Română | Italiano
AcasăŞtiri20135 Septembrie: Ostiglia: un lăcaş pentru Biserica română
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: „Întâlnirea cu celălalt” în cadrul Tredicina Sf. Anton de Padova de către imigranţi » Titlu: 11705.jpg

Anul: 2021

Eveniment: „Întâlnirea cu celălalt” în cadrul Tredicina Sf. Anton de Padova de către imigranţi

Titlu: 11705.jpg

Ştiri

Ostiglia: un lăcaş pentru Biserica română

Ostiglia: un lăcaş pentru Biserica română

Comunitatea românească are un lăcaş pentru sfintele slujbe: pe 8 septembrie va fi sfinţită Capela „S. Antonio Abate” cea care a fost bisericuţa spitalului, până când acesta a rămas deschis.
O sărbătoare pentru oraşul întreg. O sărbătoare care se doreşte a fi un început al unei sporite integrări culturale şi religioase între locuitorii Ostigliei - şi locuitorii din Ostiglia în general - şi numeroasa comunitate românească locală. Aceasta este intenţia declarată din partea comunităţii româneşti din Ostiglia, care pe 8 septembrie va sfinţi Capela bizantină „Sant’Antonio Abate”, fosta bisericuţă a fostului spital din via Belfanti.
Cu acest ocazie, sub patronajul Promăriei, au fost invitaţi în oraşul lui Corneliu, episcopul de Mantova Mons. Roberto Busti şi episcopul de Oradea, P.S. Sa Virgil Bercea.
Ca semn de mărturie al voinţei de apropiere a celor două parohii - cea din Ostiglia şi cea românească – în ziua de 8 septembrie (care este Duminică), credincioşii vor porni în procesiune, la ora 10 din faţa bisericii parohiale Santa Maria Assunta şi S. Messa de la ora 11 va fi înlocuită cu Sf. Liturghie de sfinţire a bisericii româneşti – liturghie care va avea loc puţin după ora 10.00 în curtea fostului spital, după tradiţia ritului bizantin şi va fi celebrată atât în limba română cât şi în limba italiană.
Urmează prânzul tradiţional românesc, organizat pentru toţi cei prezenţi, în curtea fostului spital.
„Toţi sunt invitaţi la slujbă – ne spune părintele Andrei Mureşan – paroh al comunităţii româneşti din Ostiglia. Am vrea ca sfinţirea capelei Sant’Antonio să fie o sărbătoare pentru toţi, fie ei ostiliezi sau români. De altfel – subliniază părintele Andrei – va fi deschisă tuturor – credinţa creştin-catolică şi credinţa românească, care este creştină greco-catolică de tradiţie bizantină, sunt foarte asemănătoare. Capela S. Antonio va fi deschisă tuturor şi noi vom primi pe oricine: absolut nu dorim ca cineva să simtă că i-ar fi luată bisericuţa fostului spital.
Comunitatea românească – cu ajutorul unor ostiliezi – în ultimele 12 luni s-a îngrijit de restaurarea capelei S. Antonio, care, mai degrabă în stare de degradare, a rămas nefolosită de pe vremea închiderii spitalului. Pentru executarea lucrărilor, Comunitatea românească s-a putut baza şi pe câţiva ostiliezi „cărora le mulţumesc din suflet”, reiterează părintele Andrei.
Bisericuţa, precum tot fostul spital, este proprietatea „Asl”, care a cedat în comodat de folosinţă capela Primăriei, care la rândul său a cedat-o, tot în comodat de folosinţă gratuit, pentru 30 de ani, Comunităţii româneşti.
Giovanni Bernardi
Trad. Pr. Ioan Marginean-Cocis
Giovanni Bernardi

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.