Română | Italiano
AcasăŞtiri20145 Februarie: Episcopul Guerino Di Tora în vizită pastorală la parohia ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11548.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11548.jpg

Ştiri

Episcopul Guerino Di Tora în vizită pastorală la parohia Flaminia-Euclide-Roma Nord

Episcopul Guerino Di Tora în vizită pastorală la parohia Flaminia-Euclide-Roma Nord

Duminică 2 februarie 2014, parohia Flaminio-Euclide, Roma-Nord din nou în sărbătoare. Timpul afară este urât, posomorât, plouă, după vorba din popor «februarie este scurt dar amar», se văd din toate părţile persoane venind la Biserică şi altele îmbrăcate deja în costume naţionale din diferite zone ale ţării noastre dragi, de acasă…
La ora 10,20 , în biserica plină de lume, intră Monsenior Guerino Di Tora, Episcopul auxiliar al Romei, responsabil de Sector Roma-Nord, preot Ioan Pop, coordonator al românilor din Italia, numit din vara anului 2013, preotul nostru Serafim Vescan Iulian, preot Vasile Orghici, diaconul Lucian Lechinţan, iezuit şi diaconul italian care a însoţit pe Episcop. La strană au fost studenţi de la Colegiul Pio Romeno din Roma, conduşi de dirijor Roman Andrei, care vine în toate duminicile în parohia noastră. Părintele nostru paroh, Serafim a prezentat invitaţii, mulţumind Episcopului că a acceptat invitaţia deşi agenda de lucru a Preasfinţiei Sale era deja plină cu 3-4 luni înainte.
Părintele Serafim a amintit că astăzi este Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, sau sărbătoarea Prezentării de Templu a Pruncului Isus după 40 de zile de la naşterea sa. Această Sărbătoare este şi în Biserica romano catolică la aceeaşi dată.
S-a amintit că astăzi mulţi creştini sărbătoresc şi sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan, întrucât ziua de 30 ianuarie este lucrătoare ei au dorit astăzi să fie împreună cu toţii, mulţi având numele sfinţilor.
Dânsul a amintit, ceea ce ne-a adunat într-un număr şi mai mare este evenimentul istoric-cultural, Mica Unire, a Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească la 24 ianuarie 1859.
După citirea Sfintei Evanghelii Părintele Ioan Pop, a explicat în predică (Mt 15,21-28) şi a vorbit despre Credinţă, pentru că această temă a fost sugerată în Evanghelia citită mai înainte: femeia Cananeancă.
Mai întâi s-a oprit asupra exemplului femeii cananeence, care a cerut ajutorul Domnului, şi a arătat credinţa sa puternică în Mântuitorul, cu care a obţinut binecuvântarea, tămăduirea. Dumnezeu este o persoană cunoscută şi nouă, noi ştim mai mult de El decât ştia femeia cananeancă. În Vechiul şi Noul Testament putem să vedem planul de mântuire al Domnului în vieţile lui Avraam, Iosif, Profeţii, Regii din Israel, chiar dacă au avut şi păcate. Şi noi trebuie să trăim credinţa, în viaţa noastră, cum au dat exemplu şi martirii din secolul al XX-lea în timpul comunismului. Credinţa dă forţă, şi pentru noi care suntem departe de ţară. Trebuie să o trăim, să-o mărturisim, şi trăind ca creştini încet se schimbă şi societatea.
Părintele Ioan Pop spre sfârşit a zis: «Este credinţa care ne va mântui, şi ne va face să stăm drept în faţa Domnului», apoi a mulţumit şi s-a rugat pentru această credinţă la Dumnezeu cerând şi ajutorul Maicii Domnului.
La sfârşitul Sfintei Liturghii Episcopul în Cuvântul său, a mulţumit pentru invitaţia părintelui Serafim, că poate să celebreze a treia oară în această comunitate parohială. El ha precizat că este purtarea de grijă a lui Dumnezeu care ne-a condus pe noi (românii) pe aceste meleaguri, e speră ca să poate să fie mereu un teren favorabil, chiar dacă şi în Italia sunt greutăţi. Viaţa este o probă, pentru fiecare unde se găseşte. Pentru aceasta credinţa noastră trebuie să fie aşa de tare să supere toate greutăţile. Şi a amintit că naţiunea română a ştiut să manifeste această credinţă şi în timpurile întunecate.
Astăzi avem o greutate la Roma, se numeşte: relativism, oameni care nu mai au credinţă, şi sunt mulţumiţi şi trăind fără Dumnezeu. Acesta este pericolul cel mai mare că cu tehnologia, devin dumnezei, şi acest aer respirăm şi noi. Astfel trebuie să mulţumim şi să lăudăm pe Domnul în Sfânta Liturghie pentru credinţa pe care am primit-o de la părinţii noştri, şi să cerem darul de a putea transmite copiilor noştri. Aşa în timpuri când El va vrea o să ne dea şi nouă plinătatea credinţei.
Părintele Serafim i-a oferit o icoană pictată pe lemn cu Domnul Isus Hristos şi cu Sfânta Fecioară Maria din partea enoriaşilor. La sfârşitul Slujbei Episcopul a împărţit iconiţe cu Maica Domnului şi o monografie cu viaţa Fericitului Ioan Paul al II-lea, întrucât în acest an va fi trecut în rândul Sfinţilor. S-au făcut fotografii în Biserică cu Episcopul, preoţii, şi credincioşii.
În Teatrul parohiei Sfântul Valentin al Villaggio Olimpico, s-a celebrat slujba parastaselor şi rugăciuni pentru vii, binefăcătorii sărbătorii de astăzi.
Episcopul italian a venit să binecuvânteze masa, Agapa frăţească, la acei peste 150 de persoane prezente, s-a întreţinut cu cei care au dorit să facă fotografii cu dânsul.
Festivitatea s-a deschis cu cuvintele părintelui care a amintit cei 155 de ani de la Mică Unire din 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, dar după 7 ani , în 1866 este adus pe tron principele Carol de Hohenzollern- Sigmaringen (prinţ german), principatele încep să se numească oficial Români, urmând la 1 decembrie 1918 să se facă Unirea Mare.
A fost o piesă de teatru cu Moş Ioan Roată şi Unirea de un grup de copii care au recitat şi strofe din M. Eminescu.
Grupul «Seraficu», al parohiei au cântat diverse cântece religioase şi patriotice şi sa încheiat cu Hora Unirii, de Vasile Alecsandri unul din colaboratorii Micii Uniri, om diplomatic pentru care oraşul Torino din Italia i-a dedicat o stradă care îi poartă numele, şi în una din scrierile sale zice că originea s-a este de la Veneţia (Italia) şi sa căsătorit la Mirceşti (România) cu o tânără de unde se cheamă Alecsandri.
În cântece şi dansuri de voie bună s-a încheiat sărbătoarea, toţi mulţumiţi şi bucuroşi aşteaptă următoarea sărbătoare.
Angelo Bâldea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.