Română | Italiano
AcasăŞtiri201323 Octombrie: Invitaţie: Sfinţirea iconostasului la biserica românească greco-catolică ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11612.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11612.jpg

Ştiri

Invitaţie: Sfinţirea iconostasului la biserica românească greco-catolică din Bolzano

Invitaţie: Sfinţirea iconostasului la biserica românească greco-catolică din Bolzano

Parohia română unită din Bolzano (înfiinţată în anul 2004), ce îşi are locul de întâlnire la biserica S. Pio X, şi-a realizat un mare vis, acela de a avea propriul iconostas pentru sfintele slujbe liturgice.
Structura, realizată în România după tehnica foarte veche a meşterilor sculptori, este destinată bisericii din Via Resia - ţinând cont de structura sa mobilă şi componibilă – va putea fi utilizată şi în alte locuri pentru diferite ocazii (întâlniri, expoziţii, manifestări publice, sărbătoarea popoarelor etc.) pentru a se face cunoscutăe şi populaţiei locale, pictura iconografică şi tradiţiile orientale .
Iconostasul se compune din 49 de icoane bizantine: 4 icoane mari (Sf. Petru şi Pavel, Sf. Ioan Botezătorul, Iisus Hristos şi Maica Domnului), o icoană mare cu Cina cea de taină, 4 Evanghelişti (Matei, Marcu, Luca şi Ioan), Bunavestire, Sf. Mihail şi Gavril, 12 icoane cu Apostolii, 12 icoane cu Proorocii, 16 icoane cu sărbătorile anului liturgic. Icoanele au fost pictate de mână pe foiţă de aur şi sunt puse într-o structură de lemn de stejar din pădurile zonei Maramureş, din România.
Cu ocazia sărbătorii tradiţionale a Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, ce se sărbătoreşte în fiecare an în camunitatea noastră parohială, suntem bucuroşi să vă invităm la Prezentarea şi Sfinţirea iconostasului, ce va avea loc Duminică 10 noiembrie la orele 17.00 la Biserica S, Pio X din Via Resina în oraşul Bolzano. Vor fi prezenţi Episcopul de Maramureş, P.S. Sa Vasile Bizău, Episcopul de Bolzano, S.E. Mons. Ivo Muser, vicarul general de Bolzano Mons. Michele Tomasi, numeroşi preoţi români şi italieni, primarul oraşului Bolzano domnul Luigi Spagnolli şi consulul onorific de Trento, domnul Maurizio Passerotti. Este o ocazie importantă pentru consolidarea identităţii românilor din Bolzano, punerea în lumină a celei mai numerioase comunităţii străine din oraş prin favorizarea cunoaşterii şi a dialogului cu Comunitatea din Alto-Adige.
Programul începe cu binecuvântarea arhierească, Sf. Liturghie arhierească celebrată în ritul bizantin, răspunsurile fiind date de Corul parohiei române unite din Munchen, discursul autorităţilor iar la ora 19.30, tradiţionala agapa a castanelor organizată de credincioşii din parohie cu dansuri populare şi costume tradiţionale din România.
Trad. in româneşte Pr. Ioan Mărginean-Cociş
P. Marius Visovan

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.