Română | Italiano
AcasăŞtiri201026 Octombrie: Beatificarea episcopului martir Bogdánffy Szilárd
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Liturghia de nou început a doi dintre fiii parohiei Veneţia Mestre » Titlu: 10926.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Liturghia de nou început a doi dintre fiii parohiei Veneţia Mestre

Titlu: 10926.jpg

Ştiri

Beatificarea episcopului martir Bogdánffy Szilárd

Beatificarea episcopului martir Bogdánffy Szilárd

Sâmbătă, 30 octombrie 2010, va avea loc în catedrala romano-catolică din Oradea beatificarea episcopului Bogdánffy Szilárd, Episcop Romano-Catolic de Oradea, mort în închisorile comuniste în 1953.
„Preasfinţia Sa Bogdánffy Szilard deschide şirul beatificărilor martirilor catolici torturaţi şi ucişi în închisorile comuniste din Romania,” a spus PS Böcskey László, actual episcop romano-catolic de Oradea. „Acest eveniment are o importanţă deosebită din punct de vedere spiritual atât pentru comunitatea catolică, cât şi pentru toţi creştinii din Oradea, din întreaga ţară precum şi din străinătate”.
Liturghia de beatificare va fi pontificată de Cardinalul Péter Erdö, Primatul Ungariei, împreună cu delegatul personal al Sfântului Părinte, Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Nunţiul Apostolic în România, Arhiepiscopul Francisco Javier Lozano şi mai mulţi prelaţi din România, Ungaria, Serbia, Ucraina, Austria şi Grecia.
Episcopul dr. Bogdánffy Szilard s-a născut pe data de 21 februarie 1911 şi a fost hirotonit preot în Oradea la 29 iunie 1934. A fost consacrat episcop în secret pe data de 14 februarie 1949, iar la câteva săptămâni după hirotonire, în aprilie 1949, a fost arestat de comunişti.
În decursul detenţiei autorităţile comuniste au încercat să-l constrângă „să colaboreze”, să trădeze credinţa Bisericii Catolice şi pe semenii săi, şi să renunţe la fidelitatea faţă de Sfântul Părinte. A rămas însă statornic în credinţă.
PS Bogdánffy a fost întemniţat la Jilava, Sighet, Capul Midia si Aiud. Torturat în mai multe rânduri, închis la „neagra” (celulă fără ferestre, fără pat, legat cu lanţuri la picioare), după lungi şi grele suferinţe, părăsit în camera bolnavilor, moare la 2 octombrie 1953, la vârsta de 42 de ani, la Aiud.
Episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru îl aminteşte în memoriile sale ca fiind un om drept, blând şi modest.
Martiriul episcopului Bogdánffy a fost recunoscut şi confirmat de Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea, care, în martie anul curent, a aprobat decretul de beatificare.
„Întreaga comunitate catolică este bucuroasă pentru că după 60 de ani de tăcere şi încercare, Domnul o binecuvântează şi o încununează prin ridicarea la treapta altarului a celui care a fost episcopul martir al credinţei Bogdánffy Szilárd”, a spus PS Böcskey referindu-se la acest eveniment.
+ PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.