Română | Italiano
AcasăŞtiri201418 Octombrie: Întâlnirea preoţilor români la Veneţia, Protopiatul de Triveneto
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral » Titlu: 10935.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral

Titlu: 10935.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor români la Veneţia, Protopiatul de Triveneto

Întâlnirea preoţilor români la Veneţia, Protopiatul de Triveneto

Întâlnirea din toamnă a preoţilor români uniţi din Protopopiatul de Triveneto s-a ţinut anul acesta la Veneţia Mestre, organizat de către pr. prot. Vasile Barbolovici
Întâlnirea protopopială a început cu un moment de rugăciune continuând apoi discuţiile conform programului prezentat de către pr. prot. Vasile.
Pr. Ioan M.-C. a citit Procesul verbal de la întâlnirea precedentă ce s-a ţinut la Crema, organizată de către pr. Viorel F. alături de Comunitatea sa.
La jumătatea dimineţii a ajuns în mijlocul nostru prof. Riccoardo Burigana, care ne-a prezentat un argument cu tematică ecumenică cu titlul "Ecumenismul papei Francesco" în cadrul formării permanente a preoţilor care se desfâşoară la fiecare întâlnire prin prezenţa unui specialist din diferite domenii ale teologiei sau ale acţiunii pastorale.
Începutul a fost promiţător şi atractiv, deoarece prof. Burigana ne-a prezentat câteca idei şi noutâţi propure şi aclualizate de către papa Francesco, de ex. "a ne pune problema că diviziunea este un scandal".
După momentul formativ foarte interesant pe teme ecumenice, întâlnirea a continuat cu discutarea celorlalte puncte din prgram, dintre care amintim: slujba cu sf. taină a Maslului, satbilindu-se oraşul şi datele unde trebuie să fim prezenţi împreună, data pelerinajului anual de la Bazilica Sf. Anton la Padova Duminică 22 martie 2015. Sf. Liturghie arhierească va fi celebrată de P.S. Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Banat, România.
S-a amintiti de importanţa legăturii cu instituţiile române prezente pe teritoriul fiecărei comunităţi, acolo unde sunt, îndeosebi cu COnsulatul General al României la Trieste, via Udine 11, răspunzând pozitiv disponibilităţii arătate de domnul Consul general de a fi invitat la comunităţile parohiale pentru a le vorbi românilor despre problemele legate de pensii, cazuri de deces, accidente la locul de muncă, documente precum certificate de naştere, de căsătorie, paşapoarte şi alte teme de interes comun sau care se referă la tutelarea cetăţenilor români din Italia.
Pr. prot. Vasile B., ca întotdeauna, cu generozitate şi ospitalitate călduroasă, ne-a oferit prânzul în abundenţă la un restaurant al unor prieteni de-ai săi, o doamnă româncă cu soţul din Sardinia, o combinaţie potrivită pentru a ne simţi ca acasă.
Prof. Burigana şi-a încheiat lecţia sa afirmând că: "mărturia comunităţilor greci-catolice în Italia este un lucru de mare preţ".
N-au lipsit intervenţiile legate de importanţa bogăţiei Bisericilor Orientale catolice, în speciale aceea a Bisericii Române Unite de la Blaj - Eminescu o numea "Mica Romă" - care după 50 de ani de suferinţe crâncene, anihilare şi martirizare forţată sub regimul comunist.
Biserica Română Unită cu Roma la 1700 a ridicat poporul român din mizeria culturală şi spirituală în care se afla, iar acum doreşte să-şi facă recunoscut rolul său de punte între Orient şi Occident, într-un context ecumenic mai matur şi echilibrat, unde se caută împreună unitatea Bisericii dorite de Hristos, cum era în perioada apostolică şi în primul mileniu al erei creştine pânâ la Marea Schismă din 1054.
Istoria oamenilor este lungă şi încurcată de interese complicate, dar harul dumnezeiesc ne va ajuta să trăim vremuri şi mai bune chiar şi din acest punct de vedere.
Mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor acelor parsoane care ne dau oportunitatea de a propovădui Evanghelia lui Hristos connaţionalilor noştri aici în Triveneto, după tradiţia liturgică şi spirituală proprie.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.