Română | Italiano
AcasăŞtiri201317 Decembrie: 15.12.2013 -Spectacol etnic de colinde la Padova
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: Botez în comunitatea din Padova » Titlu: 11696.jpg

Anul: 2021

Eveniment: Botez în comunitatea din Padova

Titlu: 11696.jpg

Ştiri

15.12.2013 -Spectacol etnic de colinde la Padova

15.12.2013 -Spectacol etnic de colinde la Padova

Tradiţia colindului creştin îi reuneşte, în prag de Crăciun, pe toţi cei care cred în naşterea Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Şi în acest an, a avut loc la Padova un concert de cântece şi colinde de Crăciun intitulat ”Note di Natale”, susţinut de diferitele comuniăţi şi confesiuni creştine prezente în urbe, duminică,15 decembrie 2013, de la orele 15,30.
Evenimentul s-a desfăşurat la biserica parohială „Templul Pacii”, unde l-am avut ca şi gazdă pe acelaşi neobosit pr. Elia Ferro, delegatul episcopal pentru pastoraţia emigranţilor pentru dieceza de Padova.
Naţiile care şi-au dat întâlnire aici au fost italieni, români, filipinezi, ucraineni, africani, chinezi, srilankezi, participanţii fiind diferiţi nu doar etnic, ci şi religios: catolici de rit latin şi răsăritean, ortodocşi, anglicani, evangelici. Fiecare dintre aceste grupuri au interpretat două sau trei colinde luate din tradiţia propriei lor naţii, intercalate de scurte explicaţii cu privire la conţinutul sau semnificaţia acestora.
Din partea comunităţii româneşti greco-catolice a participat un grup de persoane care, în momentul alocat României, s-au unit grupului con-naţionalilor de rit latin, pentru a interpreta două colinde. D-na Florica Sautea a prezentat în limba italiană colindele ce au fost interpretate, subliniind sensul şi mesajul lor. După ce, într-un prim moment, corul românilor ortodocşi i-au invitat la finalul recitalului lor pe toţi ceilalţi conaţionali prezenţi în biserică, pentru a cânta împreună un colind, tot astfel, la O, ce veste minunată care încheia programul greco-catolic au fost invitaţi şi fraţii ortodocşi; astfel, toţi românii prezenţi, din toate cele 3 confesiuni diferite, au colindat împreună!
Crăciunul pe care-l aşteptăm este Sărbătoarea Bucuriei; chiar dacă suntem încă în Post, tonul general al concertului a fost unul animat, dinamic, imprimat de anumite valenţe culturale aduse in prim plan prin muzica voioasă, dar în acelaşi timp înălţătoare. Aşa cum este obiceiul din anii trecuţi, la finalul spectacolului, toţi participanţii şi-au unit glasurile în interpretarea celebrei colinde “Adeste fideles”.
Prin bunăvoinţa si ospitalitatea lor, gazdele au oferit o mică agapă frăţească, cu tradiţionalul cozonac italian („panettone”) şi vin.
Acest eveniment a devenit deja o tradiţie care demonstreaza că prezenţa străinilor în Italia, şi în mod deosebit la Padova, este un câştig cultural şi social, şi nu o povară pentru societatea autohtonă.
Laura Raita
Laura Raita

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.