Română | Italiano
AcasăŞtiri20137 Iunie: Scola Doctor Honoris Causa pentru opera sa teologică şi pastorală
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Celebrăm Centenarul Marii Uniri, cinstim valorile României » Titlu: 11025.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Celebrăm Centenarul Marii Uniri, cinstim valorile României

Titlu: 11025.jpg

Ştiri

Scola Doctor Honoris Causa pentru opera sa teologică şi pastorală

Scola Doctor Honoris Causa pentru opera sa teologică şi pastorală

Decernarea titlului onorific în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. „Lectio magistralis” a Arhiepiscopului a abordat tema libertăţii religioase (in ataşat).
În această dimineaţă, în cadrul unei ceremonii în Aula magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca din Transilvania, cardinalului Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
Motivaţia decernării titlului a fost următoarea: „Conferirea acestei demnităţi onorifice este o expresie a contrubuţiilor aduse de către Eminenţa Sa la aprofundarea ştiinţelor teologice, la dezvoltarea formării teologice universitare şi la măreţia misiunii sale pastorale, în care dialogul dintre religie şi cultură joacă un rol esenţial. (...) Pentru Universitatea Babeş-Bplyai este o mare onoare, îndeosebi pentru cele patru Facultăţi de Teologie (romano-catolică, greco-catolică, ortodoxă şi protestantă), să Vă primim astăzi în rândurile doctorilor honoris causa, aducând omagiu unei personalităţi religioase şi intelectuale care a reuşit să influenţeze formele lumii contemporane la nivelul structurilor sale spirituale, educative, culturale şi sociale”. Prima laudatio a fost prezentată de către pr. prof. Cristian Barta, Rectorul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică; a doua laudatio a fost a monsegnorului Jozsef Marton, Rectorul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică.
Arhiepiscopul a mulţumit pentru „neaşteptata şi mult apreciata conferire a titlului de Doctor Honoris Causa”, explicând că este legat de România „mai ales prin angajamentele academice încă din vremurile când era Rectorul Univeristăţii Pontificale din Lateran”. Cardinalul Scola a ţinut apoi o lectio magistralis despre libertatea religioasă pornind de la versetul de la Ioan 8,32: „Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi”.
Ziua s-a deschis cu oficierea Sfintei Liturghii la care a slujit însuşi Arhiepiscopul în biserica romano-catolică Sf. Mihail, la sfârşitul căreia cardinalul Scola i-a întâlnit pe episcopii catolici de rit latin şi grec din România, vorbind cu aceştia despre situaţia Bisericii şi despre catolicii din ţară.
Înaintea decernării titlului, Arhiepiscopul a avut o întâlnire cordială cu domnul prof. univ. Ioan-Aurel Pop, Rectoul magnific al Universităţii, care i-a prezentat structura acestei prestigioase instituţii. Fondată de Iezuiţi în anul 1581 , Univesitatea din Cluj-Napoca (oraş de circa 400 de mii de locuitori, dintre care un sfert lucrează sau studiază la universitate) este cea mai antică din România. Este unica universitate europeană care are trei limbi oficiale de studiu (română, maghiară şi germană). Actualmente are 50.000 de studenţi, 21 de Facultăţi (între care patru de teologie: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică şi protestantă) şi sute de specializări, de masterate pentru studii post-universitare. Sunt două mii de studenţi din străinătate, printre care şi din Italia: universitatea ospitează are şapte centre culturale străine, inclusiv cel italian.
http://www.incrocinews.it

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.