Română | Italiano
AcasăŞtiri20132 Octombrie: Pelerinajul parohiei Flaminia-Euclide, Roma Nord, la Sanctuarul Preasfintei ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11611.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11611.jpg

Ştiri

Pelerinajul parohiei Flaminia-Euclide, Roma Nord, la Sanctuarul Preasfintei Treimi din Vallepietra

Pelerinajul parohiei Flaminia-Euclide, Roma Nord, la Sanctuarul Preasfintei Treimi din Vallepietra

Duminică, 29 septembrie 2013, a fost o zi sfântă de sărbătoare pe care noi toţi am aşteptat-o cu mare bucurie şi nerăbdare.
Sfânta Liturghie a fost solemnă şi impresionantă şi s-a bucurat de participarea, printre alţii, a ipodiaconului profesor Giuseppe Munarini care, cu o seară înainte, participase la conferinţa organizată în cadrul Colegiului PIO Romeno din Roma, alături de alţi invitaţi de seamă precum Preasfinţiile Lor episcopii Alexandru Mesian, Virgil Bercea şi Florentin Crihălmeanu, Excelenţa Sa Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesorul Mihai Bărbulescu, directorul Academiei Române din Roma, dar şi bineînţeles gazdele acestui prestigios colegiu, şi anume părintele Rector Gabriel Buboi şi părintele Vasile Man, Postulant al Causei de Beatificare a episcopilor greco-catolici români.
În cadrul acestei conferinţe, profesorul Munarini a prezentat cartea “Lanţuri şi teroare”, Domnia Sa fiind şi cel care, în calitate de excelent cunoscător al limbii române, a revizuit textul traducerii în limba italiană a cărţii şi a redactat notele acesteia la ediţia prezentată.
Dată fiind îndelungata şi fructuoasa colaborare a părintelui nostru iubit, Serafim Vescan Iulian, cu profesorul Giuseppe Munarini, acesta din urmă a acceptat imediat şi cu mare entuziasm invitaţia de a participa în dimineaţa zilei următoare la Sfânta Liturghie. Într-adevăr, la sfârşitul Slujbei duminicale, ipodiaconul profesor Munarini i-a mulţumit părintelui Serafim pentru faptul de a-l fi invitat în mijlocul comunităţii româneşti Flaminia-Euclide, Roma Nord, a fost impresionat de numărul mare de credincioşi şi şi-a exprimat totodată admiraţia pentru interesul pe care aceştia îl manifestă cu privire la istoria bisericii greco-catolice române martire.
În această binecuvântată duminică, după Sfânta Liturghie, cu ajutorul nemijlocit al părintelui Serafim, mult iubit şi respectat de toţi creştinii din comunitatea Flaminia-Euclide, Roma Nord, s-a mers în pelerinaj la Vallepietra, în Abruzzo, la Sanctuarul Santissima Trinità (Preasfânta Treime), o aşezare renumită, cu o veche tradiţie şi multe evenimente de o importanţă enormă.
Sanctuarul Preasfintei Treimi se află situat la extremitatea provinciei Roma, în centrul Parcului Munţilor Simbruini, mai precis în oraşul Vallepietra, la o altitudine de 1337 de metri.
Locul sfânt se găseşte la baza unei sugestive roci abrupte şi golaşe de circa 300 de metri care domină întreaga vale şi de unde e posibilă admirarea unei spectaculoase panorame verzi.
Imaginea venerată în Sanctuar este cea din foarte vechea pictură care o întruchipează pe Preasfânta Treime: Dumnezeu în persoana Tatălui, a Fiului şi a Spiritului Sfânt. Pictura este păstrată în bisericuţă, pe jumătate săpată în rocă, oprire obligatorie pentru pelerinii aflaţi în vizită la Sanctuar.
În ceea ce priveşte originea Sanctuarului, în afara celor două tradiţii care s-au păstrat, nu se ştie nimic sigur. În arhiva Catedralei din orăşelul Anagni există două documente datând din anul 1079, şi respectiv 1112, ce vorbesc de donaţii făcute bisericii Santissima Trinità din Vallepietra. Prima testimonianţă din partea episcopilor din Anagni, referitoare la faptul că biserica ar fi fost condusă de către un stareţ, datează din îndepărtatul an 1590.
În bisericuţă, în trecut pictată probabil în întregime, pe lângă fresca Preasfintei Treimi, s-au păstrat altre patru scene reprezentative din Evanghelie, astfel încât pot fi admirate Buna Vestire, Naşterea, Adorarea magilor, Prezentarea în Templu, toate datând din secolul al XII-lea.
În partea de jos a acestor fresche există o fâşie, pictată şi aceasta, şi care ar fi trebuit să conţină ciclul lunilor anului. În prezent însă au rămas doar fresca lui Januari (Ianuarie) şi parte din cea din Februa (Februarie), con scene de viaţă domestică. Pe peretele opus se află reprezentate chipul Preasfintei Fecioare Maria şi a altor câţiva sfinţi, dar şi o Sfântă Fecioară cu Prunc, toate acestea datând însă de această dată din secolul al XIV-lea.
Mai presus de toate însă ne-a impresionat acel izvor de apă binefăcătoare, de apă vie, unde vin să se adape toţi cei ce sunt şi se simt ai acestui pământ. El iese la lumina zilei din adâncurile muntelui care se înalţă drept şi ameninţător deasupra văii şi a celor care cu răbdare şi în linişte îşi umpleau sticlele.
Această apă miraculoasă a apărut în urma unei întâmplări impresionante, petrecută cu mult timp în urmă. Celor care beau din ea, dacă au credinţă şi sunt cu Dumnezeu în fiecare zi, li se împlinesc dorinţele. Dar totul prin rugăciuni şi credinţă, căci unde credinţă nu e, nimic nu e!
Exact cum ne spune mereu părintele Serafim, şi anume să fim cu mintea şi inima la Dumnezeu şi cu mâinile la muncă, aşa şi facem!
Şi fiindcă ne-am întors din vacanţă, din patria noastră dragă, să începem un nou an bisericesc binecuvântat şi plin de roade spitrituale, familiale, economice, prietenie, pentru că prin credinţă bisericească toate se rezolvă, toate se mântuiesc! Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Celor care doresc mai multe informaţii despre acest loc sfânt, le reamintim că anul trecut, mai precis la data de 30 septembrie 2013, parohia noastră s-a aflat din nou în pelerinaj la Subiaco, la mănăstirea Sfântului Benedict, motiv pentru care vă invităm să revedeţi articolul redactat cu această ocazie de către Mihaela Tudor şi care se găseşte la pagina 4 a revistei parohiei noastre, “Cruce şi Înviere”, numărul aferent lunilor septembrie-octombrie 2012.
Cu bucurii duhovniceşti şi prietenoase îmbrăţisări...
Elena IFRIM

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.