Română | Italiano
AcasăŞtiri20144 Iunie: Curs de prim ajutor premedical pentru comunitatea greco-catolică de la Padova
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11627.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11627.jpg

Ştiri

Curs de prim ajutor premedical pentru comunitatea greco-catolică de la Padova

Curs de prim ajutor premedical pentru comunitatea greco-catolică de la Padova

Duminică 1 iunie 2014, câţiva dintre membrii comunităţii greco-catolice din Padova au luat parte la un curs de prim ajutor premedical. Acest curs a putut să aibă loc datorită iniţiativei lectorului şi prin concursul câtorva persoane din consiliul pastoral, cu scopul de a asigura un suport informaţional celor care lucrează cu persoane vârstnice şi nu numai. După terminarea Sf. Liturghii a comunităţii, grupul s-a deplasat în parohia Sacro Cuore din Altichiero (Padova), unde s-a pus la dispoziţie o sală pentru această activitate.
Lectorul cursului fost Marius Florin Păcală, care are o experienţă de peste 14 ani în domeniul primului ajutor, având la activ un număr foarte mare de persoane instruite în aceste noţiuni. Este voluntar şi instructor acreditat de către o organizaţie non guvernamentală pentru a ţine astfel de cursuri, ce sunt recunoscute de către autorităţile competente din România.
Tematica cursului a fost variată, începându-se cu suportul vital de bază, adică o schemă amplă pentru a facilita acordarea primului ajutor premedical, cuprinzând anumite explicitări: poziţia laterală de siguranţă, resuscitarea cardio-respiratorie, siguranţa salvatorului, verificarea respiraţiei prin metoda PAS etc. Partea doua a cursului a abordat chestiunea traumatismelor în multitudinea şi complexitatea lor. Dintre traumatisme s-au discutat unele din cele mai importante cum ar fi: obstrucţia căilor resiratorii, plăgi, arsuri, fracturi, entorse, luxaţii, degarări si hipotermie, insolaţie, atac vascular cerebral, şocul anafilactic etc.
De asemenea, cursanţii au fost instruiţi în vederea discernământului asupra urgenţelor: nu toate cazurile necesitând intervenţie absolut urgentă, în situaţia în care s-ar întâmpla mai multe răniri concomitente existând o ierarhizare a gravităţii lor. Acest discernământ necesită informare şi studiu.
Dorim sa îi mulţumim pe această cale d-lui Marius Păcală pentru cursul de prim ajutor, de o utilitate şi cu informare exemplară. Desigur că noţiunile dobândite pot să fie foarte folositoare în orice moment dificil din viaţa de zi cu zi, în familie, în munca de voluntariat sau pentru desfăşurarea în condiţii optime şi eficace a muncii de asistente familiale. De asemenea, ar fi de dorit să se aprofundeze ulterior tematica acestor cursuri.
Maria-Dumitriţa Lepădatu - Marius F. Păcală

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.