Română | Italiano
AcasăŞtiri20139 Septembrie: Participarea Parohiei din Udine la Pelerinajul de la Castelmonte
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11578.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11578.jpg

Ştiri

Participarea Parohiei din Udine la Pelerinajul de la Castelmonte

Participarea Parohiei din Udine la Pelerinajul de la Castelmonte

Duminică 8 septembrie cu ocazia pelerinajului anual la “Fecioara de la Castelmonte”, Arhiepiscopul de Udine, mons. Andrea Bruno Mazzocato, pentru prima dată a dorit să dea o mărturie concretă de comuniune invitându-i şi pe credincioşii emigranţi prezenţi în cadrul diecezei, ce aparţin altor biserici catolice surori, de diferite tradiţii, rituri sau de diverse culturi, să ia parte la Sfânta Liturghie arhierească de încheiere a pelerinajului anual al Bisericii friulane la Castelmonte.
Pentru a ne manifesta prezenţa ca bogăţie pe teritoriul friulan şi deplina comuniune cu Biserica din Udine, un grup de credincioşi români din Comunitate parohială Învierea Domnului pe lângă Biserica San Cristoforo din Udine, în frunte cu părintele paroh Ioan Marginean Cocis, a luat parte la Sfânta Liturghie, citind o intenţie de rugăciune la momentul rugăciunii credincioşilor, iar la momentul ieşirii darurilor, câţiva credincioşi au dus la altar icoana bizantină a Maicii Domnului, Fecioara cu Pruncul Iisus şi o lumânare, ce simbolizează lumina lui Hristos, frumos împodobită cu o ştergură tradiţională românească,.
Părintele Ioan, împreună cu alti preoţi ai comunităţilor de emigranţi din dieceza de Udine, a slujit alături de Arhiepiscopul Andrea Bruno şi numeroşii preoţi din dieceza prezenţi în jurul altarului.
Arhiepiscopul de Udine, mons. Andrea Bruno Mazzocato, care a condus pelerinajul, în mesajul adresat cu acest prilej credincioşilor a dorit să sublinieze, folosind cuvinte pline de recunoştinţă, că anul acesta se împlinesc 100 de ani de când fraţii Capucini sunt la Castelmonte: “Vom fi primiţi de către comunitatea fraţilor vrednici de laudă, care se dedică cu o admiratoare fidelitate primirii pelerinilor, dăruindu-le reconcilierea cu Dumnezeu în sfânta taină a Mărturisirii, îngrijind cu devotament sfintele liturghii şi multe alte momente de rugăciune”.
Arhiepiscopul Andrea Bruno scrie următoarele referitor la semnificaţia pelerinajului: “Vom trăi pelerinajul în timpul care ne duce spre perioada de încheiere a Anului credinţei , dorit de iubitul Benedict al XVI-lea. În aceste luni şi în cadrul Bisericii noastre diecezane, am încercat, în multe feluri, să trăim anul credinţei pentru a primi harurile pe care acesta le aducea după sine. Prin credinţa noastră, întotdeauna prea mică, ne vom întoarce către Maica Domnului care a fost salutată de către verişoara sa Elizabeta cu o exclamaţie extraordinară: “Fericită este aceea care a crezut”.
Mulţumim Bisericii din Udine, Arhiepiscopului Andrea Bruno, credincioşilor şi preoţilor, pentru călduroasa primire la acest pelerinaj anual de la Castelmonte şi cu această ocazie manifestăm recunoştinţa noastră pentru primirea în Biserica San Cristoforo din Udine, unde putem să ne rugăm şi să ne întâlnim pentru activităţile noastre pastorale. Pentru anul viitor am dori să ne pregătim mai bine sufleteşte şi să participăm într-o formă mai organizată ca şi comunitate la palarinaj, urcând pe jos. Mulţumim pe această cale credincioşilor români care au mers pe jos trăind astfel experienţa ziditoare a pelerinului în drumul încercărilor spre Dumnezeu.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.