Română | Italiano
AcasăŞtiri201424 Aprilie: Părintele Serafim Vescan celebrează Paştile în 3 parohii
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10861.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10861.jpg

Ştiri

Părintele Serafim Vescan celebrează Paştile în 3 parohii

Părintele Serafim Vescan celebrează Paştile în 3 parohii

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, creştinii din parohia Flaminia-Euclide Roma-Nord au avut o întreită bucurie auzind că Sfânta Înviere se va celebra pentru prima dată şi în parohia din oraşul Sacrofan şi la Riano unde se merge în fiecare an şi părintele Serafim este şi aici numit de cîţiva ani Capelan în Diocesa di Storta (Porta Santa Rufina).
Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Serafim Vescan Iulian însoţit de părintele Gheorghe Cristescu şi diacon Dan Pisuc.
Anul acesta s-a citit Pastorala scrisă de Prea Sfinţitul Virgil care este şi responsabil din partea Sinodului cu Diaspora şi în special in Italia.
A fost impresionant momentul când se sting toate luminările în biserică, se vede numai lumânarea preotului care cheamă poporul din întuneric, din mormintele lor să vină să ia lumină, lumina care este Isus Hristos care vine să lumineze inimile şi viaţa fiecăruia să-i dea speranţa şi fericirea veşnică.
Alt moment impresionant a fost când toată lumea au ieşit afară în faţa bisericii şi uşile bisericii fiind închise, preotul cu crucea bate de tre ori în uşa bisericii zicând:” Ridicaţi, porţi, pragurile voastre şi va intra Împăratul măririi.”
Şi cel rânduit răspunde din biserică: ” Cine este Împăratul măririi?”
Preotul zice: Domnul cel tare şi puternic, Domnul cel tare în război...(Ps. 23).
Apoi s-au deschis uşile bisericii şi în sunetul clopotelor se intră în biserică- luminile fiind deja aprinse.
Anul acesta Paştile în ritul latin a coincis cu Paştile în ritul bizantin, fiind biserici surori, această dorinţă a tuturora este să se repete tot mai des. Data următoare când va fi Paştele împreună va fi 16 aprile 2017şi 20 aprile 2025... Slujba de Paşti la italieni s-a terminat la ora 2345- şi i-am văzut impresionaţi când ei ieşind din biserică, zeci de români aşteptau să intre în biserică să celebreze şi ei Învierea în limba şi ritul lor deşi sânt în ţară străină.
Sacrofanul
La ora 600 deşi nu am dormit nici un minut, părintele Serafim însoţit de părintele Alin Bolduţ, diaconul Dan Pisuc şi studentul teolog Andrei Ciaba de la Colegiul Pio Romeno, am ajuns în acest orăşel să celebrăm prima dată Paştile. La ora 630 a început Sfânta Slujbă şi au fost peste 80 de persoane foarte multe din Făgăraşi care s-au mărturisit şi împărtăşit bucuroşi căci niciodată de Paşti nu s-a făcut slujbă în oraşul lor medieval care are un castel din secolul al XII-lea, rugându-ne să mergem mai des. Acest proiect rămâne deschis pentru viitor. Şi aici s-a citit Pastorala a Prea Sfinţitului Virgil.
S-au binecuvântat coşurile cu pască, ouă roşii şi toate bunătăţile aduse de credincioşi pentru a fi sfinţite.
Riano, via Taddeide
La ora 930 am ajuns în acest Convent, care are originile din timpul Sfântului Francisc de Assisi, astăzi este o structură nouă fondata acum aproape 60 de ani. Citaddella Ecumenica Taddeide unde în fiecare an părintele Serafim celebrează Sfintele Paşti pentru un număr destul de mare de români. Părintele Serafim a adus lumina Sfintei Învieri de la Roma care nu s-a stins, fiind oferită în dar la credincioşi. Parohul a fost însoţit de părintele Alin B., diaconul Dan P., şi studentul teolog Andrei C. Şi în această parohie s-a citit Pastorala de Paşti a Prea Sfinţitului Virgil. Mesajul preoţilor a fost că puterea lui Isus Hristos inviat, lumina Sa luminează în adîncurile vieţii noastre întunecate de păcate care ne deschide viaţa radicalmente pe un drum nou. Dacă Hristos n-a înviat zadarnică este credinţa noastră, zice Sfânta Scriptură. Noi credem că Hristos a înviat şi este viu şi este prezent mereu în viaţa noastră pe care o iluminează şi ne oferă noi oportunităţi de sfinţenie pentru a deveni oameni noi.
Hristos a Înviat!
Adevărat a Înviat!h
Mario Fotograful

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.