Română | Italiano
AcasăŞtiri20142 Martie: Întâlnirea preoţilor români uniţi din Italia
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10857.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10857.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor români uniţi din Italia

Întâlnirea preoţilor români uniţi din Italia

În perioada 27 februarie - 1 martie 2014 a avut loc la Villa San Carlo din Costabissara (VI), Dieceza de Vicenza, întâlnirea preoţilor români uniţi din Italia.
A fost şi prima întâlnire cu noul coordonator naţional, pr. Ioan-Alexandru Pop de la Roma, care îşi desfăşoară activitatea la Decasterul pentru Dreptul canonic la Vatican. A fost prezent la întâlnire şi Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului "Pio Romeno" din Roma.
Aceste trei zile au fost organizate de Protopopiatul Român Unit din Triveneto, cu aportul deosebit al Pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi, parohul comunităţii din Vicenza şi totodată gazdă onorabilă.
S-a avut în vedere posibilitatea trăirii unor momente de rugăciune din frumoasa tradiţie românească bizantină, slujirea Sf. Liturghii, a Paraclisului şi a unor momente de meditaţie, care au alcătuit partea spirituală a întâlnirilor, pe lângă dezbaterile de ordin pastoral, liturgic şi canonic legate de prezenţa noastră în Italia în slujba Bisericii, în favoarea credincioşilor români.
Pr. Cristian Sabău de la Padova a propus spre meditare câteva gânduri bazate pe învăţătura sfintelor Evanghelii, îmbogăţite de experienţa personală care în ultimii ani i-a rezervat aspecte inedite ale suferinţei şi prezenţei lui Dumnezeu pe această cale a crucii în viaţa de zi cu zi.
Coordonatorul naţional, Pr. Ioan Alexandru Pop a prezentat câteva aspecte canonice legate de înfiinţarea parohiilor personale şi etapele care ar trebui urmate în acest sens cu lămuriri în funcţie de diferitele situaţii.
S-a pus în lumină şi importanţa specificităţilor Bisericii Române Unite, de tradiţie răsăriteană şi de rit bizantin în comuniunea catolică a Bisericii din Italia. După mai bine de zece ani de la deschiderea primelor comunităţi, se doreşte înaintarea cunoaşterii reciproce, a respectării şi a aprecierii bogăţiei legate de "unitatea în diversitate" deschisă de Conciliul Vatican II.
Preacucernicii Pr. Prot. Vasile Barbolovici şi Marinel Mureşan au adus în atenţia tuturor chestiuni pastoral-misionare legate de activitatea din comunităţile parohiale şi de identitatea Bisericii Române Unite cu Roma aici în Italia în relaţia cu Biserica cattolică romană de rit latin sau ambrozian (zona Milano).
Fiecare a avut posibilitatea şi timpul la dispoziţie pentru a-şi exprima gândurile sau părerile referitor la temele din program, dar şi chestiuni personale din viaţa comunităţii sau a familiei.
S-a formulat o scrisoare care va fi înmânată PS. Virgil Bercea, responsabil cu Diaspora în cadrul Sinodului BRU, pe 30 martie 2014 când va fi în mijlocul nostru la Padova cu ocazia Pelerinajului anual la Bazilica Sf. Anton - ajuns la cea de-a VIII-a ediţie.
Mulţumim tuturor participanţilor, celor care ne-au găzduit la Villa San Carlo - Casa de exerciţii spirituale a Diecezei din Vicenza.
          
Pentru Biroul de presă, a consemnat: Pr. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.