Română | Italiano
AcasăŞtiri201016 Octombrie: Inaugurarea Capelei bizantine la Mănăstirea „San Gregorio al Celio" ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 11007.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 11007.jpg

Ştiri

Inaugurarea Capelei bizantine la Mănăstirea „San Gregorio al Celio" din Roma

Inaugurarea Capelei bizantine la Mănăstirea „San Gregorio al Celio" din Roma

Sâmbătă, 16 octombrie 2010, a avut loc inaugurarea unei capele greco-catolice la Mănăstirea "San Gregorio al Celio" din Roma de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea. Evenimentul a început cu celebrarea slujbei de sfinţire a lăcaşului de cult, după care PS Virgil, împreună cu un sobor de preoţi români şi italieni, de rit bizantin şi latin, a celebrat Sfânta Liturghie. A fost prezent şi pr. Claudiu Lucian Pop, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno, responsabil cu pastoraţia românilor greco-catolici din Italia dar şi pr. Innocenzo Gargano, stareţ al Mănăstirii "San Gregorio", care face parte din Ordinul călugărilor Benedictini Camaldolezi.
Capela serveşte tinerilor călugări români dar şi celor care se află pe drumul spre călugărie, prezenţi în comunitatea de la Mănăstirea "San Gregorio", fiind formaţi de către pr. Innocenzo. Având hramul "Sfântul Andrei Apostolul", capela bizantină reprezintă un loc unde vor fi urmate rânduielile mănăstireşti într-un ambient caracteristic ritului bizantin. În ceea ce priveşte formarea intelectuală, tinerii călugări şi aspiranţi la călugărie sunt studenţi la diferite Universităţi Pontificale din Roma. La slujbele religioase, mai ales duminica la Utrenie şi la Sfânta Liturghie vor participa şi credincioşi români aflaţi la Roma.
Printre participanţii la eveniment s-au aflat laici din cele două parohii greco-catolice româneşti din Roma, împreună cu preoţii parohi, precum călugări şi călugăriţe din România şi din străinătate, prieteni şi colaboratori ai tinerilor noştri călugări. A fost, de asemenea, prezent şi dl. George Bologan de la Ambasada României pe lângă Statul Italian.
În omilia pe care a ţinut-o, PS Virgil a subliniat importanţa monahismului răsăritean pentru biserica noastră, aducând mulţumiri părintelui Innocenzo Gargano care i-a primit pe călugării noştri, acceptând să-i formeze şi să-i călăuzească pe drumul lor înspre monahism.
La finalul evenimentului cei prezenţi au participat la o agapă fraternă oferită de comunitatea de călugări.
Pr. Anton Cioba

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.