele de încheiere ale IPS Corneanu, le-am gasit potrivite şi pentru noi românii din diaspora occidentală:
“Din păcate, cu toţii constatăm că, în ultima vreme, pe fondul crizei morale şi financiare, bucuriile noastre fireşti, omeneşti, zilnice sau împuţinat.
Tot mai mulţi credincioşi sunt copleşiţi de grijile vieţii, de lipsuri, nevoi şi sărăcie, mulţi părinţi duc dorul copiilor plecaţi în străinătate, iar copiii rămaşi în ţară, doar cu bunicii ori alte rudenii, resimt lipsa educaţiei şi a dragostei părinteşti.
La rândul lor, tinerii nu-şi mai trăiesc tinereţea pentru că societatea postmodernă în care trăim le impune o activitate lucrativă care le „asfixiază în asemenea măsură intervalul zilnic, încât „practic” nu mai înseamnă nimic; e obţinerea unui câştig de care nu se bucură nimeni, un câştig din care nimeni nu are de câştigat”, zice un cunoscut scriitor român.
Într-o societate consumistă şi tot mai laicizată „ai tot ce-ţi trebuie, dar eşti atât de istovit, încât nu-ţi mai trebuie nimic din tot ce ai”. O asemenea societate nu mai oferă tinerilor „bucurii ci satisfacţii”, nu le mai dă posibilitatea de a-şi întemeia o familie, de a creşte copii, preocuparea principală fiind aceea de a-şi croi o carieră sigură, apreciată şi bine plătită.
Dată fiind această stare de lucruri, vă îndemn pe toţi, cu dragoste părintească, să vă „bucuraţi în Domnul” (Filipeni 4, 4) şi să reveniţi la starea de bucurie creştinească curată şi sinceră specifică măritului praznic al Învierii Domnului, pe care să o dăruiţi celor dragi şi apropiaţi, dar şi societăţii în care trăim, ca astfel „să se umplă de bucurie şi de veselie inimile noastre”, cuvinte prin care încheiem în fiecare duminică sfânta Liturghie”.
Mulţumiri familiilor care au daruit timp, disponibilitate şi bani pentru ajutorul acordat pentru organizarea frumoasă a sfintelor Paşti 2013, sacristanului, celor care au cântat din suflet şi tuturor credincioşilor prezenţi la sfintele Slujbe, la Concertul de orgă din ziua de Paşti cu ocazia Hramului parohiei noastre. Deasemenea mii de mulţumiri grupului de femei care este mereu prezent pentru "facerea de bine" întru dragoste.
Avem nevoie să nu ne ruşinăm unii de alţii şi să vorbim de Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să nu se ruşineze de noi "întru împărăţia Sa".
Hristos a înviat!
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.