Română | Italiano
AcasăŞtiri20148 Martie: Inscripţie pe amintirea vetrei străbune
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11682.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11682.jpg

Ştiri

Inscripţie pe amintirea vetrei străbune

Inscripţie pe amintirea vetrei străbune

Prin proiectul "Inscripţie pe amintirea vetrei străbune" vrem să-i aducem cu noi pe acei coloşi ai culturii române care ne-au marcat existenţa.
Vrem să nu uităm aportul lor la definirea spiritualităţii româneşti şi să-i facem cunoscuţi copiilor noştri şi celor interesaţi din jur.
Copii noştri nu trebuie să crească departe de cunoaşterea valorilor strămoşeşti pe care numai noi putem să le-o arătăm însufleţându-le interes şi dragoste faţă de cultura străbună.
Duminică, 2 martie 2014, am început derularea proiectului "Inscripţie pe amintirea vetrei străbune" pe care Associaţia BETANIA din Bologna l-a ropus comunităţii române de aici, cu prezentarea scriitorului şi omului Ion Creangă.
În cadrul acestui eveniment prof. Constantin Păuleţ şi doamna învăţătoare Maria Naum au trecut în revistă viaţa, opera şi însemnătatea marelui povestitor Ion Creangă în literatura română.
Punctul de început a fost marcat de recitarea poeziei ''Scrisoare'' de Nicuşor Constantinescu încheiată cu versurile:
                              "Pe-aici e pace, linişte şi bine
                              Citim şi recitim din 'Amintiri'
                              Atîta doar că ne e dor de tine
                              Cum dor la flori le este de zefir"
Şi într-adevăr pe tot parcursul acţiunii dragostea pentru ''Homer al nostru'' în care se recunoaşte fiinţa naţională în detaliile ei fundamentale, dorul de ''Povestirile'', ''Poveştile'' şi ''Amintirile din copilărie'' ne-au copleşit pe toţi şi nu e de mirare de ce ele sunt cărţile de căpătâi ale fiecărui român ştiutor de carte.
Am ascultat fragmente din ''Aminiri din copilărie'' fermecaţi de dulceaţa graiului moldovenesc, de sinceritatea cu care marele Creangă poveşteşte cele mai intime detalii ale vieţii sale de copil.
Universalitatea operei lui Creangă ne dă cunoştinţa unicităţii lui ca povestitor român prin grai, obiceiuri, cu viaţa şi frumuseţile locurilor natale. Copii noştri vor fi mai bogaţi sufleteşte, mai înrădăcinaţi în spiritul neamului din care provin prin această cunoaştere iar pentru noi reânoirea în gînduri şi simţiri.
Totul s-a încheiat cu ''amintiri din copilăria noastră'', moment în care fiecare partecipant a povestit o întâmplare hazlie din viaţa lui.
înv. Maria Naum / prof. Constantin Păuleţ

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.