Română | Italiano
AcasăŞtiri20135 Iunie: Prelatul papal, Mons. Paolo MANCINI, în vizită la a doua parohie ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11643.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11643.jpg

Ştiri

Prelatul papal, Mons. Paolo MANCINI, în vizită la a doua parohie greco-catolică română din Roma

Prelatul papal, Mons. Paolo MANCINI, în vizită la a doua parohie greco-catolică română din Roma

Duminică, 2 iunie 2013, probabil ultima sărbătoare din parohia Flaminia-Euclide, Roma Nord, înaintea vacanţei de vară, dar poate şi cea mai frumoasă, cea mai delicată, cea mai suavă, pentru că ce poate fi mai minunat decât să-i sărbătorim pe cei mai mici dintre noi, unicii pentru care Isus însuşi a cerut „lăsaţi copiii să vină la Mine” şi cu privire la care El ne sfătuieşte pe noi toţi să fim ca ei, dacă vrem să intrăm în Împărăţia Cerurilor. Da, Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită şi în parohia noastră, dar să nu uităm că de această dată a coincis şi cu Ziua Naţională a Italiei, ţara noastră gazdă.
Ca de obicei, programul celei de a şaptea zi din săptămână, de binemeritată odihnă, a început cu Sfânta Liturghie. Aceasta a fost celebrată de către iubitul nostru părinte paroh, Serafim VESCAN Iulian, însă am fost onoraţi şi de această dată de prezenţa părintelui Vasile GORZO, dar şi de a Mons. Paolo MANCINI, Secretarul General al Vicariatului din Roma.
În cuvântul său, părintele Serafim a explicat din nou tuturor faptul că, dată fiind diferenţa mare din acest an dintre datele la care Sfintele Paşti au fost sărbătorite în rit latin şi în rit bizantin, în timp ce romano-catolicii au ieşit din perioada Paştelor, greco-catolicii se află încă în cea de-a cincea duminică a Paştelor, numită şi duminica Samarinencei.
Mons. Paolo MANCINI a fost cel care a predicat în această duminică. Excelenţa Sa şi-a început predica prin a-şi exprima fericirea de a fi în mijlocul comunităţii noastre, mulţumindu-i părintelui Serafim pentru invitaţie. Mons. este un cunoscător al poporului şi ţării noastre, pe care a vizitat-o şi căreia-i admiră frumuseţea. Deşi noi, românii, ne aflăm departe de casă, spunea Mons., totuşi cuvântul lui Dumnezeu este cel care ne uneşte pe toţi şi, referindu-se la Sfânta Evanghelie din această duminică, ne lăsa să înţelegem că adevărata foame şi adevărata sete nu pot fi curmate decât de către Dumnezeu. Tatăl Atotputernic este atât de umil încât ne cere ceva nouă, biete creaturi, tocmai pentru a ne arăta că El are grijă de fiecare dintre noi, aşa păcătoşi cum suntem, şi că nimeni nu este departe de El, ci, din contră, toţi îi suntem aproape.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Serafim a înmânat Mons. Paolo MANCINI două cadouri, amintire din partea comunităţii noastre. Unul dintre acestea, şi anume o icoană orientală reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul Isus în braţe, a fost primit cu deosebită bucurie de către Excelenţa Sa, care s-a declarat el însuşi un împătimit al icoanelor, motiv pentru care a şi ţinut să-i binecuvânteze cu ea pe toţi cei prezenţi.
Bineînţeles, a doua parte a zilei s-a desfăşurat în teatrul din cadrul parohiei San Valentino al Villaggio Olimpico, unde preoţilor şi credincioşilor care participaseră cu puţin timp înainte la Sfânta Liturghie li s-au alăturat şi parohul bisericii San Valentino, don Maurizio MODUGNO, împreună cu cei doi colaboratori ai săi, don Stefano şi don Oscar, dar şi câţiva reprezentanţi ai Ambasadei Române la Roma.
Întâi de toate s-a ţinut un parastas, la finele căruia Excelenţa Sa, Mons. Paolo MANCINI, i-a binecuvântat pe toţi şi toate bucatele care s-au adus. A urmat programul artistic dedicat Zilei Copilului, în a cărui deschidere a fost intonat Imnul Naţional al României de către un grup de copii dintre cei care învaţă limba, cultura şi tradiţiile româneşti la Roma, prezentat de către doamna profesoară Ileana LUDUŞAN. Îmbrăcaţi cu toţii în frumosul nostru port tradiţional românesc, au recitat apoi poezii şi au intonat câteva cântece patriotice, încheindu-şi programul artistic cu „Hai să-ntindem hora mare!”, spre mai marea bucurie a spectatorilor care s-au prins să joace hora.
După ce tuturor copiilor li s-a cântat La Mulţi Ani, aceştia au primi flori şi cadouri din partea mamelor, a credincioşilor, dar şi a părintelui paroh Serafim, care le-a înmânat fiecăruia câte o carte de rugăciuni. Alte credincioase au recitat în continuare poezii atât în română cât şi în italiană, au cântat şi au jucat pe muzică populară românească, emoţionând şi bucurând publicul spectator.
Părintele Serafim a făcut o surpriză plăcută tuturor prin faptul că i-a întrebat pe toţi cei prezenţi dacă le trăiesc părinţii sau măcar unul dintre ei. Spre bucuria sa, majoritatea au afirmat că le trăiesc părinţii. În concluzie, spunea părintele paroh, şi noi, cei adulţi, suntem la rândul nostru copii şi aducem fericire părinţilor noştri. Astfel, cu mic, cu mare, s-au simţit cu toţii copii, şi deci sărbătoriţi în această zi şi, în acelaşi timp, întorcându-ne copii, am simţit că am îndeplinit sfatul pe care ni l-a dat Mântuitorul pentru a putea intra în Împărăţia Cerurilor. În plus, şi Papa Ioan Paul al II-lea, la venerabila vârstă de 83 de ani, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului care s-a ţinut la Roma, a declarat că şi el se simţea tânăr.
La sfârşit, părintele Serafim a anunţat următorul pelegrinaj care se va face la data de 29-30 iunie 2013 în San Giovanni Rotondo, la mormântul lui Padre Pio.
Totul s-a încheiat, aşa cum era de aşteptat, şi cu satisfacerea gustului, şi nu numai a văzului şi auzului, aşadar cu o bogată agapă, alcătuită din bunătăţi tradiţionale româneşti.
Ion CONSTANŢA

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.