Română | Italiano
AcasăŞtiri20142 Noiembrie: Parastas la Udine, Luminaţia de 1/2 Noiembrie - Pomenirea celor răposaţi ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova » Titlu: 10899.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Instalarea Pr. Alexandru Şuteu ca nou responsabil pentru comunitatea din Padova

Titlu: 10899.jpg

Ştiri

Parastas la Udine, Luminaţia de 1/2 Noiembrie - Pomenirea celor răposaţi trecuţi la viaţa veşnică

Parastas la Udine, Luminaţia de 1/2 Noiembrie - Pomenirea celor răposaţi trecuţi la viaţa veşnică

Duminică 2 Noiembrie 2014 la Udine, în Biserica San Cristoforo unde din 2002 se află Misiunea Română Unită "Sf. Hristofor/San Cristoforo" din Friuli Venezia Giulia în slujba românilor din această zonă.
Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor care este o sărbătoare importantă în Italia, fiind zi liberă şi de la stat, care se transformă şi pentru noi romănii într-un prilej în care ne amintim de cei dragi, plecaţi dintre noi şi trecuţi la viaţa veşnică: mame, taţi, fraţi, surori, fii şi fiice, bunici, unchi, mătuşi, prieteni, colegi sau cunoscuţi pur şi simplu. Toţi au o sărbătoare care le este dedicată pentru a ne ruga împreună, în comuniunea sfinţilor, prin Iisus Hristos Domnul Cel Înviat, Mântuitorul nostru.
În Transilvania această zi este cunoscută sub denumirea de Luminaţie, deoarece toţi credincioşii merg la cimitir unde aprind lumânări şi fac rugăciuni pentru cei adormiţi din familiile lor. Lumina, cuprinde întunericul şi aduce speranţa vieţii veşnice.
Evanghelia din Duminica a XXII-a unde citim pilda cu bogatul nemilos şi săracul Lazăr, ne dă o importantă învăţătură de chemare la pocăinţă, la îndurare. Abisul dintre o stare şi alta se descopera între noi oamenii datorită "nesimţirii" adică a neatenţiei la lucrurile mici, datorită lipsei de îndurare sufletească.
Câtările liturgice şi sensul rugăciunilor acestor slujbe, ne fac să înţelegem că aici pe pământ fiind, putem încă să schimbăm ceva pentru dobândirea vieţii veşnice, iar pentru cei care sunt pe cale spre rai, putem să mijlocim cu rugăciunile noastre, încrezători în marea îndurare a lui Dumnezeu pentru noi.
Viaţa însăşi este un timp divin ce ne este dat spre mântuire, din marea iubire a lui Dumnzeue Tatăl, Fiul şi Spiritul Sfânt.
Multitudinea de ritualuri legate de aceste momente ale existenţei, denotă interesul faţă de ceea ce se petrece de fapt cu noi. În Hristos Domnul Înviat, cu ajutorul sf. Ap. Toma pentru cei care au nevoie să pună degetul, avem un răspuns mai presus de priceperea noastră, care ne dă o perspectivă nouă asupra morţii şi asupra vieţii veşnice.
Pe toţi cei adormiţi în Domnul, din neamurile noastre, pe fiecare după al său nume, să-i primească Dumnezeu în rai şi să le ierte toate păcatele. În veci pomenirea lor. Amin.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.