Română | Italiano
AcasăŞtiri201412 Octombrie: Parohia Villafranca di Verona: Pelerinaj la Sanctuarul "Madonna della ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 10995.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 10995.jpg

Ştiri

Parohia Villafranca di Verona: Pelerinaj la Sanctuarul "Madonna della Corona"

Parohia Villafranca di Verona: Pelerinaj la Sanctuarul "Madonna della Corona"

În această frumoasă duminică de octombrie, toamna s-a rugat împreună cu noi. După Sfânta Liturghie şi după prânz, cu o parte din credincioşii români din Villafranca di Verona şi împrejurimi, am făcut un mic pelerinaj la Sanctuarul marian din apropiere ce partă numele de „Madonna della Corona”.
„Am venit Măicuţă să te mai vedem, să spunem necazul care-l mai avem”, sunt cuvintele pricesnei care ne-au însufleţit şi ne-au dat puterea de-a urca muntele spre Mănăstire. În drum spre această „întâlnire” ne-am unit în rugăciune cu „puţinii curajoşi” care L-au însoţit pe Isus purtându-şi crucea spre Golgota.
„Calea Crucii”- rugăciunea pe care de obicei Biserica o propune în postul Paştilor, ne-a rupt de cotidian şi pentru un timp am uitat de toate greutăţile vieţii mai ales că şi natura, peisajul, parcă din altă lume, s-a coborât la micimea noastră pentru a ne ridica la înălţimea sa. Emoţia prezenţei lui Isus „în mijlocul nostru”, a crescut cu fiecare staţiune la care ne-am oprit pentru o mică reflecţie şi rugăciune. Participarea a fost instantanee, mai ales pentru o parte dintre cei prezenţi, în special cei care sunt din localitatea Ieud, Maramureş, cunosc rugăciunea pe de rost, fără sa aibă nevoie de text. De exemplu, unul dintre ei, mai in vârstă, mi-a mărturisit că îşi aduce aminte cu nostalgie de perioada copilăriei, când în fiecare seară în Postul Mare uliţele satului erau pline de copii care se îndreptau spre biserică. Deşi nu exista curent electric, toată lumea cânta pentru că ştiau versurile din memorie. Punctul culminant al drumului crucii a fost mormântul lui Isus în care am intrat cu toţii pentru rugăciunea de încheiere şi din care am ieşit împreună cu femeile mironosiţe cântând: Cristos a înviat, încât toată valea s-a răsunat.
Pelerinajul nostru a continuat cu vizita la cripta Mănăstirii unde am putut vedea moaştele călugărilor, care în mod miraculos nu s-au descompus şi care stau parcă de veghe, de aproape cinci sute de ani. Apoi, tot în această atmosferă de rugăciune şi reflecţie am parcurs „Scala Santa”- o copie a treptelor pe care Isus ar fi mers la Pilat.
Toate acestea într-o superbă duminică de toamnă după amiază, care aparent era scurtă şi cu riscul vremii schimbătoare, dar Maica Sfântă a transformat-o pentru noi într-un cadou spiritual neaşteptat şi Căreia, cu acest prilej, îi mulţumim neîncetat.
Pr. Dumitru Petrovan

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.