Română | Italiano
AcasăŞtiri201024 Octombrie: Sărbătorirea celor cinci ani de existenţă a parohiei Roma Nord, Euclide
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11612.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11612.jpg

Ştiri

Sărbătorirea celor cinci ani de existenţă a parohiei Roma Nord, Euclide

Sărbătorirea celor cinci ani de existenţă a parohiei Roma Nord, Euclide

Sărbătoare mare astăzi în partea de nord a Romei, mai precis în parohia Euclide, acolo unde credincioşii acesteia au sărbătorit împreună cu parohul lor, părintele Serafim, cinci ani de existenţă.
Mărturisesc că deşi am intrat în contact cu aceasta parohie de foarte puţin timp (aproximativ un an), totuşi atmosfera şi oamenii care activează în această comunitate m-au făcut să mă simt mereu ca şi acasă. Ca şi tânăr student plecat de curând de pe plaiurile natale, am reuşit să descopăr în sânul parohiei Euclide un extraordinar spirit de întrajutorare şi de comuniune şi mai ales o dorinţă de cunoaştere spirituală care îi face pe fiecare dintre aceşti credincioşi un punct de reper al păstrării şi perpetuării tradiţiei creştine româneşti.
Luând contact cu această parohie, nu am putut să nu observ o caracteristică aparte a acesteia şi anume faptul că aici nu se ţine cont de delimitările zonale, fiind strânşi laolaltă români din toate zonele ţării. Aceste legături m-au dus imediat cu gândul la Colegiul “Pio Romeno”, în care locuiesc de mai bine de un an şi în care la fel ca şi în aceasta parohie, locuiesc şi învaţă tineri studenţi din diferite eparhii ale ţării.
Sărbătoarea a fost deschisă de Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Claudiu Pop, Rectorul Colegiului “Pio Romeno”, principalul invitat la acest eveniment în calitatea Dumnealui de proaspat coordonator pastoral al gredincioşilor greco-catolici din Italia. Alături de domnia sa, au concelebrat părintele Vasile Gorzo şi părintele Anton Cioba, doi dintre preoţii de marcă ai Colegiului “Pio Romeno”; părintele Dumitru Simionca din Bistriţa, împreună cu părintele paroh Serafim. Răspunsurile la Liturghie au fost date de către studenţii colegiului, care au fost conduşi de către maestrul Andrei Roman. M-am bucurat mult să aud şi credincioşii acestei parohii care în număr mare au participat la acest eveniment şi care în timpul Sfintei Liturghii au cântat cu mare însufleţire.
La finalul Liturghiei, în cadrul predicii susţinute de către părintele Rector Claudiu Pop, a fost evidenţiată ideea întrajutorării şi a comuniunii dintre credincioşi, pornind de la episodul biblic în care Isus îl tămăduieşte pe omul îndrăcit, alungând diavolii într-o turmă de porci, episod în care este evidenţiată tocmai această grijă faţă de avuţiile lumeşti, reprezentată aici de turma de porci care se îneacă în mare, în detrimentul ajutorării îndrăcitului. La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Garcia Marcos, superiorul casei de la Curia Generală a părinţilor claretieni, unde celebrăm Sfânta Liturghie în toate duminicile, a adresat salutul său părintelui Claudiu Pop, preoţilor şi studenţilor prezenţi.
Momentele care au urmat Liturghiei, au continuat sărbătoarea parohiei, printr-o prezentare a diferitelor activităţi din aceşti cinci ani, printr-un program folcloric susţinut de membrii acesteia, precum şi de un părăstas în cinstea celor decedaţi din familiile fiecăruia.
Şi pentru a încheia într-o atmosferă de confort şi buna dispoziţie, sărbătoarea s-a încheiat cu o masă festivă, la care au luat parte atât membrii parohiei cât şi invitaţii din partea Colegiului Pio Romeno, precum şi distinşii preoţi şi surori, avându-l în fruntea lor ca şi conducător şi coordonator pe părintele paroh Serafim. Amintim cu bucurie prezenţa părintelui Leeandro Fanlo şi a părintelui Vincenzo Sanz, superiorul comunităţii claretiane din zona Euclide care au salutat iniţiativa şi sărbătoarea noastră. Masa a fost presărată cu momente poetice şi cu recitaluri de muzică populară, încheindu-se cu mulţumiri din partea credincioşilor pentru parohul lor, cel care a reuşit prin felul domniei sale de a fi şi printr-o munca neîntreruptă să îi strângă la un loc pe toţi aceşti romani creştini, care alături de motivul unei munci mai bine plătite într-o ţară străină, au avut pe tot parcursul acestor cinci ani, un puternic motiv şi suflu spiritual, care a reuşit să îi ţină mereu împreună…
Alături de mulţumirile acestor credincioşi, dorim şi noi, membrii colectivului de studenţi ai Colegiului Pio Romeno, în frunte cu părintele rector Claudiu Pop, sa îi urăm părintelui paroh Serafim, mulţi ani cu sănătate şi multe roade spirituale în munca pe care acesta o desfăşoară în mult iubita sa parohie. Fie ca bunul Dumnezeu să vă călăuzească în continuare paşii spre împlinirea voinţei Sale supreme, ca doi sau mai mulţi (credincioşi) să fie împreună, pentru ca acolo să fie şi Hristos în mijlocul lor.
La mulţi ani Euclide, la mulţi ani iubiţilor credincioşi…
Student teolog Marcel Daniel Achim

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.