Română | Italiano
AcasăŞtiri20144 Aprilie: Pelerinaj anual la Padova 2014
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10861.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10861.jpg

Ştiri

Pelerinaj anual la Padova 2014

Pelerinaj anual la Padova 2014

Pelerinajul anual la moaştele Sf. Anton, al Românilor Uniţi cu Roma din cadrul comunităţilor parohiale din Italia, a transformat şi anul acesta impunătoarea bazilică antoniană într-un loc de rugăciune, reculegere şi meditaţie în frumoasa limbă românească după rânduiala Bisericii Răsăritului creştin.
Pelerinajul credincioşilor români la Sf. Anton de Padova a ajuns la cel de-al VIII-lea an consecutiv, începutul datorându-i-se îndeosebi pr. prot. Vasile Al. Barbolovici, pr. Rector al bazilicii Sf. Anton Enzo Poiana care a primit şi susţinut iniţiativa preoţilor din Protopopiatul Triveneto la care s-au alăturat cu multă bunăvoinţă cei din Protopopiatul Emilia Romagna, din Roma şi Milano.
În cartea sa, Jurnalul fericirii, Nicolae Steinhardt spunea că stima de care se bucură Sf. Anton de Padova derivă din preocuparea pe care acest sfânt a avut-o şi continuă să o aibă faţă de bătrânica ce şi-a pierdut cheile, faţă de doamna care nu îşi mai găseşte căţelul, faţă de mama care simte că nu mai poate menţine pacea în familie, faţă de soţia care este disperată din cauza soţului alcoolic, faţă de toţi aceia care au şi uitat ce au uitat. Cu alte cuvinte, popularitatea sa vine din atenţia pe care el a avut-o şi continuă să o aibă şi astăzi faţă de toţi aceia care trec prin greutăţile şi încercările vieţii (p. V. Petrisor, Sf. Anton de Padova, Un sfânt universal).
Duminică 30 martie 2014, pelerinii sosiţi din multe părţi ale Italiei la Padova, s-au apropiat de Taina sfintei Mărturisiri, în limba maternă, i-au cerut ajutor lui Dumnezeu şi prin mijlocirea rugăciunilor la Sf. Anton participând la Dumnezeiasca Liturghie arhierească a Sf. Vasile cel Mare la ora 12.15. Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop român unit de Oradea a fost anul acesta Arhiereul slujitor la Sf. Altar, împreună cu părinţii preoţi ai comunităţilor parohiale din Italia, cu precădere din zonele Triveneto, Emilia Romagna, Milano/Lombardia, Roma/Lazio.
Răspunsurile la slujba liturgică au fost date de corul studenţilor teologi de la Colegiul Pio Romeno din Roma, însoţiţi de însuşi pr. Gabriel Buboi, Rectorul prestigioasei instituţii româneşti din Roma.
Părintele Enzo Poiana, Rectorul Bazilicii Sf. Anton din Padova a primit titlul de Arhimandrit din partea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma şi a P.F. Sale Card. Lucian Muresan, prin binecuvântarea P.S. Virgil Bercea. Onorificenţa a fost dăruită ca semn de apreciere şi gratitudine pentru activitatea pastorală şi caritativă în favoarea Comunităţilor româneşti catolice orientale de rit bizantin.
Pr. Ioan Alexandru Pop, Coordonatorul naţional pentru Italia, a primit brâul roşu şi alţi patru preoţi au primit crucea pectorală în semn de apreciere şi mulţumire pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în ultimii ani: Pr. Cătălin Pop, Pr. Aetius Pop, Pr. Horea Costinaş şi Pr. Mihai David.
Prezenţa diaconilor şi a ipodiaconilor la Sf. Liturghie a îmbogăţit slujirea liturgică tipică ritului oriental bizantin, iar P.S. Sa Virgil, prin trăirea sfintei Liturghii a transmis preoţilor slujitori şi credincioşilor bucuria participării la Sf. Euharistie. În cadrul omeliei i-a încurajat pe toţi credincioşii prezenţi la menţinerea credinţei, cunoaşterea şi trăirea valorilor care aduc noroc şi bucurie în viaţă. Sfântul Anton de Padova a fost un mare predicator al Evangheliei, de fapt este "Doctor al Bisericii", trăind cu propria viaţă calea sfinţeniei şi a comuniunii cu Dumnezeu în slujba oamenilor.
Sfinte Antoane, roagă-te pentru noi!
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.