Română | Italiano
AcasăŞtiri201312 Septembrie: Preasfinţitul Virgil Bercea prezintă cartea „Lanţuri şi teroare” în ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Părintele Ioan Alexandru Pop doctor în drept canonic » Titlu: 11665.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Părintele Ioan Alexandru Pop doctor în drept canonic

Titlu: 11665.jpg

Ştiri

Preasfinţitul Virgil Bercea prezintă cartea „Lanţuri şi teroare” în Parohia din San Donà di Piave

Preasfinţitul Virgil Bercea prezintă cartea „Lanţuri şi teroare” în Parohia din San Donà di Piave

Sâmbăta seara, 7 septembrie 2013, în sala de conferinţe a bisericii „San Giuseppe Lavoratore” din San Donà di Piave a avut loc lansarea cărţii “Catene e Terrore” (“Lanturi si teroare”) al PS Ioan Ploscaru, episcop greco-catolic de Lugoj. Prezentarea a fost făcută de către PS Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
Volumul a apărut sub îngrijirea profesorilor Marco Dalla Tore şi Giuseppe Munarini şi a doamnei Mariana Ghergu, la editura Dehoniane din Bologna.
În mijlocul comunităţii greco-catolice şi a unui public italian destul de numeros am avut onoarea să-i avem prezenţi pe mons. Gianfranco Agostino Gardin, episcop de Treviso, pe consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Dumitrescu, prof. Giuseppe Munarini, pr. Protopop Vasile Barbolovici, don Luciano, parohul bisericii gazdă, directorul Migrantes, don Gabriele Bitante, don Saverio, paroh de Musile di Piave, don Primo Zanatta, paroh de Croce, pr. Aetius Pop de la Padova, pr Marian Liviu de la Oderzo.
Deschiderea prezentării a fost făcută de pr. protopop Vasile Barbolovici împreuna cu prof. Giuseppe Munarini, care au făcut referiri la geneza acestui volum, la care cel din urmă şi-a adus aportul prin îmbogăţirea cărţii cu explicaţii referitoare la personaje, toponime, în special pentru cititorul italian.
PS Virgil a făcut o scurtă prezentare istorică despre formarea poporului român şi despre istoria bisericii greco-catolice, subliniind, mai ales, etapele importante: unirea cu Roma (1697-1701), scoţând în evidenta valorile spirituale, culturale şi lingvistice pentru care au luptat înaintaşii, dar şi sprijinul adus la unirea celor trei regiuni: Ţara Roâmească (Valahia), Transilvania şi Moldova şi la formarea României Mari în anul 1918.
PS Virgil Bercea a subliniat rolul important pe care l-a avut limba română. Totodată a amintit despre perioada de tensiune şi teroare comunistă după al doilea război mondial (din 1948 până în 1964), perioadă care coincide cu arestarea episcopilor şi a multor preoţi greco-catolici. Ţara a fost transformată într-o închisoare generală iar intelectualii au fost consideraţi inamicii poporului român.
În acest context la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru a fost purtat prin închisorile comuniste aproape cincisprezece ani, acuzat de „trădare de patrie” şi „spionaj”, pentru că refuza să treacă la biserica ortodoxă.
PS Ploscaru vorbeşte in această carte despre libertatea interioară, despre detenţia şi modul de viaţă din „camera neagră”.
Mons. Gianfranco Agostino, a ţinut şi el să intervină cu o precizare, spunând ca după ce a citit această carte, este profund mişcat sufleteşte şi impresionat de modul în care episcopul Ploscaru a trăit cu demnitate, iubire şi devotament, perioada de detenţie, dar mai ales relaţia personală cu Dumnezeu şi cu cei din celulă; toate cruzimile şi ororile din interior erau trăite cu credinţă şi dragoste prin prisma legăturii strânse cu Creatorul. Mons. Agostino, încercând să se transpună în pielea episcopului Ploscaru, îşi pune întrebarea daca în situaţii asemănătoare, ar fi trăit credinţa, cu aceeaşi intensitate şi curaj. Sfinţia Sa a mai adăugat ca el crede ca „bisericile noastre liniştite au nevoie de acest tip de mărturie. Îşi exprimă admiraţia Sa faţă de acest episcop martir, mulţumind pentru aceasta mărturie.
Domnul consul Cosmin Dumitrescu îşi exprimă mulţumirea de a fi invitat la astfel de evenimente, amintind şi dânsul despre istoria românilor şi despre faptul că italianul de rând cunoaşte prea puţin despre istoria noastră. A mai menţionat că Romania şi-a aparat creştinismul şi credinţa ei mereu. El a concluzionat spunând că „spiritul liber al creştinului a rezistat şi va rezista mereu”.
La încheierea prezentării, pr. Protopop Vasile Barbolovici a mulţumit PS Sale pentru participare şi efortul depus, precum şi celor care au făcut posibila obţinerea acestei prezentări şi tuturor participanţilor.
P. Cătălin Dumitru Pop

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.