Română | Italiano
AcasăŞtiri20141 Aprilie: Vizita pastorală a Preasfinţitului Virgil Bercea în Bologna, Pisa şi Livorno
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11672.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11672.jpg

Ştiri

Vizita pastorală a Preasfinţitului Virgil Bercea în Bologna, Pisa şi Livorno

Vizita pastorală a Preasfinţitului Virgil Bercea în Bologna, Pisa şi Livorno

Între 28 şi 30 martie Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea şi responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu diaspora, a efectuat o vizită pastorală care a început vineri în jurul orei 10:00 la Arhiepiscopia din Bologna unde Preasfinţia sa a fost primit cu bucurie de către Mons. Giovanni Silvagni, Vicarul General al Curiei Arhiepiscopale si Mons. Antonio Allori, directorul Caritasului din Bologna. La intâlnire s-a discutat despre situaţia parohiei greco-catolice “Sf. Cruce” din Bologna, câtiva dintre membrii consiliului parohial aflându-se de faţă împreună cu pr. Marinel Mureşan, despre celelalte comunităţi greco-catolice din împrejurimi cât şi despre modul în care acestea îşi desfăşoară activitatea. La sfârşitul întâlnirii PS. Virgil i-a mulţumit Monsegniorului pentru ospitalitate şi pentru sprijinul acordat şi l-a invitat să viziteze cât mai curând Bisericile noastre din Romania.
Tot în cursul zilei de vineri, însoţit de Pr. Marinel Mureşan şi Pr. Ioan Rodina, Preasfinţitul Virgil s-a întâlnit cu Excelenţa sa Giovanni Paolo Benotto, Arhiepiscop de Pisa. În cadrul acestei intâlniri s-a discutat despre posibilitatea înfiinţări unei parohii, având în vedere numărul considerabil de credincioşi români greco-catolici care locuiesc în acest oraş. Tot în acest cadru a mai avut loc vizitarea principalelor puncte turistice ale oraşului, avându-l ca şi ghid pe rectorul Seminarului din Pisa Mons. Roberto Filippini. Imediat după aceste momente Preasfinţitul împreună cu însoţitorii săi s-a deplasat la Castellnuovo della Misericordia unde a fost întâmpinat de către Pr. Gabriel Cornea împreună cu credincioşii italieni, după care a urmat celebrarea Sfintei Liturghi în rit latin în Biserica Santo Stefano. Spre seară la orele 21:00 s-a îndreptat spre Rosignano Marittimo unde a participat la Calea Sfintei Cruci împreună cu Excelenţa sa Simone Giusti, Episcop de Livorno.La finalul acesteia după cuvântul de învăţătură al Excelenţei sale, Preasfinţitul Virgil a adresat şi dânsul câteva cuvinte credincioşilor italieni, mulţumind pe această cale pentru ajutorul acordat Bisericii noastre şi totodată cerandu-şi scuze pentru faptele ruşinoase comise de caţiva dintre români aflaţi aici în Italia.
Sâmbată în data de 29 martie în Livorno s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, în ritul bizantin de aceasta dată. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Preasfinţia sa Virgil Bercea împreună cu Excelenţa sa Mons. Simone Giusti fiind un prilej de mare bucurie pentru credincioşii italieni şi români deoarece a mai avut loc şi hirotonirea întru diacon a ipodiaconului Ionuţ Feier, răspunsurile la Liturghie fiind date de către studenţii de la Pio Romeno din Roma. Părintele diacon le-a mulţumit ambilor arhierei pentru sprjinul moral şi spiritual în această misune, mărturisind cu lacrimi în ochi ca a simţit, deşi nu mai sunt, prezenţa părinţilor lui. Acest eveniment s-a încheiat cu obişnuita agapă frăţească, urmând ca Preasfinţia să se deplaseze spre alt oraş, întrucât vizita pastorală se va încheia la Padova în data de 30 martie cu ocazia Pelerinajului credincioşilor greco-catolici români la moaştele Sfântului Anton.
Adrian Jurca

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.