Română | Italiano
AcasăŞtiri201419 Noiembrie: Apa trece, solidaritatea rămâne!
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11622.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11622.jpg

Ştiri

Apa trece, solidaritatea rămâne!

Apa trece, solidaritatea rămâne!

După primele intervenţii de evaluare în teren desfăşurate de echipa Asociaţiei Caritas Bucureşti în zonele afectate de masivele căderi de precipitaţii în perioada 28 – 30 iulie 2014 în judeţele Arges, Vâlcea, Gorj, asociaţia a continuat să sprijine locuitorii comunei Vaideeni, Vâlcea, de departe una din localităţile cele mai grav afectate.
Comuna Vaideeni se află la circa 6 km de localitatea Horezu, are 4200 de locuitori şi 1500 de gospodării, fiind străbătută de râul Luncavăţ. Zona cea mai afectată din această comună a fost cătunul Atârnaţi, locuit în principal de rudari care trăiesc din adunatul fructelor de pădure şi a ciupercilor.
În acest cătun viitura s-a împărţit în două şi a prins o parte din case la mijloc între ape, mulţi oameni rămânând izolaţi. Din fericire, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti şi nici răniţi, ci doar case distruse şi avariate, infrastructura distrusă (drumuri, alimentare cu electricitate şi apă, poduri, podeţe, punţi), păşuni şi fâneţe distruse, păsări, vite, oi şi alte animale pierdute. Cătunul are circa 900 de locuitori distribuiţi în aproximativ 290 de familii. Dintre aceştia, aproximativ 480 sunt persoane sărace, beneficiare de ajutor social. Din raportările iniţiale pe care autorităţile locale ni le-au oferit reiese că un număr de 17 locuinţe au fost distruse şi alte 21 avariate.
Dacă într-o primă etapă intervenţia asociatiei s-a concentrat pe sprijinirea întregii comunităţi din acest cătun afectat, ulterior atenţia s-a concentrat pe situaţia grea a celor 26 de familii care şi-au pierdut casele, fiind translocate în locuinţe modulare. Procesul de construire a unor noi locuinţe este de durată, timp în care aceste familii, deja afectate de sărăcie şi de dificultăţile traiului de fiecare zi, sunt nevoite să facă faţa anotimpului rece în aceste locuinţe.
Graţie sprijinului financiar pe care credincioşii l-au oferit prin colecta organizată în toate bisericile din Arhidieceza Romano-catolică de Bucureşti, a ajutorului oferit de Parohiile Romane Unite din Mantova si Ostiglia, Italia, prin Centrul Cultural Român, dar şi a altor prieteni, a fost posibilă continuarea suportului pentru această comunitate.
S-au desfăşurat astfel alte două misiuni de susţinere, oferindu-le persoanelor aragazuri, butelii cu gaz, cu toate cele necesare pentru funcţionare, calorifere electrice, haine, seturi de perne, pilote şi lenjerie, pentru a acoperi măcar o parte din nevoile acestor familii greu încercate. Modalitatea de intervenţie, precum şi evaluarea nevoilor familiilor au fost decise şi realizate printr-o strânsă colaborare cu autorităţile locale.
În numele tuturor celor care au beneficiat de sprijinul oferit prin intermediul asociaţiei, suntem recunoscători fiecărei persoane care a venit în sprijinul acestor semeni atât de încercaţi. Cu siguranţă nevoile lor sunt numeroase şi sprijinul oferit prin intermediul asociaţiei nu le poate acoperi în totalitate. Mult mai important însă pentru aceşti oameni este faptul că nu s-au simţit singuri în faţa dificultăţilor vieţii şi că atât de mulţi semeni au fost solidari cu ei în rugăciune şi ajutor concret.
Sursa www.caritasbucuresti.org

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.