Română | Italiano
AcasăŞtiri201031 Octombrie: Vizită pastorală pentru greco-catolicii din Padova
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11722.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11722.jpg

Ştiri

Vizită pastorală pentru greco-catolicii din Padova

Vizită pastorală pentru greco-catolicii din Padova

Duminică, 31 octombrie 2010, în Biserica închinată Sf. Luca din Padova, E.S. Arhiepiscopul Antonio Mattiazzo a venit în vizită pastorală, întâlnind aici comunităţile greco-catolice românească şi respectiv ucraineană. Vreme de 20 de ani, Arhiepiscopul Padovei a vizitat unul câte unul toate cele 40 de protopopiate ale Episcopiei, dorind ca la încheiere să viziteze pe rând fiecare dintre comunităţile etnice prezente pe teritoriul păstorit. Întâlnirea cu greco-catolicii a fost prima, care a deschis agenda acestor vizite în grupurile de imigranţi.
Excelenţa sa a fost întâmpinat cu crucea şi cu Evanghelia, şi mai apoi cu un colac şi urale din partea credincioşilor ucraineni şi români. Mai apoi, Arhiepiscopul a prezidat Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur săvârşită în italiană, la care au dat răspunsurile în mod alternativ, în propria limbă, corul românesc şi cel ucrainean.
În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Mattiazzo a evocat bogăţia de spiritualitate şi istorie pe care o poartă Bisericile Greco-Catolice, amintind contactul său personal cu aceste valori, în timpul numeroaselor vizite în România şi Ucraina. Însă credincioşii greco-catolici care, moştenitori fiind ai acestor tradiţii, vin în Occident, nu trebuie să îşi uite propriul tezaur, fascinaţi de bunăstarea materială a Apusului: în acest sens, Excelenţa Sa a făcut o trimitere la Evanghelia citită, a bogatului şi a lui Lazăr cel sărac, amintind că înavuţirea poate fi o cale pentru înstrăinarea inimii de Dumnezeu şi de adevăratele valori. Oferindu-şi disponibilitatea şi sprijinul ulterior pentru ca aceste comunităţi să poată să se simtă cu adevărat a acasă, Arhiepiscopul a subliniat urgenţa organizării şi a întăririi catehezei şi a formării la toate nivelele în comunităţile greco-catolice de la Padova. Nu în ultimul rând, E.S. Mattiazzo a mulţumit preoţilor pr. Aetius Pop, pr. Andriy Tverdokhlib şi pr. Cristian Sabău pentru munca lor pastorală cu proprii conaţionali.
La încheierea Sf. Liturghii, Preasfinţia Sa a primit daruri constând în obiecte tradiţionale tipice poporului român şi ucrainean, iar în biserică, un grup de ucraineni veniţi de la Roma au realizat un recital de cântece religioase şi populare.
Arhiepiscopul Mattiazzo, însoţit de reprezentantul episcopal pentru pastoraţia imigraţilor, pr. Elia Ferro, a mai apoi avut o întâlnire cu cele două consilii pastorale ale comunităţilor participante. Astfel, Păstorul Episcopiei de Padova a ţinut să intre în contact cu bucuriile şi dificultăţile concrete pe care le întâmpină greco-catolicii imigraţi. Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea Excelenţei Sale de a mai participa la Liturghii bizantine şi de a sprijini, cât mai mult cu putinţă, aceste comunităţi.
Pr. Cristian Sabău

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.