Română | Italiano
AcasăŞtiri201411 Mai: Cu Sfântul Rufillo - părinte şi maestru al credinţei noastre
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Liturghia de nou început a doi dintre fiii parohiei Veneţia Mestre » Titlu: 10924.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Liturghia de nou început a doi dintre fiii parohiei Veneţia Mestre

Titlu: 10924.jpg

Ştiri

Cu Sfântul Rufillo - părinte şi maestru al credinţei noastre

Cu Sfântul Rufillo - părinte şi maestru al credinţei noastre

Manifestările ocazionate de împlinirea a 50 de ani de la întoarcerea relicvelor Sfântului Rufillo la Bazilica dedicată din Forlimpopoli (1964-2014), în acelaşi timp împlinirea a 50 de ani de la Conciliul Ecumenic Vatican II au fost un prilej de pelerinaj pentru parohiile BRU din Romagna.
La invitaţia părintelui paroh don Agostino Fornasari, vineri seara, 9 mai, un grup de 8 seminarişti de la Colegiul Pontifical ”Pio Romeno” din Roma au sosit la Forlimpopoli, localitate situată între Forli şi Cesena. Au participat la Concertul de muzică clasică ”La Belezza orante in Musica” - semn al forţei şi speranţei Sfinţilor şi Operatorilor de Pace, susţinut de soprana Felicia Bongiovanni şi Corul Teatrului comunal din Bologna condus de maestrul Andrea Faidutti, cu participarea extraordinară a Claudiei Koll.
Sâmbătă, 10 mai, seminarinariştii însoţiţi de pr. Mihai David au pornit în pelerinaj la Ravenna pentru a descoperi arta bisericească bizantină, frumoasele mozaicuri de la Basilica Sf. Vitalie, Mausoleul Galla Placida, Basilica Sf. Apollinare Nou, Baptisterul Neonian, precum şi centrul istoric al oraşului. La ora prânzului au poposit la Madonna del Lago, sanctuar legat de o icoana mariană mult venerată, care conform tradiţiei a fost salvată în secolul al VIII-lea în timpul luptei iconoclaste. După-amiaza au vizitat castelul din Bertinoro, fostă reşedinţă episcopală unde se află Muzeul Inter-religios dedicat celor 3 mari religii monoteiste: ebraismul, creştinismul şi islamul.
Sărbătorirea Sfântului Rufillo, Proto-Episcop al Diocesei de Forli-Bertinoro, venit din Orient între secolele IV-V să încreştineze Romagna, ne-a adunat pe toţi, de la Răsărit la Apus, la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, duminică 11 ma 2014. În această duminică toate drumurile au dus la Forlimpopoli, pentru că Sf. Rufilo a adunat parohiile greco-catolice din Romagna: Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” din Imola, Parohia ”Sfântul Gheorghe” din Faenza, Parohia ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Forli, Parohia ”Buna Vestire” din Cesena, Parohia ”Sfântul Nicolae” din Rimini, Parohia ”Sfântul Andrei” din Mirandola (MO), pentru a mărturisi lumina credinţei, făcând să răsune în Basilica Sfântului din Forlimpopoli troparul Învierii Domnului.
Părintele Gabriel Buboi – Rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma a prezidat Sfânta Liturghie la care au concelebrat părintele paroh Don Agostino Fornasari, pr. Augustin Horea Costinaş, pr. Mihai David, pr. Cristian Coste şi pr. Aron Coroian. Cu profunzimea vocilor, corul Colegiului ”Pio Romeno” ne-a înălţat în rugăciune, simţindu-ne profund uniţi, români şi italieni, în Spiritul lui Dumnezeu. Pr.Rector , în predica sa ne-a îmbărbătat, subliniind faptul că nu suntem singuri niciodată, Hristos călătoreşte, se întristează şi se bucură cu noi, iar Sfântul Rufillo, care striveşte capul dragonului, ne ajută în lupta spirituală pentru victoria binelui.
După Sfânta Liturghie ne-am deplasat la Fratta Terme, la 3 kilometri distanţă, unde am luat prânzul în aer liber la restaurantul ”Fondazione Fornino          ”. Atmosfera a fost animată de spectacolul organizat de Asociaţia Românilor ”Hora” Onlus Forli-Cesena care a împlinit, în această zi, 7 ani de activitate în folosul tuturor românilor. Au participat Ansamblul ”Românaşul” din Forli cu dansuri populare româneşti din diverse zone folclorice ale României şi Grupul ”Fetele de la Cesena” care au cântat cântece tradiţionale româneşti. Folclorul este patrimoniu, iar Asociaţia ”Hora” a alinat dorul de casă tuturor românilor ce au participat.
Procesiunea solemnă cu moaştele Sfântului pe străzile principale ale oraşului a fost o mărturisire de credinţă a poporului şi un semn al condiţiei Bisericii, poporul lui Dumnezeu în pelerinaj care, cu Hristos şi în urma lui Hristos, conştient de a nu avea în această lume un loc stabil, călătoreşte pe străzile oraşului pământesc spre Ierusalimul ceresc. Este şi un semn al mărturisirii credinţei, de a fi pe drum pentru a vesti pe cărările lumii Evanghelia mântuirii.
Acest eveniment a fost o ocazie deosebită de valorizare a Bisericii noastre greco-catolice ca prezenţă vie, ferment evanghelic ce dospeşte toată pâinea, nicidecum gândită ca minoritate.
Sfinte Rufillo roagă-te pentru noi!
P. Mihai David

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.