Română | Italiano
AcasăŞtiri20138 Mai: Sărbătoarea Învierii Domnului la Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11681.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11681.jpg

Ştiri

Sărbătoarea Învierii Domnului la Vicenza

Sărbătoarea Învierii Domnului la Vicenza

Învierea Domnului sau „Sărbătoarea sărbătorilor” fost celebrată şi în acest an cu mult fast la Vicenza.
Începând deja cu după amiaza zilei de 4 mai credincioşii parohiei berice s-au apropiat în număr mare pentru a se reconcilia cu Dumnezeu prin Taina Spovezii. Veniţi din diferite părţi ale provinciei, la orele 22,00 – cu o oră înaintea începerii Slujbei Învierii – impunătoarea bazilică „Santa Maria în Araceli” s-a dovedit a fi neîncăpătoare, astfel încât mulţi dintre enoriaşi au rămas în faţa locaşului de cult.
În predică, subsemnatul, citând o frază din Scrisoarea Pastorală a PS Virgil Bercea – eparh de Oradea, responsabil al comunităţilor din diaspora – am accentuat faptul că „Învierea Domnului este o zi de bucurie indiferent după care calendar este sărbătorită”.
Diversitatea, inclusiv cea a calendarului şi a celebrărilor liturgice, este o bogăţie şi nu trebuie privită ca un pericol în faţa căruia creştinul trebuie să se oprească şi să capituleze. Datoria lor, indiferent de confesiune, este aceea de a căuta unitatea în „marea” diversităţii. Deseori, însă, sunt prea obosiţi, dezamăgiţi, trişti, simt povara păcatelor, se gândesc că n-o să reuşească să depăşească barierele interpuse înaintea lor.
Iată, acum, din mormânt marele mesaj de viaţă: „Hristos a înviat!”. El a biruit moartea, păcatul şi greutăţile.
Dacă în viaţa cotidiană creştinul, asemenea lui Hristos, este perseverent atunci pietrele şi necazurile puse în drumul lui vor dispărea.
Îl citez în acest sens pe PF Cardinal Lucian care, în Pastorala de Paşte din acest an, scrie că: „tocmai în locurile unde ne simţim morţi sau neputincioşi, găsim semnele care ne spun că El a trecut deja pe acolo şi a învins”. Să nu ne închidem în noi înşine, să nu pierdem încrederea, să nu ne resemnăm niciodată: nu există situaţii pe care Dumnezeu nu poate să le schimbe, nu există păcat pe care să nu-l poată ierta dacă ne deschidem Lui.
Problemele, preocupările de toate zilele tind să ne facă să ne închidem în noi înşine, în tristeţe, în amărăciune… şi acolo se află moartea. Să nu-l căutăm acolo pe Cel care este viu!
Faţă de anii precedenţii, în cel de faţă, celebrările, în ciuda faptului că au fost mai participate, au fost deosebit de liniştite.
Tind să mulţumesc pe această cale tineretului parohiei care s-a ocupat de buna desfăşurare a evenimentelor, cantorilor, persoanelor care s-au ocupat de organizare. Mulţumiri speciale doresc să adresez Primarului din Vicenza, Chesturii, Comandantului Poliţiei Municipale din Vicenza, care a trimis agenţi pentru a dirija circulaţia în momentul procesiunii.
P. Raimondo Salanschi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.