Română | Italiano
AcasăŞtiri20147 Noiembrie: Papa Francesco a primit un grup de români uniţi cu Roma să celebreze Sfanta ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10864.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10864.jpg

Ştiri

Papa Francesco a primit un grup de români uniţi cu Roma să celebreze Sfanta Liturghie în Capela reşedinţei sale, Domus Sanctae Marthae

Papa Francesco a primit un grup de români uniţi cu Roma să celebreze Sfanta Liturghie în Capela reşedinţei sale, Domus Sanctae Marthae

Papa Francesco a primit un grup de români Uniţi cu Roma din Parohia Roma Nord să celebreze Sfanta Liturghie în Capela reşedinţei sale, Domus Sanctae Marthae.
Marţi 4 noiembrie 2014, la ora 6.30 dimineaţa, zi de toamnă târzie, plouase noaptea, era putin racoare, câteva persoane pe strada, iar un grup de români gălgiosi, aşteptau nerăbdători la una din porţile Vaticanului să intre să-l întâlnească pe Papa Francesco să-l vadă de aproape, să ia binecuvantare, să-i sărute mâna, pentru mulţi dintre ei poate prima şi unica dată au această oportunitate în viaţă.
Episcopul italian pe zona Roma Nord, mons. Guerino Di Tora a spus la protopopiatul din care şi eu fac parte că Papa Francesco vrea să întâlnească toate parohiile din dieceza Romei, astfel devenind posibil să fac şi eu cerere pentru că sunt capelan în acestă zonă de la periferie pentru români. Cu această ocazie, pe data de 20 martie a. c. , am făcut cerere şi la începutul luni octombrie am primit răspunsul afirmativ semnat de secretarul personal al papei Francesco , Mons. Fabian Pedacchio .
Numarul este limitat, numai 25 de persoane, inclusiv cu parohul. Noi am împărţit numărul de persoane şi cu comunitatea parohială “Delle Coppelle” unde este pr. Daniel Vereş , fiind prezent şi dânsul împreună cu pr. Claudiu C. , pr. Horia , doi seminaristi şi câţiva credincioşi.
În Capelă la Sfanta Liturghie erau prezenţi şi alţi preoţi catolici, un episcop din Germania, alţi oaspeţi care priveau uimiţi când au intrat patru preoţi cu veşminte orientale de rit bizantin, credincioşi şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.
Când a trebuit să iau binecuvantare de la Sfântul Parinte pentru a citi sfanta Evanghelie emoţiile au fost foarte intense, pentru mine personal.
În predică Papa a vorbit de gratuitatea pe care ne-o dă Dumnezeu şi să nu o refuzăm prin egoism şi dorinţă de putere....
Papa a comentat Evanghelia de la Luca 14, 15-24, despre invitaţii care nu onorează invitaţia la sărbătoare prin invocarea diferitor pretexte.
Stăpânul îi cere slujitorului să-i constrângă pe oameni să intre la sărbătoare. De atâtea ori Domnul trebuie să facă astfel faţă de noi, să ne „constrângă„ prin atâtea dovezi mereu altele. Constrange inima, pe acel suflet să creadă că există gratuitate în Dumnezeu, că iubirea Lui Dumnezeu este darul cel mai mare. Isus este cel care a plătit sărbătoarea, prin umilirea Sa până la moarte, moarte pe cruce.
Când ne îndreptăm privirea spre cel răstignit să ne gândim că aceasta este intrarea la sărbătoare. Da Doamne, sunt păcătos, am încredere în Tine, nu sunt dezamăgit pentru că Tu ai plătit tot ce era de plătit”.
Papa a încheiat cu aceste cuvinte: „Biserica ne cere să nu ne fie teamă de gratuitatea lui Dumnezeu, de la noi se cere numai să ne deschidem inima, să facem la rândul nostru tot ceea ce putem fără să uităm că marea sărbătoare El o face„ - site Radio Vatican.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, împreună cu părintele Daniel i-am oferit Sfântului Parinte o icoana cu Maica Domnului cu Pruncul pictată pe lemn în România, un prosop de artizanat şi la sugestia pr. Pop Ioan Alexandru, coordonator naţional în Italia, i-am dat şi cartea P.S. Sale Ioan Ploscaru, fost Arhiepiscop de Lugoj, ediţia în limba italiană despre aspecte din viaţa Bisericii Române Unite în clandestinitate şi din viaţa de suferinţă a Episcopilor ei în lunga perioadă de detenţie care i-a dus pe calea martiriului, în prezenti fiind în curs procesul de beatificare.
Papa a salutat personal pe toţi cei de faţă la sfânta slujbă Euharistică, fiind bucuros de prezenţa noastră, luând în considerare invitaţia pe care i-am facut-o în numele tuturor de a veni şi în Romania şi totodată i-am cerut să se roage pentru noi toţi.
Această binecuvântare a Sfântului Părinte Papa Francesco va rămâne de neuitat. Toţi au credinţa şi speranţa ca Papa se roagă pentru toţi pe care îi întâlneşte şi îi cer rugăciunea, însă am dorit din suflet să-i spunem că şi noi ne rugăm pentru Sanctitatea Sa, cel mult iubit.
Pr . Serafim Vescan Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.