Română | Italiano
AcasăŞtiri20137 Iunie: "În România inter-religioasă un model pentru Europa"
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hram la Forlì şi Centenarul Marii Uniri a românilor la anul Domnului 1918 » Titlu: 11029.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hram la Forlì şi Centenarul Marii Uniri a românilor la anul Domnului 1918

Titlu: 11029.jpg

Ştiri

"În România inter-religioasă un model pentru Europa"

"În România inter-religioasă un model pentru Europa"

La încheierea călătoriei sale în România Arhiepiscopul de Milano a subliniat istoria „amestecului” din Transilvania şi capacitatea comunităţilor religioase de a se raporta între ele şi cu societatea civilă.
O experienţă semnificativă pentru aprofundarea reflecţiei asupra spaţiului pe care religia îl poate ocupa în cadrul unei societăţi pluraliste: astfel Arhiepiscopul de Milano, Cardinalul Angelo Scola, a declarat la microfoanele postului Radio Marconi, la terminarea vizitei sale în România, pe timpul căreia a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Cluj-Napoca, în Transilvania.
O Universitate de stat, dar care cuprinde chiar patru Facultăţi de teologie. „Un caz unic în lume, ceea ce este oglindirea istoriei unice a acestui pământ, încă din antichitate loc de: "amestec” al popoarelor (români, germani, maghiari...) - a sublinia Arhiepiscopul - . După căderea comunismului, în cadrul Universităţii s-a dat viaţă unui interesant spaţiu de dialog inter-religios. Există şi un Centru ecumenic condus pe rând de către decanii facultăţilor teologice, unde se desfăşoară o intensă activitate de cercetare cu studenţii. Această stare este o „paradigmă” referitoare la încercarea de convieţuire inter-religioasă, pe care întreaga Europă ar trebui să o indeplinească.
„Trebuie să convieţuim, lucru fără de care nu se poate – a reiterat Cardinalul -, confruntând respectivele stiluri de viaţă pentru a tinde la o recunoaştere reciprocă care să permită o împărtăşire a bunurilor materiale şi spirituale”.
În cele trei zile de vizită în România, Arhiepiscopul i-a întâlnit, printre alţii, pe Episcopii catolici şi pe Mitropolitul ortodox şi a slujit o Sfântă Liturghie şi Vecernia în ritul ambrozian: „Am simţit o mare vitalitate, chiar dacă încercată de multe suferinţe, mai ales în timpul comunismului, când diferiţi episcopi au fost întemniţaţi şi au devenit martiri. Am observat şi o semnificativă capacitate de interlocuire a diferitelor Biserici cu societatea civilă. Şi în acest sens un model pentru Europa”.
Arhiepiscopul a apreciat mult deosebita atenţie dată din partea comunităţior creştine educaţiei, cu o contribuţie relevantă din partea Acţiunii Catolice, activitatea Caritasului local şi sensibilitatea faţă de istorie şi faţa de tradiţie: „Se dă atenţie grijii pentru păstrarea lecţiilor de viaţă oferite de sfinţi şi martiri, chiar prin asumarea conştientă a unui nou stil de mărtirisire într-o societate consumistă şi secularizată”.
Scola a intervenit şi asupra prejudecăţilor pe care le manifestă românii în Italia, ţel al marii imigraţii din Estul Europei: „Faptul că greşelile unora aduc după sine o generalizare asupra întregului popor îi răneşte... Acest lucru este şi efectul imigraziei de masă şi rapidă pe care Italia a suportat-o, faţă de alte popoare din Europa. A fost nevoie de timp pentru însuşirea acestei stări de fapt şi mai ales pentru a ajunge să fie privită prin prisma unei primiri creştine şi solidale. În prezent, această problemă este cu siguranţă, mult mai puţin acută”.
Trad. pr. Ioan Marginean-Cocis

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.