Română | Italiano
AcasăŞtiri201312 Noiembrie: Întâlnirea preoţilor greco-catolici din Protopopiatul de Triveneto şi ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Sărbătoarea familiilor şi vizită pastorală la Imola » Titlu: 11048.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Sărbătoarea familiilor şi vizită pastorală la Imola

Titlu: 11048.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor greco-catolici din Protopopiatul de Triveneto şi Lombardia la Crema

Întâlnirea preoţilor greco-catolici din Protopopiatul de Triveneto şi Lombardia la Crema

Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc întâlnirea protopopială a preoţilor români greco-catolici din comunităţile protopopiatului de Triveneto si Lombardia. De data aceasta, întâlnirea a fost găzduită la Crema, de către pr. Viorel Fleştea, în incinta Casei de spiritualitate a Diecezei de Crema.
Întâlnirea propriu-zisă a debutat cu un moment de rugăciune,în biserica dedicată Sf.Fecioare de Lourdes, în care comunitatea românească se reuneşte în duminici şi sărbători. Preoţii prezenţi au admirat icoanele aşezate pe stative, în aşteptarea iconostasului sculptat care va sosi în doar câteva zile.
Şedinţa a fost prezitată de către pr. protopop Vasile Barbolovici, fiind prezenţi preoţii şi diaconii comunităţilor din Venezia, Vicenza, Ostiglia, Padova, Villafranca de Verona, Milano, Crema şi Oderzo. Ordinea de zi a cuprins discutarea diferitelor probleme, mergând de la evaluarea activităţilor comunităţilor din ultimele luni, anunţuri şi noutăţi, până la chestiuni de strategie pastorală şi de perspective de viitor. Grupul protopopial a salutat numirea noului coordonator naţional din cadrul Migrantes pentru comunităţile greco-catolice, în persoana pr. Ioan Pop; de asemenea, a luat act de prezenţa la Padova a ipodiaconului Marius Păcală, care beneficiază de o bursă de studii în vederea unei specializări.
Ca de fiecare dată, a avut loc întâlnirea cu ierarhul locului, în cazul de faţă cu E.S.Mons. Oscar Cantoni, episcop de Crema, care a venit pentru a se întreţine într-un mod cu totul cordial şi călduros cu preoţii români; Excelenţa Sa a subliniat faptul că prezenţa pr.Viorel Fleştea în peisajul ecleziastic din Crema este una foarte pozitivă şi aducătoare de bogăţie.
De asemenea, momentul cultural şi de formare permanentă a fost încredinţat prof. Dr. Cesare Alzati, un ilustru specialist în istoria Bisericilor Greco-Catolice şi un mare iubitor al României. Profesorul Alzati a susţinut o conferinţă cu titlul „Uniune. Uniuni post-tridentine. Prezenţa Uniţilor în Occidentul creştin”. Aici, a trecut în revistă contextulteologico-ecleziologic prin care,de-a lungul secolelor, Biserica Romano-Catolică a conceput unirile, apoi spiritul Conciliului de la Florenţa şi prevederile concrete ale Unirilor de la Brest şi de la Alba-Iulia; în ultima parte a conferinţei, Profesorul a vorbit despre consecinţele prevederilor unionale pentru viaţa actuală a Bisericii Greco-Catolice, în ambitusul oportunităţilor şi provocărilor date de emigrarea masivă şi de nevoia de a trăi propriul specific, în mijlocul unor sensibilităţi adesea diferite.
A fost organizată masa de prânz la care, alături de episcopul Cantoni şi de prof. Alzati, preoţii români au fost onoraţi de prezanţa Vicarului General al Diecezei de Crema.
P. Cristian Sabău

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.